Op zakenreis naar: San Francisco

De Californische stad aan de baai wordt gedefinieerd door ondernemerschap en een bohemian cultuur.

De Californische stad aan de baai wordt gedefinieerd door ondernemerschap en een bohemian cultuur.

San Francisco is een bruisende stad met een rijke etnische diversiteit en een gevarieerde, boho subcultuur. Er worden vele talen gesproken en in de gewoontes van de inwoners zie je invloeden van overal ter wereld. Alles komt samen in een unieke, Amerikaanse smeltkroes van ondernemerschap, kunst en een keuken gekenmerkt door verse gerechten met een veelheid aan smaken.

Het karakter van de stad wordt voor een groot deel bepaald door de ligging. In het oosten en westen grenst San Francisco aan water, waardoor de stad een compacte oppervlakte heeft van iets meer dan 120 vierkante kilometer. De stad telt zo’n 860.000 inwoners, die zich dagelijks een weg banen over de 50 heuvels van de stad.

Vooral de financiële, toeristische en professionele sectoren bieden veel werkgelegenheid. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is de stad een centrum van technologisch, biotechnologisch en medisch onderzoek.

Van en naar het vliegveld

San Francisco’s vliegveld, San Francisco International Airport (SFO), ligt bijna 25 kilometer ten zuiden van het centrum. Vanuit het vliegtuig reis je met een snelle metro van Bay Area Rapid Transit, of BART naar het financiële district, Embarcadero, voor ongeveer 8 USD. Het BART-station op het vliegveld vindt je op het niveau van de internationale vertrekhal.

Taxi’s vertrekken van speciale zones op het niveau van de aankomsthallen en bagagecarrousels. Een taxi naar het centrum van de stad kost 45 USD.

Verblijfsmogelijkheden

Wie gesteld is op luxe en stijlvolle hotels kan terecht bij Fairmont San Francisco (950 Mason St.; tel.: +1-415-772-5000), Autograph Collection Hotel Adagio (550 Geary St.; tel.: +1-415-775-5000), Sheraton Fisherman’s Wharf (2500 Mason St.; tel.: +1-415-362-5500), Hyatt at Fisherman’s Wharf (555 North Point St.; tel.: +1-415-563-1234) of Courtyard San Francisco Downtown (299 2nd St.; tel.: +1-415-947-0700).

Tot de betaalbaardere opties in de buurt van de stad behoren onder meer Best Western Plus El Rancho Inn & Suites (1100 El Camino Real, Millbrae; tel.: +1-650-588-8500) en Ramada San Bruno (500 El Camino Road, San Bruno; tel.: +1-650-871-4000).

Vervoer in San Francisco

De beste manier om San Francisco te ontdekken, is met het openbaar vervoer. Het Muni-systeem bestaat uit meer dan 100 busroutes, metro’s en kabeltrams. Een enkele reis met het openbaar vervoer kost 2,50 USD. Voor de meeste Muni-lijnroutes geldt dat je binnen 90 minuten gratis kunt overstappen. Een enkele reis met de kabeltram kost 7 USD.

Heb je zin in een uitdaging? Verken de heuvels op de fiets. San Francisco heeft een goede infrastructuur voor fietsers en voor veel inwoners is de fiets het standaard vervoermiddel. Embarcadero, Marina Green en Golden Gate Park zijn populaire fietsgebieden. Je kunt je fiets onder andere huren bij Blazing Saddles en Bike and Roll.

Taxi’s kun je op straat aanhouden, maar je kunt ze ook boeken. Chauffeurs verwachten een fooi van 10-15%.

Activiteiten en bezienswaardigheden

Als je in San Francisco bent, ga je natuurlijk een kijkje nemen bij het bekendste herkenningspunt, de Golden Gate Bridge. Deze 2,7 km lange hangbrug overspant de overgang van de Baai van San Francisco naar de Stille Oceaan. Hoe je de brug ook oversteekt, met de auto, op de fiets of te voet, het uitzicht is grandioos.

In het hart van het Golden Gate Park staat het de Young Museum, dat Amerikaanse kunst tentoonstelt uit de 17e tot en met de 20e eeuw, maar ook kunst van de Indiaanse bevolking van Amerika en kunst uit Afrika en het Stille Oceaangebied. De entree bedraagt 15 USD. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.30 uur tot 17.15 uur.

Op de pier en looppaden van Fisherman’s Wharf liggen groepen zeeleeuwen heerlijk te zonnebaden aan de waterkant. Er zijn volop souvenirwinkeltjes en restaurants met mooie uitzichten over de baai.
In Coit Tower, een 64 meter hoog Art Deco gebouw op Telegraph Hill, vind je muurschilderingen uit de jaren 30 van het Public Works of Art Project, en een platform met weidse uitzichten over de Baai van San Francisco, Fisherman’s Wharf, Alcatraz Island en andere herkenningspunten. Het is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Een begeleide rondleiding door het hele gebouw, inclusief de muurschilderingen kost 8 USD en de prijs voor het uitkijkplatform is 5 USD.
Het natuurwetenschappelijk onderzoeksinstituut California Academy of Sciences bevat een aquarium, planetarium, natuurhistorisch museum en een regenwoud van vier verdiepingen hoog – allemaal onder één dak. Het is een architectonisch hoogstandje met honderden unieke tentoonstellingen en bijna 40.000 levende dieren. De academie is van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.30 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 35,95 USD.

Uit eten

Voor een betaalbaar, gezellig en snel hapje kun je terecht bij Gott’s Roadside. Het woord ‘Eat’ in grote neonletters boven de besteltoonbank wijst de weg. Je kunt kiezen uit hamburgers, fish-and-chips, sandwiches, taco’s en nog veel meer. Het adres is Ferry Building Marketplace, 1 Ferry Building, Space #6; tel.: +1-415-318-3423.

Yank Sing is gespecialiseerd in traditionele en eigentijdse dimsum en je kunt er kiezen uit wel 100 soorten. Dit restaurant heeft geen menu. Personeel loopt rond met vers gemaakte dimsum en je bestelt direct bij hen. Het is op weekdagen geopend van 11.00 tot 15.00 uur en is perfect voor een zakenlunch. In het weekend zijn ze geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Yank Sing heeft twee locaties. 101 Spear St.; tel.: +1-415-781-1111; en 49 Stevenson St.; tel.: +1-415-541-4949.

Pacific Catch biedt een grote selectie aan vis- en schaaldiergerechten met ingrediënten uit Californië, vermengd met smaken uit Azië, Latijns-Amerika en Hawaï. De menu’s zijn redelijk geprijsd en je kunt er onder andere terecht voor vis en zoete aardappelfrietjes, gegrilde sandwiches, taco’s en Japanse rijst. Ga lekker zitten en geniet van de ontspannen sfeer. Het adres is 2027 Chestnut St.; tel.: +1-415-440-1950.

Binnenkort op zakenreis naar San Francisco?
Boek uw vlucht en hotel bij BCD Travel.
Bent u nog geen klant van BCD Travel? Klik dan hier.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.