Marktmonitor: Brazilië in een oogopslag

Bedrijven spendeerden in 2018 meer dan 24 miljard Amerikaanse dollar (90 miljard Braziliaanse reals) aan zakenreizen naar, vanuit, en binnen Brazilië.

Uitgaven voor zakenreizen zullen tot 2023 naar verwachting met 6,6% per jaar groeien. 

Bedrijven spendeerden in 2018 meer dan 24 miljard Amerikaanse dollar (90 miljard Braziliaanse reals) aan zakenreizen naar, vanuit, en binnen Brazilië. 44% van alle uitgaven wordt gespendeerd aan binnenlandse reizen; 37% aan uitgaande internationale reizen. Minder dan een vijfde wordt uitgegeven door zakenreizigers die Brazilië vanuit het buitenland bezoeken. Tussen 2013 en 2018 stegen de uitgaven voor zakenreizen gemiddeld met 8% per jaar. Maar die vijf jaar werd gekenmerkt door ups en downs in de uitgaven voor zakenreizen: fluctuaties veroorzaakt door de schommelende economische situatie in Brazilië en de grote verschuivingen in valutawaarden. Oxford Economics verwacht dat zakenreisuitgaven tot 2023 langzamer zullen stijgen met zo’n 6,6% per jaar, waarbij de Braziliaanse reizigers nog steeds voor groei zullen zorgen.

Download de 2019 Industry Forecast, met regiospecifieke rapporten en infographics, verkrijgbaar in zes talen. Vraag na hoe BCD Travel u kan helpen om reizigers naar opkomende en gevestigde markten over de hele wereld te laten afreizen.

Economisch klimaat

Economische groei en uitgaven tijdens zakenreizen

Click on image to enlarge

 • Brazilië is de grootste economie van Latijns-Amerika. Het bruto binnenlands product van 1,9 biljoen Amerikaanse dollar is meer dan vier keer zo groot als dat van Argentinië, dat op de tweede plaats staat.
 • Het is de negende economie van de wereld en bevindt zich tussen Italië en Canada in de wereldwijde rangorde van het Internationaal Monetair Fonds.
 • Productie en minerale rijkdom stimuleren de handel. De economische activiteiten zijn geconcentreerd in het zuidoosten, vooral in de deelstaat São Paulo.
 • De economie van Brazilië groeide iets meer dan een percentagepunt in 2017 en 2018. Dat was echter een verbetering vergeleken met 2015 en 2016, toen de economie met meer dan 3% kromp.
 • Oxford Economics verwacht een economische groei van 2,3% in 2019. Dat percentage kan zelfs nog hoger liggen als de stijging in rentetarieven van de V.S. lager blijft dan verwacht, waardoor het voor Brazilianen goedkoop blijft om te lenen; staatshervormingen stimuleren de terugkeer van buitenlandse investeerders en onbenutte capaciteit laat de economie groeien zonder dat de inflatie verhoogt.

Luchtvaart

Internationaal reizen

Click on image to enlarge

 • Luchtvervoer nam tussen 2013 en 2018 toe met gemiddeld 3,9% per jaar, waarbij het aantal internationale reizen steeg van 15 tot meer dan 18 miljoen. 60% van alle internationale reizigers die langer dan een dag weggaan, zijn Brazilianen.
 • Verwacht wordt dat de groei van internationale reizen tot 2023 zal verminderen tot 3,3% per jaar. Aankomsten zullen groei stimuleren.
 • De belangrijkste inkomende markt van Brazilië is Argentinië, waar 39% van alle bezoeken in 2018 vandaan kwam. Verwacht wordt dat dat aandeel tot 2023 zal zakken naar 29%.
 • De V.S. is de populairste bestemming voor Brazilianen: Een vijfde van alle reizigers gaat daarheen, en verwacht wordt dat dat aantal jaarlijks met 5% zal stijgen tot 2023.
 • 94% van alle uitgaande vluchten vanaf de tien grootste luchtvervoermarkten van Brazilië wordt door vier luchtvaartmaatschappijen verzorgd: goedkope maatschappijen GOL en Azul Linhas Aereas, de pan-Latijns-Amerikaanse groep LATAM en de regionale luchtvaartmaatschappij Avianca Brazil. Avianca Brazil heeft het kleinste marktaandeel (11%) in handen en is activiteiten aan het terugschroeven vanwege faillissementsbescherming.

Accommodatie

Vraag naar hotels

Click on image to enlarge

 • De vraag naar hotels is tussen 2013 en 2018 met meer dan 11% gestegen, tot bijna 500 miljoen overnachtingen.
 • Binnenlandse reizigers maken systematisch 90% uit van de vraag, maar het aantal boekingen door internationale reizigers is wel aan het stijgen. Argentinië is verantwoordelijk voor 27% van de internationale vraag naar hotelkamers in 2018.
 • Voorafgaand aan het WK voetbal in 2014 en de Olympische Zomerspelen in 2016 werden er veel nieuwe hotels geopend. Sindsdien is er een overschot ontstaan waardoor de gemiddelde overnachtingskosten, vooral in Rio de Janeiro, blijven dalen.
 • Met meer dan 300 hotels in zijn portefeuille is AccorHotels veruit de grootste keten in Brazilië. Met slechts 63 hotels is Choice Hotels zijn grootste concurrent. De grootste nationale keten is Nobile Hoteis, dat over het hele land 31 hotels runt, met name in het midden- en hogere middensegment.
 • De Industry Forecast van BCD Travel voorspelt dat de gemiddelde dagelijkse tarieven (ADR’s, average daily rates) met 0% tot 2% zullen toenemen in 2019.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.