Bleisure maakt blij!

Heb jij het geluk dat je op zakenreis ‘moet’ naar Barcelona, Londen of Praag? Knoop er een paar vrije dagen aan vast! Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden.

Heb jij het geluk dat je op zakenreis ‘moet’ naar Barcelona, Londen of Praag? Knoop er een paar vrije dagen aan vast! Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden.

Bleisure is een nieuwe trend waarbij je een zakenreis uitbreidt met een persoonlijk reisje. De term is een combinatie van de woorden business en leisure. In het tijdperk van de smartphone vervagen de grenzen tussen werk en vrije tijd steeds meer. Veel medewerkers hebben het gevoel dat ze nooit echt vrij zijn. Je gaat van de ene meeting naar de andere, je inbox stroomt over en je wilt ook niet missen wat er allemaal op social media gebeurt … het enige moment waarop je echt kan focussen op je werk is heel vroeg of heel laat op je werkdag. Maar dan zijn je collega’s vaak niet te bereiken. En als je dan ook nog op zakenreis ‘moet’, is er weinig tijd over voor ontspanning. Dus lijkt het niet meer dan eerlijk om je zakenreis uit te breiden met een vrije dag of twee. De vlucht is al betaald, dus dat zou geen probleem moeten zijn, toch?

Het allerbelangrijkste? Transparantie

Er zou geen reden moeten zijn je te houden aan een paar regels, en de eerste en voornaamste daarvan is transparantie. Als je van plan bent een dag extra op je zakelijke bestemming te blijven, zodat je er van wat vrije tijd kunt genieten, bespreek dat dan eerst met je leidinggevende. Als jij zelf betaalt voor de extra nacht in het hotel en de vlucht of terugreis een dag later niet veel duurder is dan de terugreis die je anders genomen zou hebben, is het onwaarschijnlijk dat deze daar een probleem mee heeft. Sterker nog, een terugvlucht vanuit een zakelijk drukbezochte stad kan in het weekend goedkoper zijn dan door de week. Het is dus zeker de moeite waard om prijzen te vergelijken. Als je met je partner gaat, is het opnieuw heel belangrijk om daar transparant over te zijn: houd het niet geheim, praat met je leidinggevende en betaal het verschil tussen de een- en tweepersoonskamer.

Afgekeurd of goedgekeurd?

Vroeger werd er in veel bedrijven afkeurend gereageerd op het verlengen van je zakenreis voor privédoeleinden. Er werd stilzwijgend gesuggereerd dat een zakenreis niets meer was dan een voorwendsel voor een goedkope vakantie. Maar de zakenwereld is veranderd. Generatie Y maakt bedrijven langzaam maar zeker duidelijk dat het niet gezond is om alleen maar te werken. Er wordt nu opgekeken naar medewerkers die een goed evenwicht vinden tussen werk en privé. Bedrijven realiseren zich steeds meer dat hun medewerkers gemotiveerder en uiteindelijk productiever zijn als ze af en toe even kunnen uitschakelen en relaxen.

Bleisure in de reisrichtlijnen

Weet het management van jouw bedrijf dat medewerkers toestaan hun zakenreis voor privéredenen uit te breiden, veel voordelen biedt? Dan kan het zijn dat bleisure al onderdeel is van de reisrichtlijnen. Geweldig, want op die manier hoeven medewerkers en hun leidinggevenden niet bang te zijn om regels te overtreden en weten ze precies wat in hun bedrijf wel en niet toegestaan is. Welke onkosten kunnen ingediend worden als reiskosten? Welke uitgaven zijn voor privégebruik? Duidelijke regels maken bleisuretrips eenvoudiger voor alle betrokkenen. Het kan medewerkers een goed gevoel geven als de reisrichtlijnen deze optie actief mogelijk maken. Want zoals we allemaal weten, tevreden medewerkers zijn het beste wat een bedrijf kan overkomen.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.