Marktontwikkelingen: Spanje

Hotelvraag stijgt, maar de algehele uitgaven aan zakenreizen dalen.

Spanje in een oogopslag

 

Hotelvraag stijgt, maar de algehele uitgaven aan zakenreizen dalen.

Volgens de BCD-analyse van economische gegevens over toerisme, was zakelijk reisverkeer in Spanje meer dan 25 miljoen USD waard in 2017. Binnenlandse trips waren goed voor 42% van dit cijfer, maar ze nemen af en zullen in 2022 naar verwachting gedaald zijn tot 38%. Uitgaande reizen nemen toe. Waar de totale uitgaven aan zakenreizen tussen 2012 en 2017 jaarlijks met 5% toenamen, namen uitgaven door Spanjaarden die naar het buitenland reizen voor zaken toe met meer dan 10% per jaar – 26% van het totale aandeel. Uitgaven aan zakenreizen zullen naar verwachting met 5% per jaar toenemen tot 2022. Internationale segmenten zouden ongeveer 6% per jaar moeten groeien, maar voor uitgaven aan zakenreizen is dit slechts 3% per jaar.

Economisch klimaat

Economische groei en uitgaven tijdens zakenreizen

Click on image to enlarge

  • De wereldwijde financiële crisis heeft de Spaanse economie hard getroffen en stimuleringsactiviteiten van de overheid, hebben alleen maar bijgedragen aan de schuld van het land. Spanje heeft vijf jaar in een recessie gezeten die pas in 2014 tot een einde kwam. In 2015 piekte de economie op 3,4%.
  • Momenteel is Spanje een van de snelst groeiende economieën in Europa; Oxford Economics voorspelt een groei van 2,8% in 2018.
  • Maar de groei zal in 2019 naar verwachting vertragen tot 2,3% en tegen 2022 afgenomen zijn tot een jaarlijkse groei van 1,4%.
  • De factoren die zwaar wegen voor de economie zijn onder andere matige baan- en loongroei, afnemend toerisme, export die wordt bedreigd door toenemend protectionisme, beleggersbewustzijn omtrent de politieke spanningen in Catalonië en de afnemende waarschijnlijkheid dat de overheid belastingomzet en rente zal gebruiken om groei te ondersteunen.

Luchtvaart

Internationaal reizen

Click on image to enlarge

  • Inkomende reizigers domineren internationale reizen van en naar Spanje – zij zijn verantwoordelijk voor 83% van de 151 miljoen reizen die in 2017 werden gemaakt.
  • Vraag neigt sterk naar vakantiereizen en slechts 6% van de trips waren zakenreizen.
  • De meeste reizigers naar Spanje komen uit het VK, zij maakten bijna een kwart van de aankomsten in 2017 uit. Duitsland (16%) en Frankrijk (15%) zijn ook belangrijke inkomende markten. Rond 2022 zal Frankrijk dankzij een sterke groei van bijna 7%, naar verwachting naar de tweede plaats klimmen, met een aandeel van 17%.
  • International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van Aer Lingus, British Airways, Iberia, Vueling en Level, domineert de twee grootste markten in Spanje: Madrid en Barcelona.
  • Buiten deze twee markten is budgetmaatschappij Ryanair vaak de grootste concurrent van IAG.

Accommodatie

Vraag naar hotels

Click on image to enlarge

  • Na jaren van crisis zien we een langzaam herstel van de Spaanse hotelsector. Bezetting, dagelijkse tarieven en inkomsten per beschikbare kamer laten een stijging zien. De hotelvraag nam tussen 2012 en 2017 met bijna 24% toe.
  • Toeristen gaan minder vaak naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten en er zijn meer boekingen in Spaanse resorts.
  • Spaanse hotelketens domineren de markt; de top vier aanbieders zijn lokaal. Sercotel en NH Hotels concurreren voor de toppositie. Eurostar en Melia hebben elk portfolio’s van rond de 100 hotels. Maar de internationale keten Marriott loopt niet ver achter.
  • Internationale reizigers zijn verantwoordelijk voor bijna twee derde van de geboekte hotelkamers. Reizigers uit het VK creëren een kwart van die vraag. Reizigers uit Duitsland boekten 20% van de hotelovernachtingen. De vraag van Franse en Nederlandse reizigers neemt toe.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.