Opkomende markt: Hongkong

Dienstverlening en vastgoed zijn de grootste sectoren in deze financiële toegangspoort naar China.

De economie in vogelvlucht 

Hongkong, dat officieel een speciale administratieve regio van China is, heeft sinds 1997 een beperkte democratie ingevoerd onder het motto ‘één land, twee systemen’. In dat jaar gaf het Verenigd Koninkrijk na bijna 100 jaar Engels bestuur het land terug aan de Chinese overheid. Het eiland Hongkong, een dichtbevolkt gebied dat iets kleiner is dan Manhattan, is een belangrijke financiële toegangspoort voor het Chinese vasteland. Het vasteland was jarenlang de grootste handelspartner van Hongkong: het nam bijna de helft van de totale handel voor zijn rekening. In 2012 was bijna de helft van de bedrijven die aan de beurs van Hongkong waren genoteerd afkomstig van het vasteland. Halverwege 2014 was 40% van de Hongkongse bankactiva in handen van beleggers van het vasteland, volgens The New York Times. Het aantal bezoekers uit China aan Hongkong was groter dan het aantal bezoekers van alle andere landen tezamen. Het bruto binnenlands product wordt voor meer dan 90% door de dienstensector gerealiseerd. De economie van de stad groeide met 2,3% in 2014, vergeleken met 2,9% in 2013.

Inzicht in de zakelijke reisbranche

De reisbranche zal hoogstwaarschijnlijk profiteren van een onlangs aangekondigd stimulusprogramma. Het doel van het programma is om de groei een impuls te geven en bedrijven te helpen met het herstel van de effecten van de pro-democratische en economisch gemotiveerde protesten die delen van Hongkong vorig jaar lamlegden. Tot de stimuleringsmaatregelen behoren vrijstellingen van vergunningen voor reisagenten, hotels, restaurants, taxi’s en bussen, en hogere uitgaven om Hongkong als reisbestemming te promoten. Daarnaast is de overheid van plan een derde landingsbaan toe te voegen aan de internationale luchthaven van de stad. De bouw gaat hopelijk volgend jaar van start en zou dan in 2023 voltooid moeten zijn. De overheid meldde dat vorig jaar – ondanks de protesten van de bezettingsbeweging – 12% meer toeristen Hongkong bezochten en dat toeristen 9% meer hebben besteed.

Kansen

  • De belastingtarieven in Hongkong zijn laag vergeleken met wereldwijde niveaus: 15% voor personen en 16,5% voor bedrijven. De overheid is voor een groot deel afhankelijk van de winst op landverkopen en belasting op vastgoedtransacties. De stijgende overheidsinkomsten hielden gelijke tred met de vastgoedprijzen. Het begrotingsoverschot worden officieel geschat op ongeveer 64 miljard Hongkongse dollar (USD 8,25 miljard).
  • Hongkong besteedt miljarden aan infrastructuurprojecten. Volgens The New York Times wordt bijna USD 10 miljard besteed aan een 50 kilometer lange brug en tunnel naar de steden Macau en Zhuhai, USD 6 miljard aan een nieuw theater- en kunstcomplex, USD 9 miljard aan een hogesnelheidstrein naar Guangzhou in Zuid-China en USD 14 miljard aan de uitbreiding van het plaatselijke metrosysteem.
  • Daarnaast is de overheid van plan HKD 34 miljard (USD 4,4 miljard) te besteden aan het stimuleren van de groei, bedrijven financieel te ondersteunen die problemen ondervonden door de protesten van bezettingsbeweging in 2014 (inclusief maatregelen voor de reisbranche, zoals hierboven beschreven) en economisch ondersteuning te bieden aan de lagere en middenklasse.

Uitdagingen

  • De verschillen tussen rijk en arm zijn in Hongkong enorm. Dit heeft vorig jaar mede geleid tot de protesten van de bezettingsbeweging. Door de sterke stijging van de huizenprijzen kunnen steeds minder mensen uit de lagere en middenklasse zich een huis veroorloven. Daarnaast is de persoonlijke koopkracht uitgehold door uitblijvende salarisstijgingen en stijgende consumentenprijzen, die in 2013 meer dan 4% toenamen.
  • Het economische klimaat van Hongkong is nauw verbonden met andere markten (vooral China). Hongkong merkt duidelijk de gevolgen van de afnemende groei op het Chinese vasteland en een worstelend Europa. De officiële groeiverwachting voor 2015 is een conservatieve 1% tot 3%.
  • Meer dan een derde van de ouderen in Hongkong leeft in armoe. Dit aantal is aan het toenemen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de Wereldgezondheidsorganisatie voorspellen dat 42% van de bevolking van Hongkong in 2050 65 jaar of ouder zal zijn – het hoogste percentage per hoofd van de bevolking in Azië.

Wil je uitbreiden naar het buitenland en je reizigers veilig naar de juiste plaats brengen? Laat je dan vrijblijvend door BCD Travel adviseren over zakelijke reizen naar nieuwe markten.

 

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.