Op zakenreis naar: Wenen

Bijzondere muziek, kunst en eten, dat is wat de Oostenrijkse hoofdstad kenmerkt.

Grootse paleizen, schitterende stadsgezichten en dynamische musea met benijdenswaardige collecties lokken reizigers naar Wenen. Op spectaculaire locaties worden werken opgevoerd van muzikale grootheden zoals Beethoven, Mozart en Haydn, die deze stad allemaal ooit hun thuis hebben genoemd. En als je denkt dat je in de Oostenrijkse hoofdstad alleen maar schnitzel kunt eten, dan heb je het verkeerd. Cafés, pubs en exquise restaurants – er is voor iedere smaak wel wat te vinden.

Toerisme is Oostenrijks belangrijkste industrie, dat is voor iedereen die Wenen bezoekt wel duidelijk. Maar de economie draait ook op machinebouw, metallurgische producten en textielproductie. Ook landbouw is zowel commercieel als cultureel belangrijk. Oostenrijk heeft duizenden biologische boerderijen die zo goed als alles produceren: van groenten en vlees tot kaas en wijn. Het is dus geen wonder dat het land ook wel ‘de delicatessenwinkel van Europa’ wordt genoemd. Veel van deze lokale producten kun je kopen op de Weense straatmarkten.

Van en naar het vliegveld

 Vienna International Airport bevindt zich op 20 kilometer van het stadscentrum. De City Airport Train (CAT) verbindt de luchthaven in 16 minuten met het treinstation Wien Mitte. De trein vertrekt elke 30 minuten. Een enkele reis kost € 11 ($ 13,27, met wisselkoers US$ 1 = € 0,83); een retourtje kost € 19 ($ 22,92).

Op het vliegveld zijn ook veel taxi’s te vinden. Een enkele reis naar het zakelijke district kost normaal gesproken tussen de € 28 ($ 33,78) en € 35 ($ 42,22).

Vervoer in Wenen

Het uitgebreide openbaarvervoernetwerk van Wenen is veilig, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk. Met een kaartje kun je gebruikmaken van de U-Bahn (metro), de tram of de bus. Kaartjes kosten € 2,30 ($ 2,77) en zijn geldig voor een reis in één richting, inclusief overstappen in de stadszone. Je kunt op straat ook een taxi aanhouden. Een fooi van 10% is standaard.

Of doe zoals de locals doen en fiets door de stad. Wenen heeft meer dan 250 km aan gemarkeerde fietspaden binnen de stadsgrenzen. Citybike Wien is een openbaar fietshuursysteem voor korte ritjes. Je kunt de citybikes huren en terugbrengen bij een van de ruim 120 huurstations in de stad. Het eerste uur is gratis en het tweede uur kost € 1 ($ 1,21).

Activiteiten en bezienswaardigheden

Wenen was vroeger de hoofdstad van het Habsburgse Rijk. De grootste gebouwen in de stad weerspiegelen deze geschiedenis. Als je niet veel tijd hebt, kun je de stad ontdekken via de Ringstraße die rond het stadscentrum loopt. De Ringstraße werd tussen 1857 en 1865 aangelegd op de plek van de oude stadsmuur en de straat wordt omgeven door talrijke imposante bouwwerken. Onderweg passeer je het ParlementsgebouwPaleis Hofburg en de gigantische kathedraal de Stephansdom, die wordt gekenmerkt door een mix van Romaanse en Gotische architectuur.

Als je een paar uurtjes de tijd hebt, breng dan een bezoek aan Paleis Schönbrunn, een enorm complex dat dateert uit de middeleeuwen. Het paleis en de tuinen werden rond 1700 opnieuw gebouwd en vandaag de dag is de oude stijl grotendeels behouden. Je krijgt haast het gevoel dat in het Habsburgse Rijk rondloopt. Met een ‘grand tour’ zie je 40 kamers in het complex. Die tour kost € 17,50 ($ 21,11).

In Wenen zijn talrijke musea waaruit je kunt kiezen. Maar het Kunsthistorisches Museum is met zijn grote variatie en ongelooflijk aantal werken een uitstekende keuze. Je vindt er kunst uit het Oude Egypte, het historische Rome, de Renaissance en daarna. Aan de muren hangen meesterwerken van Holbein, Bruegel, Vermeer en Velasquez. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs is € 15 ($ 18,10).

De Weense Staatsopera is het belangrijkste en grootste operahuis van de stad. Je kunt er een voorstelling bijwonen of een rondleiding krijgen door het magnifieke gebouw. De rondleiding kost € 9 ($ 10,86) en de tijden vind je online. Als je tussen april en september de stad bezoekt, kan je een gratis voorstelling op de trappen voor het operahuis bijwonen.

Op het Donauinsel kun je wandelen, joggen, mountainbiken, tennissen, voetballen en zwemmen in de oude Donau, een groot meer dat vroeger een deel was van de rivier de Donau. Als het mooi weer is, komen lokale bewoners en toeristen samen op het eiland waar ze genieten van de natuur zonder de stad te hoeven verlaten.

Uit eten

De Naschmarkt, een openluchtmarkt, neemt je mee op een culinaire tour door een paar straten van Wenen. Elke doordeweekse dag komen er honderden verkopers om hun kramen op te zetten. Ze verkopen vlees, fruit, kazen en regionale gerechten. Zorg voor voldoende contant geld en een lege maag. De markt is geopend van ongeveer 6.00 tot 19.30 uur. In het weekend is de markt gesloten.

Restaurant Steirereck, gelegen in een prachtige park, is professioneel en klantgericht. Hun eten is van topkwaliteit wordt hoog gewaardeerd door restaurantcritici. Het is gevestigd aan Am Heumarkt 2A, im Stadtpark, A-1030 Wenen; tel: +43 (1) 713 31 68.

Plachutta heeft drie locaties in de stad. Ze serveren er het traditionele Oostenrijkse gerecht tafelspitz: malse stukjes rundvlees die smelten in je mond.

eniet van de ontspannen sfeer. Het adres is 2027 Chestnut St.; tel.: +1-415-440-1950.

Binnenkort op zakenreis naar Wenen?
Boek uw vlucht en hotel bij BCD Travel.
Bent u nog geen klant? Klik dan hier.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.