Marktmonitor: China in een oogopslag

Vraag naar hotels stijgt naar verwachting tot en met 2020 4,4% per jaar.

Vraag naar hotels stijgt naar verwachting tot en met 2020 4,4% per jaar.

Bedrijven geven bijna 327 miljard Amerikaanse dollar (2,2 biljoen Chinese yuan) uit aan reizen van, naar en binnen China, volgens de laatst beschikbare jaargegevens van 2017. Binnenlandse reizen vormen daarvan het grootste segment, goed voor 55% van alle uitgaven aan zakenreizen; 38% van de uitgaven wordt besteed aan zakenreizen vanuit China naar het buitenland. Chinese reizigers domineren de markt en zijn goed voor 93% van de uitgaven aan zakenreizen. Tussen 2012 en 2017 stegen de uitgaven aan zakenreizen gemiddeld met 12,4% per jaar. In diezelfde periode namen de jaarlijkse uitgaven aan binnenlandse reizen toe met 11%; aan reizen naar het buitenland met 17% en reizen naar China met 4%. Naar verwachting zal de gemiddelde groei voor uitgaven aan zakenreizen tot en met 2022 afremmen naar 10,5% per jaar. Als we alle zakenreizen en vrijetijdsreizen combineren, laten de internationale reizen met overnachtingen van en naar China (inclusief Hong Kong en Macau) een gemiddelde jaarlijkse groei van 7,5% zien tussen 2012 en 2017; dit gaat in totaal om meer dan 154 miljoen reizen per jaar.

Download de 2019 Industry Forecast, met regiospecifieke rapporten en infographics, verkrijgbaar in zes talen. Vraag na hoe BCD Travel u kan helpen om reizigers naar opkomende en gevestigde markten over de hele wereld te laten afreizen.

Economisch klimaat

Economische groei en uitgaven tijdens zakenreizen

Click on image to enlarge

 • China’s economie is sinds 2009 de op één na grootste ter wereld. Meer dan vier decennia geleden koos de regering voor een markteconomie die zijn oorsprong vindt in investeringen en handel, in plaats van een centraal geleide economie. Maar de overheid heeft nog altijd een aanzienlijke grip op de economie.
 • Als de gegevens van 2018 beschikbaar komen, zou de Chinese economie voor dat jaar een groei van 6,5% moeten laten zien, volgens Oxford Economics. Krediettoename, activiteiten inzake onroerend goed en uitgaven door consumenten (aangespoord door de overheid) zwakten in 2018 af, maar uitgaven aan export en door de overheid gesteunde infrastructuur trokken dat enigszins weer recht.
 • China’s handelsconflict met de VS is een grote en onmiddellijk voelbare tegenvaller. In januari 2019 gaf China’s centrale bank meer contant geld vrij voor leningen in een poging de economie op te krikken.
 • Economen voorspellen tot en met 2022 een verdere vertraging van de groei tot 5,2%. Ze voorzien een afname van investerings- en industriële activiteiten, terwijl de consumptie gelijk blijft en de servicesector groeit.

Luchtvaart

Internationaal reizen

Click on image to enlarge

 • Ongeveer 45 Chinese luchtvaartmaatschappijen verzorgen lijnvluchten. De meeste daarvan zijn grotendeels in eigendom van één van de vier grote luchtvaartgroepen: Air China, China Eastern, China Southern en HNA Group.
 • China Eastern en China Southern zijn de koplopers van de markt; elk beschikt over een aandeel van 22% in het aantal passagiers.
 • China’s grootste luchtvaartmaatschappijen vereisen dat bedrijven zogenaamde ‘witte lijsten‘ van passagiers die recht hebben op bedrijfskortingen op hun vliegtickets. Deze lijsten zijn op zowel binnenlandse als internationale vluchten vanuit China van toepassing, met uitzondering van vluchten die vanaf Macau en Hong Kong vertrekken.
 • Vraag naar luchtvaart neemt af. De afremming van de Chinese economie kan één factor zijn die hierin een rol speelt; China’s geleidelijke liberalisering van de binnenlandse luchtvaarttarieven een andere. (Aan het begin van 2018 werd flexibele prijsstelling uitgebreid en mocht meer dan een derde van de binnenlandse routes flexibele prijzen hanteren van de Chinese autoriteiten, welke gezamenlijk goed zijn voor de helft van alle binnenlandse luchtvaart. Dit heeft op sommige routes tot hogere tarieven geleid.)

Accommodatie

Vraag naar hotels

Click on image to enlarge

 • De vraag naar hotelaccommodatie in China nam tussen 2012 en 2017 toe met 29%, waarmee het aantal hotelovernachtingen opliep naar 1,25 miljard. Binnenlandse reizigers domineren de markt en zijn consequent goed voor ongeveer driekwart van de hotelbranche.
 • Tussen 2013 en 2017 nam het aantal hotelketens dat in China actief is toe met 56%, volgens STR, een bureau dat onderzoek verricht binnen de branche. Internationale ketens richten hun pijlen op de secundaire en tertiaire steden, waarvan de opening van Radisson Blu Zhengzhou, Niccolo Changsha en het Radisson Ningbo Beilun Hotel getuigen.
 • Chinese ketens vormen vaak de primaire keuze van binnenlandse reizigers en vele daarvan zijn internationaal vertegenwoordigd. Jin Jiang International, BTG Homeinns Hotels en Huazhu Hotel Group behoren tot de 10 grootste hotelketens ter wereld.
 • Tot en met 2020 blijft de vraag naar hotels naar verwachting met 4,4% per jaar stijgen, waarbij binnenlandse en internationale activiteiten in een vergelijkbaar tempo uitbreiden. De gemiddelde dagtarieven (ADR’s) kunnen tot wel 2% stijgen in 2019, volgens de 2019 Industry Forecast van BCD Travel.

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.