Marktontwikkelingen: Saoedi-Arabië in een oogopslag

Economisch klimaat

De economie van het Koninkrijk van Saoedi-Arabië wordt gedomineerd door de olie, die voor ongeveer 40% van het bruto binnenlands product en ruim 80% van de export zorgt. Om ervoor te zorgen dat haar economie een toekomst heeft na het olietijdperk, stimuleert de Saoedische regering diversificatie. Tot de ambitieuze plannen behoren de bouw van zes nieuwe economische steden en de ontwikkeling van industrieën in de mijnbouw, productie, toerisme en defensie.

De groei daalde tot 1,7% in 2016 – van 4,1% het jaar ervoor – omdat dalende olieprijzen gevolgen hadden voor de overheidsinkomsten en een verlaging van de uitgaven noodzakelijk maakten. Omdat Saoedi-Arabië de oliebeperkingsmaatregelen van de OPEC naleeft, zal de economie in 2017 waarschijnlijk helemaal niet groeien.

De inflatie is op het laagste niveau sinds 2001. Maar elke stijging van de koopkracht van de Saoedische consument zal waarschijnlijk teniet worden gedaan door verlagingen van de energiesubsidies in 2017, en door de invoering van een btw-tarief van 5% in 2018.

Desondanks voorspellen economen weer een groei in 2018, omdat de olieproductie zal worden hervat en de regering de uitgaven niet meer hoeft te beperken. Volgend jaar zal de Saoedische economie naar verwachting met 3,2% groeien. Fiscale besparingen zullen echter blijven wegen op toekomstige groei. Maar ook de verdere verlagingen van prijssubsidies, minder aanwervingen en lagere salarissen bij het overheidspersoneel zullen een rol spelen. Het bruto binnenlands product zal tot en met 2020 naar verwachting 3% blijven.

Reizen

Het internationale reisverkeer steeg tussen 2010 en 2016 met meer dan 8% per jaar, gemiddeld. In die periode stegen de aankomsten met 9% per jaar. Maar vertrekkende Saoedische reizigers zullen naar verwachting voor groei zorgen tot 2020, wanneer de economie van het land weer aantrekt.

Saoedi-Arabië heeft grenzen met acht landen, die samen 48% van de inkomende en 66% van de uitgaande reizen voor hun rekening nemen. De meeste reizigers zijn afkomstig van Koeweit, Bahrein en Egypte. De Verenigde Arabische Emiraten zijn een van de meest populaire buitenlandse bestemmingen voor Saoedisch reizigers, en de populariteit ervan blijft toenemen. Qatar was een andere populaire bestemming, maar de vooruitzichten ervan zijn niet zo rooskleurig vanwege een recent geschil met de buren in de Gulf Cooperation Council.

De waarde van Saoedische zakelijke reismarkt was in 2016 bijna USD 11 miljard. Tussen 2010 en 2016 stegen de totale uitgaven met gemiddeld 7% per jaar. De uitgaven zullen naar verwachting tot 6% dalen tot en met 2020. Binnenlandse reizigers zijn de motor voor stijgende uitgaven, gemiddeld 9% per jaar.

Luchtvaart

De nationale luchtvaartmaatschappij Saudia is de grootste luchtvaartmaatschappij van het land, en heeft een sterke positie op de belangrijkste markten. Meestal vliegen internationale reizigers naar kleinere Saoedische plaatsen via Jeddah, Riyad of Dammam.

Voor de meeste binnenlandse vluchten kunnen reizigers kiezen tussen Saudia en de voordelige luchtvaartmaatschappij Flynas. Nieuwkomers Saudi Gulf en Nesma Airlines begonnen in 2016, waardoor de concurrentie van Jeddah naar zowel Riyad als Damman is toegenomen. Saudi Gulf plant haar eerste langeafstandsvluchten binnen drie jaar, wat dus voor concurrentie ook op internationale routes zal zorgen.

Accommodatie

Een constante stroom van nieuwe hotels zorgt voor een risico van een overaanbod op de Saoedische markt. Dit risico is het grootst in Riyad, waar het aantal hotelkamers dit jaar met een derde zou kunnen stijgen, als alle hotels volgens schema worden geopend.

Met een aanbod van 27 luxe ‘aparthotels’ is het lokale bedrijf Boudi een van de grootste vastgoedketens in Saoedi-Arabië. Het heeft concurrentie van IHG, Marriott en AccorHotels, en elk van deze internationale ketens hebben iets anders te bieden. IHG biedt vele luxe- en midscale hotels aan; de kracht van Marriott ligt in zijn upper-upscale hotels, terwijl AccorHotels de meest gemengde portefeuille heeft, van midscale tot luxehotels.

Sommige reizigers kunnen een kleinere, lokale keten overwegen, zoals Casablanca Hotels of Mena Hotels. Deze hotels zijn meestal gericht op de behoeften van klanten uit het Midden-Oosten.

Uw business uitbreiden naar het buitenland?
De Research & Intelligence experts van BCD Travel vertalen de trends die zorgen voor internationale zakelijke groei op nieuwe markten. Praat met uw Account Manager over hoe BCD Travel de groei van uw bedrijf kan ondersteunen en uw reizigers veilig naar de juiste bestemming kan brengen.
Bent u nog geen klant van BCD Travel? Klik dan hier.