Brexit: wat reisinkopers moeten weten

Reisinkopers kunnen de risico’s voor hun zakelijke reisprogramma’s beperken tijdens het vertrek van het VK uit de Europese Unie.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie op 31 januari verlaten. Wat nu? Een overgangsperiode tot eind 2020 geeft het VK en de EU de tijd om te onderhandelen over de resterende details, met name de handel. Ondertussen zijn de huidige regels voor handel, reizen en zakendoen nog steeds van toepassing. Als het VK en de EU dit jaar geen deal kunnen sluiten, bestaat nog steeds de kans op een no-deal “harde Brexit” in januari 2021.

Grenscontrole

Luchtdiensten tussen het VK en de EU blijven onverstoord opereren tot 24 oktober 2020. Maar de kans op vertragingen en verstoringen, vooral aan de Britse grens met de EU, is groot.

In het geval van een ‘harde Brexit’ (het VK verlaat zowel de interne markt als de douane-unie van de EU zonder deal), worden grenscontroles op luchthavens en Eurostar-treinstations waarschijnlijk onmiddellijk beïnvloed.

Gaat Brexit hogere kosten voor zakenreizen veroorzaken?

Download de 2020 Industry Forecast om erachter te komen waarom reisinkopers na Brexit mogelijk meer betalen voor hotels en vergaderingen.

Advies voor travelmanagers: adviseer reizigers uit alle landen om voldoende tijd te nemen om reglementaire processen te doorlopen. Maak gebruik van notificaties via TripSource® van BCD Travel om reizigers op de hoogte te houden.

Reisdocumenten

Britse burgers moeten, voordat ze op reis gaan, een nieuw paspoort aanvragen als het paspoort op de vertrekdatum minder dan zes maanden geldig is of meer dan 9,5 jaar geleden is uitgegeven (check de status van je paspoort). Houd er rekening mee dat de rijen voor paspoortcontroles langer gaan worden.

Britse burgers hebben mogelijk een internationaal rijbewijs (IDP) nodig om binnen de EU te rijden. Een Britse reiziger die met een persoonlijk voertuig of bedrijfsvoertuig de EU-grens passeert, heeft een “groene kaart” van een verzekeraar en een GB-sticker op de achterkant van het voertuig nodig.

Advies voor travelmanagers: Informeer Britse reizigers over de veranderingen en adviseer hen om voldoende tijd te nemen om documenten te vernieuwen of te verkrijgen. Gerichte strategieën voor reizigersbetrokkenheid kunnen helpen bij communicatie.

Ziektekostenverzekering voor reizigers

De kosten van reisverzekeringen kunnen stijgen als de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) vervalt.

Advies voor travelmanagers: Werk samen met collega’s van HR om de impact op de ziektekostenverzekeringen van bedrijven te meten, inclusief reisverzekeringen. Adviseer reizigers met een persoonlijke ziektekostenverzekering om te controleren hoe hun dekking zou veranderen als EHIC wegvalt.

Mobiele apparaten

De huidige garantie voor gratis roaming in de hele EU, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen eindigt formeel na Brexit. Individuele telecomaanbieders zullen zelf bepalen hoe zij omgaan met datatarieven.

Advies voor travelmanagers: Controleer de telecomcontracten op gebruiksbeleid en adviseer reizigers om hun eigen contracten te controleren om onverwachte kosten tijdens zakenreizen te voorkomen.

Blijf op de hoogte van de recentste regel- en beleidsontwikkelingen over Brexit op de website van de Britse overheid. Meer informatie over de EHIC vindt u op de website SchengenVisaInfo.com

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.