Ross Paterson van BCD is naast Senior Director van Global Program Management ook een succesvol openwaterzwemmer. Toen hij in 2018 het Kanaal overstak, ergerde hij zich aan het plastic afval dat in het water dreef. Terug op kantoor lanceerde hij met zijn wereldwijde team een initiatief om plastic afval te vermijden.
Ross Paterson, jij zwom het Kanaal over. Wat bracht je op het idee om dat te doen?
Als je aan zwemevenementen in open water deelneemt, ontmoet je mensen die het Kanaal hebben overgezwommen of dat toch hebben geprobeerd. En ik heb gewoon besloten dat ik dat ook wilde doen! Het is het toppunt van zwemmen in open water – zoals de beklimming van de Everest op het vlak van voorbereiding, uitvoering en uithoudingsvermogen… Er zijn zelfs meer mensen die met succes de Everest beklimmen dan mensen die het Kanaal van 33 km lang doorzwemmen in water met een temperatuur van slechts 17 graden.
Waar dacht je aan tijdens al die uren?
Ik dacht vaak aan eten en aan wat ik zou eten als ik was aangekomen. Ik dacht ook aan manieren waarop mijn team en ik het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik konden verminderen.
Waarom dacht je daaraan?
Op bepaalde punten zwom ik door plastic zakken, chipszakken, rubberen handschoenen en ander afval. Het was niet echt veel afval, maar ik was enorm verbaasd dat er op 15 km van de kust van Engeland plastic afval drijft.
Het deed me denken aan hoeveel BCD- of klantmeetings ik heb bijgewoond en hoeveel plastic flessen we wekelijks gebruiken, of hoeveel rietjes en koffiekopjes er worden gebruikt en worden weggegooid. Dus terwijl ik aan het zwemmen was, bedacht ik dat we als team het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik zouden kunnen verminderen.
Wat doe je in je dagelijkse leven om plastic afval te verminderen?
Ik was lange tijd erg boos over het gebruik van plastic zakken door supermarkten en ik was een groot voorstander van herbruikbare boodschappentassen.
Ik woon nu in New York City, waar er op sommige plaatsen een verbod op niet-plastic zakken is. In de supermarkt in mijn wijk geven ze je zelfs een zakje voor 2 kleine appels. De bedienden lijken altijd verbaasd als ik zeg dat ik geen zakje nodig heb. Ik probeer de winkelbedienden in NYC altijd wat bij te brengen, omdat ik vind dat de supermarkt ook zijn verantwoordelijkheid heeft.
Welke concrete maatregelen heb je in gedachten om plastic in de toekomst te vermijden?
Ik ben geen activist, maar ik denk dat door het probleem onder de aandacht te brengen, je al een heel eind vooruit komt. Omdat ik voor een wereldwijd bedrijf met een groot internationaal team en met een grote internationale klant werk, heb ik de mogelijkheid om iedereen wat bij te brengen over de gevaren van plastic voor eenmalig gebruik en hoe ze dat gebruik kunnen verminderen.
Mijn team heeft binnenkort een meeting in Barcelona en als CSR-initiatief werken we samen met de lokale non-profitorganisatie Pure Clean Earth die wekelijkse strandschoonmaakacties organiseert. We maken samen met hen een hele morgen een strand schoon en vertellen onze lokale BCD-teams hierover wanneer we weer huiswaarts keren.
We implementeren ook andere dingen in onze meetings. Zo moedigen we iedereen aan om waterflessen en bekers te hergebruiken, eigen boodschappentassen mee te brengen, nee te zeggen tegen plastic wegwerpbestek, rietjes, enz. De bedoeling is dat iedereen deze gewoontes meeneemt naar zijn eigen kantoren en soortgelijke initiatieven aanmoedigt.
DE 5 R’S VOOR VERANDERING
- REFUSE (’WEIGEREN’): Vraag om drankjes zonder rietje, weiger het plastic zakje in de supermarkt, weiger plastic voor eenmalig gebruik.
- REDUCE (’VERMINDEREN’): Zoek alternatieven voor plastic en verpakkingen in het algemeen. Gebruik je eigen tassen, koop minder. Voordat je iets koopt, vraag je af of je het echt nodig hebt.
- REUSE (’HERGEBRUIKEN’): Gebruik herbruikbare waterflessen, boodschappentassen, draagtas, glazen potten, plastic voorwerpen die je hebt gekocht, papier. Wees creatief!
- REPURPOSE (’TRANSFORMEREN’): Transformeer oude dingen in iets anders, een oud T-shirt kan bijvoorbeeld een poetsdoek worden, een kapotte paraplu een tas. Wees creatief!
- RECYCLE (’RECYCLEREN’): Dit moet de laatste optie zijn. Maak het item schoon en deponeer het in de juiste container. Hoe beter je recycleert, hoe meer er wordt gerecycleerd.