15 tips voor duurzame evenementen

15 suggesties van BCD M&E waarmee evenementenplanners rekening kunnen houden om aan duurzaamheid bij te dragen. In de ‘Green White Paper’ van BCD M&E staan een heleboel best practices die je helpen om positief bij te dragen aan wereldwijde duurzaamheid.

Wanneer je een meeting of evenement organiseert, kun je op diverse manieren het milieu beschermen en de plaatselijke gemeenschap ondersteunen. Met deze 15 punten kun je meteen aan de slag, zodat je bij meetings en evenementen rekening kunt houden met duurzaamheid.

1. Ontdek.

Lees 30 minuten per week over een duurzaamheidsonderwerp, zoals mensenhandel, toegankelijkheid of de klimaatverandering. Bedenk welke impact jouw evenement heeft op dit onderwerp.

2. Bepaal je agenda.

Neem duurzaamheid op als agendapunt in je interne evenementplanning. Bedenk welke behoeften klanten hebben op het gebied van duurzaamheid en deel middelen, ideeën en uitdagingen.

3. Stel doelen.

Kies een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN en bedenk tijdens een brainstormsessie één manier om hier aandacht aan te besteden tijdens je evenement.

4. Werk mee aan een campagne.

Je bent niet de enige die nadenkt over duurzame evenementen. Als je samenwerkt met anderen, krijg je toegang tot meer middelen en ontstaat er een heus vakgenotennetwerk.

5. Duurzaam Happy Hour.

Nodig je collega’s van het evenement uit voor een Duurzaam Happy Hour waarbij jullie creatieve ideeën bedenken voor een duurzaamheidsplan voor het evenement. Bied biologische hapjes en ambachtelijke drankjes afkomstig uit de regio aan om het gesprek op gang te brengen.

Marketing Manager John Kelly van BCD M&E vertelt uit eigen ervaring hoe je duurzamere cateringkeuzes maakt voor congressen. 

YouTube video

6. Beloon.

Geef een beloning aan teamleden die zich actief inzetten voor de duurzaamheidsdoelen. Een dergelijke beloning kan iets kleins zijn en hoeft dus niet veel te kosten. Door de inspanningen van mensen te erkennen, stimuleer je ze om nog verder te gaan.

7. Koop duurzame producten.

Vraag leveranciers om na te gaan of er duurzamere opties bestaan voor naambadges, borden of papieren producten. Maak deze opties standaard, zodat het simpelweg niet meer mogelijk is om voor niet-duurzame producten te kiezen.

8. Voorkeursclausule voor duurzaamheid.

Neem een voorkeursclausule voor duurzaamheid op in je verzoek om offertes en contractsjablonen. Het beleid en de best practices van leveranciers op het gebied van duurzaamheid maken dus het verschil op het moment van besluitvorming.

9. Maak een lijst met dingen die je niet meer gaat doen.

Hou het wel eenvoudig. Noteer bijvoorbeeld welke dingen je gaat bannen die afval produceren.

10. Evenementbranding voor meervoudig gebruik.

Verwijder data en locaties van evenementbrandingsmateriaal, zodat je dit meerdere keren kunt gebruiken.

De Green White Paper

Download de Green White Paper van BCD M&E en ontdek wat winstgevende duurzaamheid inhoudt. In deze whitepaper staan dringende kwesties, tips om je op weg te helpen op het gebied van financiering en het aanspreken van doelgroepen en zeven eenvoudige stappen.

11. Groen reizen.

Geef op de website van het evenement tips om het evenement op groene wijze te bereiken. Vermeld, onder andere, hoe je met het openbaar vervoer kunt komen.

12. Communiceer.

Laat mensen weten dat de producten van het evenement duurzaam zijn door gecontroleerde, hergebruikte content en vermeldingen van biologische en eerlijke handel te communiceren.

13. Zoek sponsors.

Stel een duurzaam sponsormenu op. Als er steeds nieuw geld binnenkomt, kun je nieuwe duurzaamheidsinitiatieven blijven opzetten.

14. Gedragsregels.

Gelden er gedragsregels bij het evenement? Als dit niet het geval is, stel dan regels op. Als er al wel gedragsregels bestaan, ga dan na of belangrijke situaties op het gebied van intimidatie, inclusie, gerechtigheid en veiligheid hierin zijn opgenomen.

15. Leuke weetjes.

Zoek een paar leuke weetjes over duurzaamheid op. Neem gerust informatie uit de Green White Paper van BCD Meetings & Events over.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.