Marktmonitor: Italië in een oogopslag

Na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is Italië de vierde grootste economie in Europa.

Economische problemen wegen op luchtvaartmaatschappijen en hotels, omdat er minder aan zakenreizen wordt uitgegeven.

De markt voor zakenreizen naar, vanuit en in Italië was in 2018 bijna US$ 73 miljard (meer dan € 61 miljard) waard. 43% van dit bedrag komt van binnenlandse reizen. De rest was gelijk verdeeld tussen uitgaande en inkomende internationale reizen. Van 2013 tot 2018 stegen de uitgaven voor zakenreizen met 6% per jaar. We verwachten dat de uitgaven voor zakenreizen tot 2023 met 3% per jaar zullen groeien. Terwijl de uitgaven voor inkomende reizen naar verwachting met 5% per jaar zullen stijgen, zullen de uitgaven voor uitgaande reizen met maar 1% per jaar omhooggaan.

Download de 2019 Industry Forecast met regiospecifieke rapporten en infographics, verkrijgbaar in zes talen. Vraag na hoe BCD Travel je kan helpen om reizigers naar opkomende en gevestigde markten over de hele wereld te laten afreizen.

Economisch klimaat

Economische groei en uitgaven tijdens zakenreizen

Click on image to enlarge

  • Na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is Italië de vierde grootste economie in Europa. Het land is goed voor 15% van de economische output van de eurozone.
  • Italië heeft de tweede grootste productiesector in de eurozone, maar de bedrijven zijn er klein. Ze worstelen om innovaties te financieren die nodig zijn om op exportmarkten te kunnen concurreren.
  • De Italiaanse economie, die technisch gezien in een recessie zit, is getekend door een dalend vertrouwen, zwakkere kredietstromen en toenemende onzekerheid.
  • De economie is kwetsbaar vanwege slechte overheidsfinanciën, de politieke situatie in het land is onzeker en de Italiaanse banken lijden zwaar onder de staatsschulden.
  • Groei is onwaarschijnlijk in 2019 en volgens Oxford Economics zal de toekomstige groei naar verwachting tot 2023 onder 1% per jaar blijven.

Luchtvaart

Internationaal reizen

Click on image to enlarge

  • De vraag naar internationale reizen steeg tussen 2013 en 2018 met meer dan een kwart tot 94 miljoen reizen. Het aantal ankomsten en vertrekken steeg in een vergelijkbaar tempo, met gemiddeld bijna 5% per jaar. Er wordt verwacht dat de groei van internationale reizen tot 2,2% per jaar zal verminderen tot 2023.
  • Meer dan een vijfde van de reizigers naar Italië komt uit Duitsland. 13% komt uit Frankrijk. Het Verenigd Koninkrijk is de derde grootste vragende partij, met een aandeel van 9%.
  • Frankrijk is de populairste bestemming voor Italiaanse reizigers: het land is goed voor 24% van de vertrekken in 2018. Spanje staat op de tweede plaats met een aandeel van 12%.
  • Alitalia is de grootste luchtvaartmaatschappij van Italië met sterke posities op de twee grootste markten in het land—Rome en Milaan. Maar de luchtvaartmaatschappij kampt met sterke concurrentie op vlak van korteafstandsvluchten met lowcostmaatschappijen Ryanair en easyJet. Air Italy zou dan weer kunnen uitgroeien tot een bedreiging bij de langeafstandsvluchten.
  • Alitalia staat voor financiële uitdagingen, veroorzaakt door jarenlange slechte prestaties. De regering steunt sinds 2017 haar activiteiten: het zoekt een koper voor de luchtvaartmaatschappij.

Accommodatie

Vraag naar hotels

Click on image to enlarge

  • Tussen 2013 en 2018 groeide de vraag naar hotels in Italië met meer dan 12% tot 286 miljoen overnachtingen. De vraag is gelijk verdeeld tussen binnenlandse en internationale reizigers. Oxford Economics voorspelt tot 2023 een groei van de hotelmarkt van 1,8% per jaar.
  • Meer dan een kwart (27%) van de internationale vraag naar hotelkamers in 2018 kwam van reizigers uit Duitsland. Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Zwitserland hadden elk een aandeel van 5-6%.
  • Het aantal hotels in Italië is sinds 2008 afgenomen. Ketens zijn slechts goed voor 5% van de hotels, maar door de grootte van hun eigendommen hebben ze 15% van de kamers in handen.
  • Twee derde van het ketenaanbod is bestemd voor het upscale- en upper-upscale-segment. Maar Best Western, dat gericht is op het midscale-segment, is de grootste keten in Italië met meer dan 150 hotels.
  • Gruppo UNA is de grootste lokale keten. In totaal zijn er 137 binnenlandse ketens actief op de Italiaanse markt.
  • De gemiddelde dagtarieven (’average daily rates’ of ADR’s) in 2018 in Italië zijn in lijn met de voorspelling van Industry Forecast van BCD Travel dat ze met 0-2% zouden groeien. De ADR’s zouden in 2019 aan ongeveer hetzelfde tempo moeten stijgen.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.