Veilig wifi-gebruik in het vliegtuig

Na 19 jaar is wifi-toegang bijna overal beschikbaar. Met één frustrerende uitzondering: tijdens zakenreizen zitten we nog steeds op een vliegtuig zonder contact met de buitenwereld.

Na 19 jaar is wifi-toegang bijna een gewoonte geworden. Waar we ook zijn, we kunnen altijd verbinding maken met internet. Met één frustrerende uitzondering: tijdens zakenreizen zitten we nog steeds op een vliegtuig zonder contact met de buitenwereld.

Wifi-beschikbaarheid aan boord

De laatste jaren is het aantal luchtvaartmaatschappijen met wifi aan boord aanzienlijk gegroeid. Wereldwijd is al zo’n 43% van de beschikbare stoelen met wifi uitgerust. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen bieden nu een stabiele verbinding aan in ten minste een deel van hun vliegtuigen, meestal op intercontinentale vluchten, volgens een nieuw rapport van online vliegticketvergelijker Routehappy.

De verwachting is dat tegen 2022 het aantal commerciële vluchten met wifi bijna verdrievoudigd zal zijn – van ongeveer 5243 naar 14.419. Wil je weten hoe het huidige aanbod eruitziet?

Download deze infographic.

Kosten en risico’s

Wifi aan boord is niet goedkoop en luchtvaartmaatschappijen berekenen die kosten door aan de reizigers. Elke luchtvaartmaatschappij hanteert z’n eigen tarieven voor wifi aan boord. De kosten variëren sterk per luchtvaartmaatschappij. De een biedt wifi gratis aan, de ander rekent €4,50 per uur of €45 per 150 MB. Controleer de wifi-kosten op jouw vlucht voor vertrek om onaangename verrassingen te voorkomen.

Naast de extra kosten brengt het ook enkele beveiligingsrisico’s met zich mee. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen hackers zich toegang verlenen tot klantgegevens, vertrouwelijke zakelijke informatie en privégegevens. “Zakenreizigers zijn zich niet bewust van de risico’s van open wifi-netwerken voor de bedrijven waarvoor ze werken. Ze kunnen virussen en malware oplopen die binnen het bedrijfsnetwerk en ook naar andere gebruikers verspreid kunnen worden”, aldus Frank Schuchard, Information Security Officer bij BCD Travel. “Daarnaast loopt het bedrijf het risico dat persoonlijke en vertrouwelijke informatie verloren gaat. Na de eerste hack kunnen meerdere aanvallen op systemen en informatie volgen. En dat kan leiden tot sabotage en reputatieschade.”

Gelukkig zijn er enkele simpele maatregelen die elke zakenreiziger kan nemen om zijn mobiele apparatuur en daarmee ook het bedrijfsnetwerk te beschermen:

  • Gebruik beveiligingsmechanismen: installeer een antivirusprogramma en firewall.
  • Wanneer je verbinding maakt met een netwerk, zorg dan dat dat op een veilige manier gebeurd. Gebruik een beveiligde verbinding via een Virtual Private Network (VPN). Denk erom dat een gratis VPN niet aan te raden is, omdat ook dat jouw data gebruikt.
  • Zorg dat de draagbare apparatuur die je bedrijf beheert, up-to-date is met het securitybeleid.
  • Maak regelmatig een back-up van de informatie op je apparatuur.

Technologie

Dat het zo lang duurt voor luchtvaartmaatschappijen wifi aanbieden, komt – onder andere – door technologische uitdagingen. Er zijn twee manieren om wifi aan boord te kunnen aanbieden:

  • Lucht naar aarde: Het vliegtuig ontvangt signalen van gsm-masten op aarde. Zo kunnen gebruikers in het vliegtuig verbinding maken. Boven de oceaan of boven gebieden waar geen signaal is van gsm-masten, ontstaan echter verbindingsproblemen.
  • Ku-band/Ka-band: Deze oplossing werkt via satelliet. Daarvoor is een schotel nodig, vergelijkbaar met een tv-schotel, die op de satelliet gericht wordt die de signalen stuurt. Het vliegtuig heeft een router aan boord waarmee iedereen kan verbinden.

En nu: ga lekker zitten, ontspan en geniet van je (online) vlucht!

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.