Op zakenreis naar: Oslo

Het hele jaar door genieten van schitterende landschappen en sportieve activiteiten.

De 100 jaar oude hoofdstad van Noorwegen is een fotogenieke bestemming met Instagram-waardige vergezichten, natuur en architectuur. Oslo ligt aan de zuidkust van het 100 kilometer lange Oslofjord. Het is niet alleen de dichtstbevolkte stad in Noorwegen, maar ook de duurste. Bezoekers genieten hier het hele jaar door van sportieve activiteiten in de buitenlucht, restaurants van wereldformaat, unieke culturele ervaringen en een bruisend uitgaansleven.

En na drie magere jaren laat West-Europa’s toonaangevende olie- en gasproducent weer voorzichtige tekenen van groei zien. Dalende inflatie en stijgende olieprijzen stimuleren Noorwegens trage, van petroleum afhankelijke economie. Door de afnemende oliesector daalde ook het aantal zakenreizen, maar dankzij de zwakkere kroon (de Noorse valuta) krijgen bezoekers meer waar voor hun geld.

Van en naar het vliegveld

Oslo Airport is de belangrijkste hub en het internationale vliegveld in Noorwegen. Het ligt 35 kilometer ten noordoosten van Oslo in de stad Gardermoen. Oslo wordt daarnaast bediend door Torp Airport, 1,5 uur ten zuiden van de stad. Bezoekers kunnen met de trein, taxi of bus van en naar het vliegveld gaan. Met de trein sta je in 20 minuten in het centrum van de stad. Taxi’s rekenen vaste prijzen. Vanaf alle terminals bij Oslo Airport kun je buiten de aankomsthallen een taxi nemen. Er zijn ook taxi-informatiekiosken op het vliegveld waar je hulp kunt vragen.

Vervoer in Oslo

De trein is onderdeel van Ruter, een openbaarvervoerssysteem met stads- en regionale bussen, trams, metro’s, plaatselijke treinen en veerponten. Ticketprijzen zijn afhankelijk van de frequentie en het aantal zones dat je reist. Een enkele reis voor één zone kost 33 kronen voor volwassenen en 17 kronen voor kinderen en 65-plussers ($US1 = 8,61 kronen). Met de Oslo Pass reis je zolang je pas geldig is, onbeperkt met de bus, tram, metro, boot en lokale trein in zone 1 (Oslo) en zone 2. Je kunt ook een auto of fiets huren.

Verblijfsmogelijkheden

Als je gesteld bent op luxe en comfort op loopafstand van populaire attracties, probeer dan Radisson Blu Plaza Hotel Oslo (Sonja Henies plass 3, 0185 Oslo; tel: 47-22-058000) of Clarion Collection Hotel Savoy (Universitetsgata 11, 0164 Oslo; tel: 47-23-354200).

Betaalbaardere opties zijn Park Inn Oslo (Ovre Slottsgate 2C, 0157 Oslo; tel: 47-22-400100) of Scandic ByPorten Oslo (Jernbanetorget 6, 0154 Oslo; tel: 47-23-155500).

Activiteiten en bezienswaardigheden

De Oslo Pass is een echte aanrader. Hiermee heb je gratis toegang tot meer dan 30 musea, openbaar vervoer, zwembaden, begeleide wandelingen en meer.

Sportievelingen kunnen in de winter skiën en sleeën rondom Oslo. Skiberg Holmenkollen met de Holmenkollenschans bestaat al meer dan 100 jaar. Je kunt er met de metro naartoe (20 minuten vanuit het centrum) en het hele jaar door worden er festivals, wedstrijden en andere evenementen georganiseerd. Het is ook de toegangspoort tot het populaire Nordmarka-bos.

In het Nordmarka-bos vind je meer dan 2600 kilometer geprepareerde loipes. Neem de prachtige, maar relatief korte Sognsvann-route van Sognsvann naar Ullevålseter en ga lunchen bij restaurant Ullevålseter, bekend om hun hartige stoofpotten, vers brood en verschillende soorten jam. Meer ambitieuze skiërs kunnen van Frognerseteren naar Sognsvann skiën – een route die langs het Bjørnsjøen-meer loopt.

