Marktontwikkelingen: Verenigd Koninkrijk

Onzekerheid over Brexit veroorzaakt terughoudendheid bij investeerders.

Verenigd Koninkrijk in een oogopslag

 

Onzekerheid omtrent Brexit veroorzaakt terughoudendheid bij investeerders.

Bedrijven besteedden in 2017 meer dan 90 miljard USD (73 miljard GBP) aan reizen naar, vanuit en binnen het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit data van Tourism Economics, die door BCD geanalyseerd werd. Binnenlandse reizen waren goed voor meer dan twee derde.De rest was evenredig verdeeld tussen inkomende en uitgaande internationale reizen. Tussen 2015 en 2017 groeiden uitgaven in zakenreizen tussen de 5% en 8% per jaar. In 2018 zal de uitbreiding naar verwachting slechts 3% halen. Economen voorspellen een groei van 3-4% per jaar tot 2022 waarbij de uitgaven in binnenlandse, inkomende en uitgaande zakenreizen evenredig zullen groeien.

Economisch klimaat

Economische groei en uitgaven tijdens zakenreizen

Click on image to enlarge

  • In 2017 was het VK de zesde grootste economie van de wereld. Het bruto binnenlands product werd geschat op 2,565 biljard USD en staat daarmee tussen Frankrijk en India in de wereldwijde ranking van het IMF.
  • Economische groei haalde in 2017 slechts 1,8% en laat een gestage daling zien sinds de groei van 3,1% in 2014. In 2018 wordt verwacht dat het bruto binnenlands product uitbreidt met 1,7% en dat kan volgens Oxford Economics in 2019 in dezelfde tred voort blijven gaan.
  • Een sterke pond stimuleert een toename in de uitgaven van huishoudens, maar het maakt Britse goederen ook minder concurrerend in het buitenland. Hierdoor zal de bijdrage van export aan het bruto binnenlands product naar verwachting afnemen.
  • Onzekerheid omtrent Brexit (het Britse plan om na 2019 uit de Europese Unie te stappen) veroorzaakt terughoudendheid bij investeerders.
  • Er wordt gewerkt aan een deal met de EU om de huidige handelsovereenkomsten aan te houden tot het einde van 2020. Een vrijhandelsovereenkomst in Canada-stijl lijkt de meest waarschijnlijke langetermijndeal, maar dat is niet wat het Verenigd Koninkrijk zou willen.

Luchtvaart

Internationaal reizen

Click on image to enlarge

  • In 2017 vonden meer dan 125 miljoen reizen van en naar het VK plaats. Britten die naar het buitenland reisden waren verantwoordelijk voor 68% van deze trips.
  • De toename van internationaal reizen zal naar verwachting langzaam afnemen, tot net boven de 3% per jaar tegen 2020. Dat is een daling ten opzichte van de bijna 5% groei per jaar van 2012 tot 2017.
  • De meeste reizigers naar het VK komen uit de VS, goed voor 10% van de aankomsten in 2017. Dit wordt gevolgd door Frankrijk met 9% en Duitsland en Ierland elk met 8%. En naar verwachting zal dit tot 2022 grotendeels onveranderd blijven.
  • IAG (British Airways, Iberia, Aer Lingus en Vueling) is de grootste aanbieder op de Londense markt. Op de vijf belangrijkste luchthavens van de stad is de groep verantwoordelijk voor 34% van de vertrekkende vluchten. IAG voert minstens de helft van de vluchten uit vanaf de luchthavens Heathrow en London City.
  • Op de andere luchthavens van Londen domineren de lagekostenmaatschappijen. EasyJet is de belangrijkste carrier op Gatwick en Luton, en Ryanair op Stansted met meer dan driekwart van de geplande vluchten.
  • Brexit is verantwoordelijk voor veel onzekerheid voor de belangrijke luchtvaartindustrie in het Verenigd Koninkrijk. Onderhandelingstactieken kunnen de luchtvaart tussen het VK en Europa beïnvloeden.

Accommodatie

Vraag naar hotels

Click on image to enlarge

  • Na jaren van afnemend hotelaanbod kwamen er vanaf 2015 steeds meer kamers online. Maar het aantal accommodaties in 2016 was nog steeds 6% lager dan in 2008 volgens gegevens van de jaarlijkse enquête bij het bedrijfsleven van het Britse Office for National Statistics.
  • Goedkopere accommodaties domineren bijde ketens. Premier Inn en Travelodge leiden de markt en hebben samen meer dan 1300 accommodaties.
  • Op de derde plaats komt IHG als grootste wereldwijde keten in het VK. Het biedt upscale, upper upscale en luxeaccommodatie, maar het merendeel van hun aanbod valt onder de noemerupper midscale, waarbij IHG goed vertegenwoordigd is door zijn merken Holiday Inn en Holiday Express.
  • In de afgelopen vijf jaar bleef de vraag naar hotelaccommodatie van binnenlandse reizigers gelijk, terwijl die van internationale reizigers met 35% toenam.
  • Dankzij de waardestijging van de pond krijgen overzeese reizigers nu minder voor hun geld, wat van het VK een minder aantrekkelijke bestemming zou kunnen maken.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.