Op zakenreis naar: Dublin

Tradities komen tot leven in de moderne hoofdstad van Ierland.

De Ierse hoofdstad is doordrenkt met historie, van de met kinderkopjes geplaveide pleinen tot beroemde sites zoals Dublin Castle, St. Patrick’s Cathedral en Trinity College. Dublin is de culturele hub van het land, met theaters, galeries en musea te midden van elegante restaurants en hippe koffiebarretjes. En dan zijn er nog de pubs – meer dan 1000 – waar Dubliners met elkaar afspreken en bezoekers aan de stad van harte welkom heten. Haal dus zeker ergens een schuimend biertje en toost op de Ierse charme, warmte en humor.

Greater Dublin is verantwoordelijk voor bijna de helft van het bruto nationaal product van Ierland. Het is het financiële hart van het land en veel multinationals hebben er hun hoofdkantoor, zoals Bank of Ireland en Ryan Air. De import- en exporthandel concentreert zich rondom de haven van Dublin. Toerisme, retail en onderwijs zijn ook grote economische pijlers.

Van en naar het vliegveld

Dublin Airport ligt 10 kilometer ten noorden van het centrum van de stad. Een taxi naar het centrum kost tussen de € 20 ($ 21,54 bij een wisselkoers van $ 1 = € 0,93) en € 35 ($ 37,68). Taxi’s staan te wachten bij de taxistandplaats buiten de aankomsthal (en rijden in volgorde van aankomst). Je kunt ook de Airlink Express-bus nemen naar het centrum van Dublin. Hij stopt bij treinstations Heuston en Connolly. Bustickets koop je bij de bus- en treininformatiekiosk in de aankomsthal van terminal 1. De bus rijdt vanaf 6.00 tot 23.30 uur en vertrekt elke 15 tot 20 minuten. Een enkeltje kost € 6 ($ 6,46).

Vervoer in Dublin

Het centrum van Dublin is erg compact en goed bewandelbaar. Daarnaast zijn het drukke verkeer en de verwarrende straten een andere reden om niet zelf te rijden. Als je bestemming te ver is om te lopen, kun je met het openbaar vervoer prima je bestemming bereiken. Bussen rijden van 6.00 (10.00 uur op zondag) tot 23.30 uur. Het busschema staat aangegeven bij de bushaltes en is beschikbaar op de website van Dublin Bus. Tarieven zijn op basis van afstand. Ritten in de City Centre-zone kosten € 0,75 ($ 0,81). Je moet wel gepast betalen. Het valt niet mee een taxi aan te houden op straat. Ga daarom naar een taxistandplaats die je vindt bij hotels, bus- en treinstations.

Verblijfsmogelijkheden

Als je gesteld bent op luxe en accommodatie op niveau, ga dan naar Radisson Blu Royal Hotel Dublin (8 Golden Lane; tel.: +353 1 898 2900), The Fitzwilliam Hotel LVX (127/128 St. Stephens Green; tel.: +353 1 478 7000), Herbert Park Hotel (4 DO4 R2T2 Ballsbridge; tel.: +353 1 667 2200).

Betaalbaardere opties zijn Holiday Inn Express Dublin City Centre (28-32 O’Connell St., Dublin; tel.: +353 1 878 8099) en North Star Hotel & Premier Club Suites (1 Amiens St.; tel.: +353 1 836 3136).

Activiteiten en bezienswaardigheden

Leer de stad kennen met een wandeling door Phoenix Park. Wandelpaden geflankeerd door eikenbomen, berken en dennenbomen doorkruisen een van de grootste stadsparken in Europa. Op de grote grasvelden kun je heerlijk genieten van de zon. Je kunt ook een fiets huren bij de ingang aan Parkgate Street. Of ga naar de Dublin Zoo, dat in het park is gevestigd.

Bezoek tijdens je tour door Dublin ook de St. Patrick’s Cathedral – de grootste kerk in Ierland. Deze kerk met zijn gewelfde plafonds en sierlijke details dateert uit de 14e eeuw. De kathedraal is elke dag geopend voor het publiek. De openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen. De toegangsprijs is € 6 ($ 6,46).

Probeer ook zeker een bezoek te brengen aan de campus van Trinity College. Het is een oase van rust en schoonheid in het hart van de bruisende stad. Architectonische meesterwerken uit de 18e en 19e eeuw omringen de aangelegde pleinen en tuinen. De begeleide wandelingen beginnen bij Regent House en kosten € 10 ($ 10,77).

Een paar minuten lopen van Trinity College is Grafton Street, het winkelgebied van Dublin. Hier vind je veel verschillende Ierse en internationale kledingwinkels. De straten bruisen met muzikanten, dichters, mimespelers en goochelaars die hun kunsten vertonen voor wat tips.

Tijdens een bezoek aan Dublin mag je de Guinness Storehouse eigenlijk niet overslaan. Hier is sinds 1759 de Guinness Brewery gevestigd, toen Arthur Guinness een lease tekende van 9000 jaar. Het huidige gebouw, dat zeven verdiepingen hoog is, werd in 1904 opgericht als vergistingsinstallatie, maar het huisvest nu een interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van dit beroemde bier. Geniet van een biertje in de Gravity Bar, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de stad en de omringende Wicklow Mountains. Het is dagelijks geopend van 9.30 tot 17.00 uur. Toegang is € 14 en dat is inclusief een pint Guinness voor iedereen die ouder is dan 18.

Uit eten

The Anglers Rest is een geweldig visrestaurant. Het pand werd in 1865 gebouwd als hotel maar het is nu een uitstekend fine-dining restaurant aan de oevers van de rivier de Liffey. Elke avond brengen traditionele Ierse bands hun muziek ten gehore. Het adres is Anglers Rest, Strawberry Beds, Chapelizod, tel.: +353 1 820 4351.

Ga terug in de tijd in The Brazen Head. Dit is de oudste pub in Ierland. Al vanaf 1198 kan men hier terecht voor een stevige maaltijd. Ze specialiseren in traditioneel Ierse gerechten, zoals stoofpot van rundvlees met Guinness. De muren zijn behangen met interessante historische foto’s. Het is gevestigd aan 20 Lower Bridge St., Merchants Quay, tel.: +353 1 677 9549.

Voor een dinershow ga je naar Johnnie Fox’s. De ‘Hooley Show’ biedt een viergangenmaaltijd, livemuziek en optredens van de beroemde dansers van de pub. De kosten zijn € 52,50 per persoon. Je vindt het aan Glencullen, tel.: +353 1 295 5647.

Veganisten, vegetariërs en iedereen die een gezonde maaltijd wil, kunnen terecht bij Cornucopia in het centrum van Dublin. Alle ingrediënten komen bij lokale biologische boeren vandaan en het menu verandert dagelijks op basis van wat er beschikbaar is. Je vindt Cornucopia aan 19-20 Wicklow St., tel.: +353 1 677 7583.

Boojum is een geheime parel. In deze casual Mexicaanse burritobar krijg je bekroond eten voor hele vriendelijke prijzen. Dit de plek om snel wat te eten voor lunch of diner als je niet veel tijd hebt. Het is gevestigd aan de Millennium Walkway, North City, tel.: +353 1 872 9499.

Binnenkort op zakenreis naar Dublin? Boek je vlucht en hotel bij BCD Travel.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.