Van maart tot augustus kun je rekenen op hogere temperaturen, maar het weer in Oslo is onvoorspelbaar. Neem dus altijd warme kleding mee, ook in de zomer.

In het Cultuurhistorisch Museum Universiteit van Oslo, dat het Historisk-museum huisvest, leer je meer over de geschiedenis van de befaamde Vikingen. In het museum kan je de enige nog intacte Vikinghelm zien die ooit is gevonden. Verder heeft het Vikingskipshuset (het Vikingschiphuis) drie bewaard gebleven schepen uit het jaar 800. Deze schepen zijn gevonden in scheepsgraven uit de tijd van de Vikingen en zijn wereldwijd de beste bewaarde exemplaren. Het Historisk-museum is open van dinsdag tot en met zondag. Openingstijden zijn 10.00 – 17.00 uur van 15 mei tot en met 14 september, en 11.00 – 16.00 uur van 15 september tot en met 14 mei. Het Vikingschiphuis is dagelijks geopend van 9.00 – 18.00 uur van 1 mei tot en met 30 september en van 10.00 tot 16.00 uur van 1 oktober tot en met 30 april. Op sommige nationale feestdagen zijn beide musea gesloten.

Het Munchmuseum is gewijd aan het leven en het werk van de Noorse kunstenaar Edward Munch, de beroemdste kunstenaar van Noorwegen. Ze hebben begeleide rondleidingen. Het Munchmuseum is dagelijks geopend van 10.00 – 16.00 uur en op de laatste donderdag van de maand is het open van 10.00 – 21.00 uur. Toegang is 100 kronen ($ 11,65) voor volwassenen en 60 kronen ($ 6,99) voor 65-plussers; kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar binnen.

Het Nobelmuseum heeft een vaste collectie en wisselende tentoonstellingen die de geschiedenis van de Nobelprijs, de winnaars en hun werk laten zien. Het is open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Volwassenen betalen 100 kronen, 65-plussers 65 kronen en kinderen onder de 16 kunnen gratis naar binnen.

Het Noors Museum voor Magie is gewijd aan de geschiedenis en het werk van Noorse goochelaars. Het is op zondags geopend van 13.00 – 16.00 uur. Op 14.00 uur is er een goochelshow.

In de stad worden veel verschillende muziekfestivals georganiseerd, zoals het Oslo World Music Festival en het Ultima Oslo Contemporary Music Festival.

Uit eten

In Maaemo heb je een avondvullende ervaring met prachtige, unieke gerechten gemaakt met biologische, lokale ingrediënten. Het prijzige maar baanbrekende restaurant is bekroond met drie Michelinsterren en het menu verandert regelmatig. Een voorbeeld: hart van rendier met sap van spar en gebakken roggebrood. Als je hier wilt eten, heb je een reservering nodig (Schweigaards gate 15B, 0191 Oslo; tel: 47-22-179969).

Bij Hanami ontdek je waarom sushi het onofficiële gerecht is van Noorwegen. Dit is zonder twijfel het beste Japanse fusionrestaurant van de stad. Het restaurant moedigt hun gasten aan om gerechten te delen en mensen die hier voor het eerst komen, wordt aangeraden het vlees robata-stijl te bestellen: gegaard boven een zeer hete, open grill. Het is gevestigd aan Kanalen 1, 0252 Oslo; tel: 47-22-831090.

Flakkerend kaarslicht, houten muurpanelen en traditionele gerechten transporteren je naar het Noorwegen van weleer in Engebret Café. Je eet er in een laag gebouw dat dateert uit 1700. In de lente en zomer kun je buiten zitten en genieten van gerechten van rendier, kabeljauw en andere locale ingrediënten. Het adres is Bankplassen 1, 0151 Oslo; tel: 47-22-822525.

Binnenkort op zakenreis naar Oslo? Boek je vlucht en hotel bij BCD Travel.

 

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.