Opkomende markt: Japan

Japan is tegenwoordig een van de technologisch meest geavanceerde en efficiënte productiecentra ter wereld.

De economie in vogelvlucht

Hoewel de Japanse economie na de Tweede Wereldoorlog volledig opnieuw moest worden opgebouwd, is Japan tegenwoordig een van de technologisch meest geavanceerde en efficiënte productiecentra ter wereld. De export was de motor achter de groei, die vanaf de jaren zestig tot ver in de jaren tachtig stabiel bleef. Sindsdien kampt het land met opeenvolgende economische tegenslagen, waaronder drie recessies sinds 2008. In 2012 startte minister-president Shinzo Abe met zijn nieuwe groeibeleid: “Abenomics”. Hierbij wordt de economie overspoeld met geld, een strategie die ook wel monetaire versoepeling of kwantitatieve verruiming wordt genoemd en die tot doel heeft om de yen te verzwakken en de export te stimuleren. Helaas ligt de export nog steeds niet op het oude niveau.

Een geleidelijke verhoging van de verbruiksbelasting, die in april is ingevoerd en in 2015 het maximale percentage van 10% moet bereiken, heeft de consumentenbestedingen en het economische herstel afgeremd. Sommige economen voorspellen nu dat de economische groei voor dit jaar zal achterblijven bij de prognose van 1% van de Bank van Japan.

Een kijkje in de zakelijke reisbranche

De onlinereisbranche blijft groeien in Japan, met name door de onverminderd grote belangstelling vanuit de regio Azië/Stille Oceaan. In vergelijking met de buurlanden blijft de groei van budgetmaatschappijen in Japan echter achter. Dat is ten dele te wijten aan de luchthavenvergoedingen van de grootste luchthavens van Tokio, die tot de hoogste ter wereld behoren. Door de devaluatie van de yen de afgelopen twee jaar is het land voor zowel zakenmensen als vakantiegangers aantrekkelijker geworden. Volgens het Japanse ministerie van Financiën bedroeg het overschot op de reisbalans (een vergelijking van de uitgaven van bezoekers van Japan met de uitgaven van Japanners in andere landen) voor de eerste helft van het jaar maar liefst 873 miljard yen, een recordbedrag.

Kansen

  • Japanse beleggers blijven optimistisch over de groei. Sinds eind 2012 zijn de aandelenkoersen met zo’n 60% gestegen en voor het eerst in jaren stijgen ook de vastgoedprijzen in Tokio weer.
  • De vraag naar arbeidskrachten is hoog, met name in sectoren als de bouw. De werkloosheid bedraagt 3,7%.
  • De Japanse economie, die vooral op de export is gericht, zal naar verwachting groeien als andere grote economieën dat ook doen. Daarbij verwijzen Japanse functionarissen naar de groei in de VS, die met 4% in het tweede kwartaal hoger uitviel dan verwacht, als teken van de te verwachten opleving.

Uitdagingen

  • Hoewel de waarde van de yen met 18% is gedaald sinds het begin van de monetaire versoepelingscampagne van de regering, is de export niet noemenswaardig toegenomen. Sterker nog, in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar is de export in het tweede kwartaal met circa 1% gekrompen.
  • In juni maakte de Japanse productie de snelste daling door sinds maart 2011, toen het land werd getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami.
  • De Japanse bevolking krimpt en dat zet de arbeidsmarkt onder druk. De beroepsbevolking neemt jaarlijks met zo’n 1 miljoen mensen af.

Wil je met jouw bedrijf uitbreiden naar het buitenland, en je reizigers veilig naar de juiste plaats brengen? Laat je dan door BCD Travel adviseren over zakelijke reizen naar Indonesië of andere nieuwe markten.

 

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.