Marktontwikkellingen: India

Reisuitgaven zullen naar verwachting met 13% stijgen tegen 2022.

India in een oogopslag

 

Reisuitgaven zullen naar verwachting met 13% stijgen tegen 2022.

Volgens de BCD-analyse van economische gegevens over toerisme was zakelijk reisverkeer in India in 2017 een kleine 17 miljoen USD waard (dat is bijna 1,1 biljoen Indiase roepies). Binnenlandse reizigers zijn verantwoordelijk voor de helft van de uitgaven, uitgaande reizigers voor een derde. De sterke Indiase economie ondersteunde een stijging in reisuitgaven van gemiddeld bijna 11% per jaar van 2012 tot 2017. Tot 2022 wordt een gemiddelde groei verwacht van 13% per jaar, met een groei in binnenlandse reizen van 14% per jaar en een toename in buitenlandse reizen van 11%.

Economisch klimaat

Economic growth and business travel spending

Click on image to enlarge

 • India ging van een voornamelijk landbouwgebaseerde economie naar een service-economie zonder een periode van industrialisatie door te maken.
 • In 2016 was de economische groei 7,9%, maar deze liep in 2017 terug tot 6,2% vanwege een wereldwijde handelsvertraging, aanhoudende verstoring door een poging tot demonetisatie van de overheid in 2016 en de invoering van een belasting op goederen en diensten.
 • In 2018 zal de groei naar verwachting 7,5% bereiken dankzij een herstel in consumentenuitgaven na de schok van de demonetisatie, stijgende particuliere bedrijfsinvesteringen en meer overheidsuitgaven aan infrastructuur. Demonetisatie, de belasting op goederen en diensten en initiatieven als digitale belastingbetalingen hebben overheidsinkomsten voor openbare projecten gestimuleerd.
 • Oxford Economics voorspelt dat de groei rond 2022 zal afzwakken tot 6,4%.

Luchtvaart

International travel

Click on image to enlarge

 • Internationale vliegreizen van en naar India zijn tussen 2012 en 2017 met gemiddeld 8% per jaar gestegen. Deze groei werd gestimuleerd door investeringen in de infrastructuur, een voor toerismegezind visumbeleid (zoals de uitbreiding van het e-Tourist Visa naar 150 landen) en de mobiliteit van de groeiende Indiase middenklasse. Economen voorspellen dat internationaal reizen tussen 2018 en 2022 zijn momentum zal verliezen, waardoor de groei zal vertragen tot 6% per jaar.
 • De meest populaire buitenlandse vluchten voor Indiase reizigers zijn die naar de Verenigde Arabische Emiraten, momenteel goed voor 13% van de vertrekkende vluchten. In 2022 zal dat naar schatting 15% zijn.
 • Volgens India’s Directorate General of Civil Aviation hebben budgetmaatschappijen een aandeel van 66% in de binnenlandse luchtvaartmarkt. IndiGo is marktleider met 40% van de markt. GoAir, SpiceJet en AirAsia India zijn andere belangrijke budgetmaatschappijen.
 • De concurrentie neemt toe nu AirAsia India en luchtvaartmaatschappij Vistara hun binnenlandse vluchten uitbreiden en later dit jaar van start gaan met internationale services.

Accommodatie

Hotel demand

Click on image to enlarge

 • Indian Hotels Company Ltd. (IHCL), de hospitality-tak van Tata Group, is met 125 accommodaties India’s grootste hotelketen. Zijn belangrijkste business is Taj Hotels met 83 vestigingen verdeeld over het luxe Taj, het upper-upscale Vivanta by Taj en het upscale The Gateway. Daarnaast breidt IHCL ook zijn budgetketen, Ginger Hotels, snel uit.
 • Radisson Hotel Group, Louvre Hotels Group en Marriott strijden voor de tweede plaats. Ook een aantal internationale ketens als Wyndham en Steigenberger hebben plannen om uit te breiden in India.
 • Volgens Oxford Economics nam tussen 2012 en 2017 de vraag naar hotelaccommodatie toe met bijna 40%. Internationale reizigers stimuleerden de groei met een toename van overnachtingen van bijna 60%.
 • Door de aanhoudende sterke vraag zullen hotelprijzen met 3% – 5% stijgen in 2018, volgens BCD Travels 2018 Industry Forecast.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.