Marktontwikkelingen: Kenia in een oogopslag

 

De meest geavanceerde economie van Oost-Afrika zal tot 2021 naar verwachting met 6% per jaar groeien.

Volgens BCD Travel’s analyse van de laatste Tourism Economics-data besteden bedrijven ongeveer $ 1,6 miljoen per jaar aan reizen van, naar en binnen Kenia. Binnenlandse trips waren goed voor 82% van de uitgaven. Uitgaande internationale reizen waren verantwoordelijk voor 10%, en 8% was afkomstig van zakenreizigers die Kenia bezochten. De totale uitgaven namen met bijna 14% per jaar toe in 2017. De jaarlijkse groei zal tot 2021 naar verwachting gemiddeld 12% zijn . Uitgaven van inkomende reizigers zullen het snelst groeien, met een gemiddelde van 14% per jaar, terwijl binnenlandse en buitenlandse reisuitgaven naar verwachting met ten minste 10% per jaar zullen uitbreiden.

Economisch klimaat

Economic growth and business travel spending

Click on image to enlarge

  • Kenia heeft de grootste en meest geavanceerde economie in Oost-Afrika. Keniaanse bedrijven opereren in de hele regio en stimuleren de ontwikkeling van het land als een regionale transport- en servicehub.
  • De economie blijft afhankelijk van landbouw, maar de servicesector is goed ontwikkeld in retail en toerisme. Telecommunicatie en financiële services worden steeds belangrijker.
  • In 2017 remde de economische groei af tot gemiddeld 4,6%: dat was minder dan de groei van 5,8% in 2016. Politieke onzekerheid na de controversiële presidentiële verkiezingen belemmert de uitbreiding.

Luchtvaart

International travel

Click on image to enlarge

  • Internationale vliegreizen van en naar Kenia zijn tussen 2011 en 2016 met gemiddeld 2,1% per jaar verminderd.
  • Binnenkomende vluchten waren goed voor 60% van de 2,4 miljoen internationale reizen in 2016. Het Verenigd Koninkrijk is Kenia’s meest belangrijke inkomende markt, goed voor 23% van de aankomsten. Op de tweede plaats staat Duitsland met 15%.
  • Meer dan de helft van de vluchten die vertrekken van het belangrijkste vliegveld in Nairobi, wordt uitgevoerd door Kenya Airways. De lagekostenmaatschappij Jambo Jet vliegt een aantal binnenlandse routes en start in 2018 ook met vluchten naar buurlanden.

Accommodatie

Hotel demand

Click on image to enlarge

  • Nu internationale reizigers zich minder druk maken over de risico’s van terrorisme en politieke onzekerheid in Kenia, herstelt de vraag naar hotels. Overzeese reizigers waren verantwoordelijk voor 52% van de 6,8 miljoen kamers die in 2017 verkocht werden.
  • Industrie-economen voorspellen een gemiddelde groei van 6,4% per jaar tot 2021. De vraag van internationale reizigers zal gedurende deze tijd naar verwachting groeien met gemiddeld meer dan 90%.
  • Kenia’s vier grootste hotelketens zijn in lokale handen. Sarova en Serena Hotels leiden de markt met elk negen vestigingen.
  • Wereldwijde hotelbedrijven zijn ook geïnteresseerd, vooral in Nairobi. Best Western, Carlson Rezidor, Marriott en Hilton openden in 2017 hotels in de stad. AccorHotels, Best Western, Hilton en Mövenpick hebben openingen gepland voor 2018.