Marktmonitor: Maleisië in een oogopslag

Naar verwachting zullen de uitgaven aan zakenreizen met 5% stijgen doordat er meer internationaal wordt gereisd.

Naar verwachting zullen de uitgaven aan zakenreizen met 5% stijgen doordat er meer internationaal wordt gereisd.

De kosten van zakenreizen naar, van en binnen Maleisië bedroegen in 2018 36 miljard dollar (meer dan 145 miljard Maleisische ringgit, of MYR). Inkomende reizigers vertegenwoordigen twee derde van de totale kosten. Het aandeel Maleisiërs dat voor zaken naar het buitenland reist, bedraagt 24%. Dan blijft er voor binnenlandse reizen nog 9% over. Tussen 2013 en 2018 stegen de totale kosten met gemiddeld slechts 1%. Gemiddeld werd jaarlijks 0,5% van de totale kosten besteed aan inkomende reizen en 2,7% aan uitgaande reizen. De kosten van binnenlandse reizen stegen het hardst, met 14% per jaar. Verwacht wordt dat de zakelijke reiskosten met 5% versneld gaan stijgen tot en met 2023, aangezien het aantal internationale reizen zal gaan toenemen.

Download de 2019 Industry Forecast met regiospecifieke rapporten en infographics, verkrijgbaar in zes talen. Vraag na hoe BCD Travel je kan helpen om reizigers naar opkomende en gevestigde markten over de hele wereld te laten afreizen.

Economisch klimaat

Economische groei en uitgaven tijdens zakenreizen

Click on image to enlarge

  • Het bruto binnenlands product van Maleisië ligt op ruim 354 miljard dollar, waardoor het land in 2018 de tiende grootste economie van Azië had. Hiermee deed het land het minder goed dan Singapore en Hongkong, maar beter dan de Filippijnen.
  • De economie is grotendeels afhankelijk van de export, dus de negatieve impact van de wereldwijde recessie van 2009 was groot. Dankzij een door de overheid gesteund stimuleringspakket bleef de schade beperkt, maar hierdoor liep de schuld van Maleisië wel sterk op.
  • Sinds 2013 bedroeg de economische groei op zijn hoogst 6% en op zijn laagst, in 2018, 4,7%. Oxford Economics voorspelt voor 2019 een groei van 4,4%, omdat de importvraag uit China opdroogt en het wereldwijde protectionisme aanwakkert.
  • Door de stijgende inflatie en de geplande hogere belastingen en rentes op leningen zal de koopkracht van de Maleisische consument waarschijnlijk afnemen.

Luchtvaart

Internationaal reizen

Click on image to enlarge

  • Aankomsten vertegenwoordigen twee derde van de internationale reizen, en verwacht wordt dat de weer oplevende inkomende vraag ervoor zal zorgen dat de groei met 6% per jaar zal toenemen tot en met 2023.
  • Maar de door de overheid geplande vertrekbelasting voor vliegtuigpassagiers kan de groei belemmeren. De International Air Transport Association verwacht dat het aantal vertrekkende passagiers met 835.000 per jaar kan dalen nadat de belasting wordt ingevoerd.
  • Singapore vertegenwoordigt meer dan de helft van de nachtvluchten naar Maleisië. Met een derde van alle uitgaande reizen is Thailand de populairste bestemming bij Maleisiërs.
  • De Maleisische prijsvechter AirAsia is marktleider in negen van de tien grootste vliegmarkten van Maleisië. Het bedrijf biedt hoofdzakelijk korteafstandsvluchten aan, maar de divisie AirAsia X biedt ook langeafstandsvluchten aan van Kuala Lumpur naar 27 bestemmingen, voornamelijk in Australië, China, India en Zuid-Korea.
  • De grootste concurrent van AirAsia is Malaysia Airlines en de twee regionale divisies van deze luchtvaartmaatschappij, FireFly en MASwings. Malindo Air, een dochtermaatschappij van de Indonesische prijsvechter Lion Air, voert de concurrentie nog iets verder op.

Accommodatie

Vraag naar hotels

Click on image to enlarge

  • Tussen 2013 en 2018 is de vraag naar hotelovernachtingen in Maleisië gestegen met 14%, wat een gemiddelde groei van 2,7% per jaar betekent. Binnenlandse reizigers vertegenwoordigen twee derde van de vraag.
  • De jaarlijkse groei zal naar verwachting aansterken tot 4,3% tot en met 2023, doordat de internationale vraag toeneemt.
  • Op dit moment vertegenwoordigen reizigers uit Singapore ongeveer de helft van de internationale vraag. De grootste vraag in de toekomst is waarschijnlijk afkomstig van reizigers uit China, het VK en India. Naar verwachting zal het aantal hotelovernachtingen van deze reizigers met meer dan 10% per jaar stijgen tot en met 2023.
  • De vier grootste hotelketens zijn in internationale handen. Met 29 hotels is Marriott marktleider, voornamelijk in de hogere segmenten. Accor komt op de tweede plaats en biedt hotels aan in alle segmenten. Kuala Lumpur is de belangrijkste locatie voor beide ketens.
  • Tune Hotels is in het laagste segment de grootste lokale keten. Andere Maleisische ketens zijn Swiss-Garden International en Berjaya Hotels & Resorts.
  • Virtuele hotelexploitanten zoals Oyo Rooms in India en Zen Rooms in Indonesië bieden lowbudgetopties aan.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.