Marktmonitor: Oostenrijk in een oogopslag

Het aantal internationale reizen, uitgezonderd dagtripjes, naar en vanuit Oostenrijk nam tussen 2013 en 2018 met 23% toe tot bijna 45 miljoen reizen per jaar.

De meeste bezoekers komen uit Duitsland, maar het aantal Chinese bezoekers neemt toe.  

In 2018 besteedden bedrijven bijna 13 miljard Amerikaanse dollar (11 miljard euro) aan reizen naar, vanuit en binnen Oostenrijk. Van dat bedrag werd 42% aan inkomende reizen besteed. Binnenlandse reizen vertegenwoordigden 31% en uitgaande reizen 27% van de uitgaven. Tussen 2013 en 2018 stegen de gemiddelde uitgaven aan internationale reizen gemiddeld met 2,5% per jaar. Achter deze cijfers gaan echter grote schommelingen schuil: in 2014 stegen de uitgaven met 6%, in 2017 namen ze juist met 1% af. In de toekomst wordt meer groei verwacht. Oxford Economics voorspelt een gemiddelde jaarlijkse groei van 5% tot 2023 en verwacht dat alle reissegmenten ongeveer evenveel zullen groeien.

Download de 2019 Industry Forecast, met regiospecifieke rapporten en infographics in zes talen. Vraag hoe BCD Travel u kan helpen om reizigers naar opkomende en gevestigde markten over de hele wereld te brengen.

Economisch klimaat

Economische groei en uitgaven tijdens zakenreizen

Click on image to enlarge

  • Met een bruto binnenlands product van 420 miljard Amerikaanse dollar in 2017 is Oostenrijk de 13de economie van Europa. In haar rangorde plaatst Oxford Economics het land tussen België en Noorwegen in.
  • De dienstensector vertegenwoordigt het grootste deel van de economische activiteit. De overheidsuitgaven bedragen iets minder dan 50% van het bbp.
  • De overheid speelt dus een grote rol in de economie. In de jaren 1990 is de overheid een privatiseringsprogramma gestart, maar ze beheert nog steeds een aantal ondernemingen.
  • In 2018 nam de groei af door de vertraging van de internationale handel en de hogere inflatie. Toch is de Oostenrijkse arbeidsmarkt sterk en is het consumentenvertrouwen groot, wat de binnenlandse vraag stimuleert.
  • De Oostenrijkse economie vertoonde in 2013 geen enkele groei, maar groeide daarna gestaag, met een piek van 2,7% in 2017. In 2018 bedroeg de groei naar schatting 2,6%. Economen verwachten dat de druk op de export en investeringen de groei in 2019 zullen afremmen tot 2,1%.

Luchtvaart

Internationaal reizen

Click on image to enlarge

  • Het aantal internationale reizen, uitgezonderd dagtripjes, naar en vanuit Oostenrijk nam tussen 2013 en 2018 met 23% toe tot bijna 45 miljoen reizen per jaar.
  • Duitsland is de belangrijkste markt van Oostenrijk voor inkomende reizen: in 2018 vertegenwoordigde het land 48% van de internationale aankomsten. Na Duitsland zijn Nederland en Zwitserland de grootste markten voor inkomende reizen.
  • Het aantal Chinese bezoekers zal tot 2023 naar verwachting met 7% per jaar groeien, waarmee het de groei van bezoekersaantallen uit andere landen ver overtreft.
  • Italië is de populairste bestemming voor Oostenrijkse reizigers; in 2018 bedroeg het aandeel reizen van meer dan één dag 24%. Duitsland volgt met 13% en Kroatië en Hongarije vertegenwoordigen allebei 9%. Het reizigersverkeer naar deze bestemmingen zal tot 2022 naar verwachting met 0 tot 3% per jaar toenemen.
  • Lufthansa Group, met inbegrip van haar plaatselijke dochterondernemingen Austrian Airlines en prijsvechter Eurowings, domineert het luchtverkeer. Voor de zes grootste luchthavens van Oostenrijk vertegenwoordigt de groep een groot deel van de uitgaande vluchten, variërend van 50% in Innsbruck Airport tot 100% in Flughafen Linz.
  • De concurrentie in Wenen verhevigde vorig jaar door de komst van budgetmaatschappijen Laudamotion en Level.
  • De vraag naar vliegreizen nam in 2017 met 4,5% toe, een groot verschil met de 1-2% groei van de afgelopen jaren. De markten van Salzburg en Innsbruck groeiden het sterkst.

Accommodatie

Vraag naar hotels

Click on image to enlarge

  • De vraag naar hotelovernachtingen in Oostenrijk steeg tussen 2013 en 2018 met 10%, van 86 miljoen naar bijna 95 miljoen overnachtingen.
  • De vraag is vooral afkomstig van internationale reizigers, die doorgaans ongeveer driekwart van de hotelactiviteit voor hun rekening nemen.
  • Tot 2023 zal de vraag naar hotelovernachtingen naar verwachting een bescheiden groei van ongeveer 2% per jaar blijven vertonen.
  • Duitse reizigers vertegenwoordigen meer dan de helft van de internationale vraag. Met een aandeel van 10% is Nederland de enige andere belangrijke afnemer.
  • Tot 2023 zal de vraag van beide landen naar verwachting weinig groei vertonen. Oostenrijkse hotels kunnen rekenen op een sterk toenemende vraag naar hotelkamers van de kant van Poolse en Chinese reizigers, van wie de aantallen tot 2023 met 8-9% per jaar zullen blijven stijgen.
  • Hotelketens vertegenwoordigen 14% van de 1.720 hotels die momenteel in Oostenrijk actief zijn.
  • Met 36 hotels is AccorHotels de grootste speler. AccorHotels opereert in alle segmenten, hoewel de meeste hotels zich in de midscale (ibis/ibis Styles) en upper midscale (Mercure) bevinden. Lokale exploitant Austria Trend is met 25 hotels de op één na grootste keten van de markt.
  • Volgens de Industry Forecast van BCD Travel zullen de Average Daily Rates (ADR’s ofwel gemiddelde kamertarieven) in 2019 met 0% tot 2% stijgen.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.