KLM | Bio-baseret jetbrændstof

KLM og Costa Rica har startet et unikt samarbejde for at gøre luftfart mere bæredygtig ved hjælp af biobrændstoffer.

Regeringen i Costa Rica regering og KLM har indgået en aftale om at bekæmpe kuldioxidudledning, og man vil – over de kommende måneder – undersøge mulighederne for at flyve fra San José ved hjælp af bio-baseret jetbrændstof.

På nuværende tidspunkt er bæredygtigt flybrændstof den mest effektive måde at reducere CO2-udledning på og dermed gøre civil luftfart mere bæredygtig.

Aftalen, der blev underskrevet den 31. oktober, er den første i verden, indgået af et flyselskab og et land.

Jo større produktion – og dermed et større udbud af biobrændstoffer – desto lavere vil prisen være, og jo flere virksomheder vil bruge denne form for brændstof. KLM og Costa Rica tager nu teten, og KLM håber, at andre luftfartsselskaber, regeringer og hele biobrændstofforsyningskæden, følger trop.

Helt tilbage i 2009 var KLM verdens første flyselskab der gennemførte prøveflyvninger ved hjælp af bæredygtig biobrændstof. Men kort efter – i 2010 – fulgte den første kommercielle flyvning. Siden da har KLM gennemført mere end tusind flyvninger ved hjælp af bio-baseret jetbrændstof fra byer som Paris, Rio de Janeiro, New York og Oslo.

Ved at bruge bæredygtig biobrændstof kan den reducere sine CO2-udledning med op til 80% sammenlignet med fossile brændstoffer.

Markedet for bæredygtig biobrændstof er imidlertid ikke ret stort, så prisen er tre gange højere end for fossilt brændstof. KLM bruger indtil videre bæredygtigt biobrændstof, der er fremstillet af genanvendt madolie.

80% mindre CO2-udledninger
Som konsekvens af efterspørgslen på bæredygtig biobrændstof etablerede KLM SkyNRG og startede  Corporate Biofuel-programmet. Med dette tiltag har KLM siden 2012 gennemført stort set samtlige af sine flyvninger fra Los Angeles med bæredygtig biobrændstof..

KLM er det eneste europæiske flyselskab, der foretager interkontinentale flyvninger med biobrændstoffer.