Op zakenreis naar: Moskou

Wat is er in de stad nog zichtbaar van het Wereldkampioenschap voetbal?

Bredere voetpaden, meer fietspaden, bankjes en groene gebieden, nieuwe metrostations, het oude Gorkipark dat is getransformeerd tot een hip metropolitaans park – het FIFA Wereldkampioenschap voetbal 2018 heeft het stadslandschap veranderd.

Moskou is een opulente, kosmopolitische stad waar het een continu komen en gaan is van mensen. Of je nu op zoek bent naar een moderne nachtclub, een sterrenrestaurant of een eenvoudige bar – je hoeft nooit ver te zoeken. De legendarische geschiedenis van Moskou is overal zichtbaar; van de extravagante metrostations die teruggaan naar de Sovjettijd tot het befaamde Rode Plein dat het stadscentrum domineert.

Als hoofdstad van Rusland is Moskou het politieke, economische en culturele centrum van het land. Het is de thuishaven van de grootste banken en bedrijven van het land. De belangrijkste industrieën zijn energieproductie, softwareontwikkeling en textielproductie. Er is ook veel toerisme, en ook tijdens het WK voetbal 2018 dat van 14 juni tot 15 juli werd gehouden, overspoelden bezoekers de stad.

Vervoer in Moskou

Moskou heeft drie belangrijke vliegvelden. Sheremetyevo International ligt zo’n 30 kilometer ten noordwesten van het stadscentrum, Domodedovo ligt 42 kilometer ten zuiden van het stadscentrum en Vnukovo International 27 kilometer ten zuidwesten. Je bent met een taxi vanop elk vliegveld in ongeveer 45 minuten in het centrum, maar tijdens het spitsuur kan dat twee keer zo lang zijn. De Aeroexpress-treinen verbinden het vliegveld met de centrale metrostations. De reistijd is dan ongeveer 35 tot 45 minuten. Een enkele reis kost 500 roebel (US$ 8,87 met een wisselkoers van US$ 1 = 56,35 RUB)

De meeste metrostationborden zijn in het Russisch, dus plan je route op voorhand met een plattegrond in je eigen taal. Veel stations zijn ware kunstwerken, dus het is zeker de moeite waard om gewoon eens te kijken. De metro is open van 05.20 tot 01.00 uur en een enkele reis kost 28 RUB (US$ 0,50).

Je kunt een taxi aanhouden op straat of je hotel vragen er een voor je te bellen. Er zijn geen meters, dus je moet de prijs vooraf onderhandelen. Als je binnen centraal Moskou blijft, zou een rit niet meer dan 200 RUB mogen kosten (US$ 3,55).

Verblijfsmogelijkheden

Als je gesteld bent op luxe en op zoek bent naar upscale hotels, probeer dan het St. Regis Moscow Nikolskaya (Street Nikolskaya 12; tel: +7-495-967-7776), Radisson Blu Belorusskaya Hotel Moscow (26a 3rd St. of Jamskogo Polja; tel: +7-495-660-4900) of het Marriott Moscow Grand (26/1 Tverskaya St.; tel: +7-495-937-0000).

Betaalbaardere opties zijn onder meer Hampton by Hilton Moscow Strogino (20 Kulakova St.; tel: +7-499-745-0600) en ibis Moscow Dynamo (Leningradsky Prospect 37; tel: +7-495-139-0304).

Activiteiten en bezienswaardigheden

Elke bezoeker moet eigenlijk het met geschiedenis doordrenkte Rode Plein bezoeken, een van de beroemdste bezienswaardigheden van Rusland. Kinderkopjes plaveien de weg naar het Kremlin, het mausoleum van Lenin, de Basiliuskathedraal en het Nationaal Historisch Museum van Rusland. Daarnaast bevindt ook de officiële residentie van de Russische president zich op het Rode Plein.

Je kunt het plein gratis bezoeken, maar je kunt ook een rondleiding doen met een gids om meer inzicht te krijgen in de geschiedenis. Sommige privétouroperators halen je op bij je hotel en brengen je weer terug. En kom ‘s avonds zeker nog een keer terug als het verlichte plein prachtig afsteekt tegen de donkere nacht. Het is een spectaculair zicht.

De Tretjakovgalerij heeft een indrukwekkende collectie met Russische kunst die duizenden jaren beslaat. De collectie werd gestart door de Russische handelaar en kunstverzamelaar Paval Tretyakov die hem in 1892 aan de stad Moskou schonk. De galerij huisvest meer dan 130.000 werken. Hij is gesloten op maandag en blijft langer open op donderdag, vrijdag en zaterdag. Toegangsprijs is 500 RUB (US$ 8,87).

Het Olympisch Stadion Loezjniki ligt in het hart van het 145 hectare grote Olympische complex van Moskou, een van de grootste sportcomplexen ter wereld. Het is het belangrijkste stadion en vormde het hart van het WK voetbal 2018. Hier werden de openingswedstrijd, een halve finale en de finale op 15 juli gespeeld.

Het Loezjniki-complex ligt aan de rivier de Moskva en aan de overkant van het prachtige Vorob’evy park. Het majestueuze observatieplatform van de Staatsuniversiteit van Moskou kijkt uit op het stadion.

Een avond in het legendarische Bolshoitheater is betoverend. Het is het op één na grootste operahuis in

Europa en een geweldig voorbeeld van klassieke Russische architectuur. Het zes verdiepingen hoge auditorium is adembenemend. Elk jaar wordt het podium betreden door Russische en internationale balletgezelschappen van formaat.

Uit eten

Julia Jon Joli is een authentiek Georgisch restaurant met een warm interieur. Het menu is redelijk geprijsd en biedt, naast goede Georgische wijn, kebabs, khinkali en khachapuri. Ze hebben verschillende locaties in Moskou, maar onze voorkeur gaat uit naar het restaurant vlakbij metrostation Paveletaskya aan 36 Bakhrushina St.

Voor een goedkope maaltijd in een levendige sfeer ga je naar Kamchata. Het is een typisch Russisch etablissement waar harde jaren 90-muziek uit de luidsprekers komt en een bar met – natuurlijk – veel wodka. Bereid je voor op een avond dansen! Ulitsa Kuznetskiy is gevestigd aan Most, 7; tel: +7-495-624-8825.

Voronezh is nieuw in de culinaire scene van de stad. Het restaurant ligt in het hart van Moskou, direct vóór de Christus-Verlosserkathedraal en heeft voor iedereen wel iets. Het bestaat uit drie verdiepingen, elk met een uniek decor, concept en prijs, maar allemaal met de focus op kwaliteitsvlees. Je vindt het aan Ulitsa Prechistenka, 4; tel: +7-495-695-0641.

In Syrovarnya focust de chef-kok op lokale biologische ingrediënten. Sirovarnya betekent: ‘een plaats waar kaas wordt gemaakt’, dus verwacht veel kazen op het menu. Op zomeravonden is het buitenterras barstensvol, maar de bezoekers blijven terugkomen vanwege de geweldige keuken – ongeacht de tijd van het jaar. Het adres is Kutuzovsky Prospekt 12, gebouw 1; tel: +7-495-803-2401.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.