De valkuilen van goedkope vliegtickets

Iedereen voelt zich wel eens bekocht door de zogenaamde addertjes onder het gras. 10 tips voor zakenreizigers over de valkuilen van goedkope vliegtickets.

Iedereen voelt zich wel eens bekocht door de zogenaamde addertjes onder het gras. 10 tips voor zakenreizigers over de valkuilen van goedkope vliegtickets:

1. Verzetten? Onmogelijk!

Het goedkope vliegticket dat je hebt geboekt, heeft meestal geen ‘omboek’ optie. Dus als de meeting van je manager wordt verzet, zit er niets ander op dan een nieuw vliegticket te kopen. Je oorspronkelijke besparing zorgt nu voor een extra kostenpost.

2. Exclusief

Tien kilo handbagage, dat moet wel lukken toch? De zakenreis is maar twee dagen en een laptop, een agenda en een paar documenten wegen ook niet de hele wereld. Maar wie ’s avonds een diner heeft (en dus een extra outfit en hakken) overschrijdt al snel het maximum gewicht voor handbagage. Een iets duurder vliegticket met bagagevrijdom voorkomt een extra uitgave van 60 euro op de luchthaven. Een iets exclusiever vliegticket bespaart vaak tijd en geld.

3. Kennis van een reisagent

Als je vaak op zakenreis gaat, gebruik dan de kennis van een reisagent. Die kent talloze manieren om te besparen, wanneer je meerdere reizen aan hem voorlegt. Zo kan de combinatie van diverse reizen soms honderden euro’s schelen als deze in één keer worden gereserveerd. Een voordeel waarmee een reisagent zichzelf dubbel en dwars terugverdient.

4. Weten is besparen

Je boekt een goedkoop hotel in Parijs binnen je budget. Maar na terugkomst druppelen de bonnetjes met extra kosten binnen. Het internetgebruik. De toeristenbelasting. Zo ga je toch nog over je budget heen. Tip: dubbel-check de reis, of vraag om advies bij je reisbureau. Kijk goed na wat inbegrepen is en wat niet. Autohuur? Ontbijt? Voorkom onaangename verrassingen.

5. Vroege vogels

Vliegt je manager elke dinsdag naar Londen en woensdag weer terug? Boek dan een reeks vliegtickets van tevoren. Dat is veel goedkoper dan telkens op het laatste moment te boeken. Bang dat je manager een keer een weekje overslaat? Voor een fractie van het geld dat je bespaart met vroegboeken kun je flexibele vliegtickets boeken. Al met al een stuk goedkoper dan elke week opnieuw boeken.

6. Prijsafspraken

Zelfs bij een paar zakenreizen naar het buitenland en ook hotelovernachtingen in Nederland loont het al snel om prijsafspraken te maken met een vertrouwd hotel of vliegmaatschappij. Reis je echt heel sporadisch? Informeer dan bij je reisagent. Die heeft deals met vliegmaatschappijen en hotels, waar jij van mee profiteert.

7. Sparen? Niet altijd!

Nederlanders zijn gek op sparen. Zegeltjes bij de supermarkt, airmiles bij tankstations en warenhuizen. Maar moeten we nu echt altijd sparen? Het scheelt soms een hoop geld als je afwijkt van je reguliere vliegmaatschappij. Daar kunnen die paar spaarpunten echt niet tegenop.

8. De kleine lettertjes

Saai en soms ingewikkeld, maar lees die kleine letters!

9. Feestdagen in het buitenland

Check of er geen feestdag is tijdens je reis. Dat geldt zelfs voor België. Op bijvoorbeeld 15 augustus is er echt helemaal niets open bij onze zuiderburen.

10. Overstappen

Losse vliegtickets kopen lijkt soms goedkoper. Tot er iets mis gaat. Als je met losse vliegtickets bij een doorverbinding je aansluiting mist, heb je pech. Je zult dan een nieuw vliegticket voor de volgende vlucht moeten kopen tegen de hoofdprijs. Een gecombineerd vliegticket voor beide vluchten, geeft je wel recht op een kosteloze omboeking naar een volgende vlucht.

 

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.