Op zakenreis naar: Johannesburg

De grootste stad van Zuid-Afrika onthoudt haar verleden en omarmt haar toekomst.

De grootste stad van Zuid-Afrika – Jo‘burg of Jozi zoals de inwoners zeggen – ondergaat een renaissance. De binnenstad ontwikkelt zich tot een levendig centrum voor kunst en cultuur. Stadsvernieuwing heeft gezorgd voor trendy winkelcentra, een levendig nachtleven, prachtige parken en mooie galerieën. Johannesburg negeert haar turbulente verleden echter niet. Musea en historische locaties vertellen over de opkomst en ondergang van de apartheid en over Zuid-Afrika‘s evolutie naar een democratie.

De stad is de stuwende kracht achter de economie van het land en huisvest het Zuid-Afrikaanse hoofdkantoor van wereldwijde bedrijven en grote banken. Retail, productie en diensten zijn de belangrijkste sectoren.

Van en naar het vliegveld

O.R. Tambo International Airport ligt op 24 kilometer van het stadscentrum. De Gautrain vertrekt in de spits elke twaalf minuten (van maandag tot vrijdag van 5.30 – 8.30 uur en 15.00 – 18.00 uur) en daarbuiten elke 20 tot 30 minuten. Een enkele reis naar het centraal gelegen station Sandton kost 72 Zuid-Afrikaanse rand ($ 5,43 bij een wisselkoers van US$1 = R13.26).

Als je een taxi neemt, gebruik dan een officiele taxi met een meter, zoals Orange Cabs of Zebra Cabs.

Vervoer in Johannesburg

Johannesburg is een grote stad. Al wordt er hard gewerkt aan het openbaar vervoer, het huidige systeem is onbetrouwbaar en brengt je waarschijnlijk niet overal waar je moet zijn. Het is dan ook een aanrader om voor de duur van je verblijf een betrouwbare auto met chauffeur te regelen of zelf een auto te huren.

Verblijfsmogelijkheden

Voor luxueuze accommodatie kun je terecht in het Hyatt Regency Johannesburg (191 Oxford Road, Rosebank, tel. 27-11-280-1234), het Intercontinental Johannesburg Sandton Towers (op de hoek van Maude Street en 5th Street, tel. 27-11-780-5555), het Crowne Plaza Hotel Johannesburg The Rosebank (op de hoek van Tyrwhitt Avenue en Sturdee Avenue, Rosebank, tel. 27-11-448-3600) of het Radisson Blu Hotel Sandton/Johannesburg (op de hoek van Daisy Street en Linden Street, vlak bij Rivonia Road, tel. 27-11-245-8000). Betaalbare opties zijn het Mercure Johannesburg Randburg (op de hoek van Republic Road en Arandburg Waterfront, tel. 27-11-326-3300).

Activiteiten en bezienswaardigheden

Johannesburg speelde een rol in de grote oorlogen van de twintigste eeuw en dat verhaal wordt verteld in het South African Museum of Military History, waar je voorwerpen, tanks en vliegtuigen kunt bekijken. Het is dagelijks geopend van 9.00 tot 16.30 uur. De toegangsprijs is R40 ($ 3,02). Het Apartheid Museum is een ontnuchterende herinnering aan de periode dat Zuid-Afrika gebukt ging onder onderdrukking en segregatie. Door middel van video, tekst en audio krijgen bezoekers een beeld van het apartheidssysteem, maar er worden ook inspirerende verhalen verteld over de strijd voor democratie. Het is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is R85 ($ 6,41). Ook op Constitution Hill worden de lessen van de apartheid duidelijk. Hier bevinden zich een voormalige rechtbank en gevangenis waar Nelson Mandela en andere antiapartheidsactivisten werden vastgehouden. Vandaag is de site een monument voor mensenrechten en vrijheid. Er is elk uur een rondleiding van 9.00 tot 16.00 uur. Deze kost R30 ($ 2,26).

De transformatie van Johannesburg is nergens zo goed te zien als in het Maboneng Precinct. Maboneng, dat betekent ‘plek van het licht’ in het Sotho, is een passende naam voor deze stedelijke wijk waar het bruist van cultuur en creativiteit. Galerieën, boetiekjes en entertainmentlocaties trekken zowel de lokale bevolking als toeristen. Je kunt makkelijk een hele dag doorbrengen in deze trendy en hippe enclave – vooral op zondag als er markt is.

Montecasino Bird Gardens huisvest een grote en diverse collectie vogels, zoogdieren, reptielen en amfibieën. Bezoekers wandelen door de magnifieke tuinen op verhoogde wandelpaden en worden omringd door rode ibissen, manenduiven, kleurrijke kikkers en kleine antilopen. Elke dag zijn er drie ‘Flights of Fantasy’-vogelshows met pelikanen, gieren, kraanvogels en uilen. Het park is dagelijks geopend van 8.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is R70 ($ 5,28).

Uit eten

Dankzij de bescheiden charme van Parea Taverna komen bezoekers telkens weer terug. Griekse gerechten worden geserveerd in een ontspannen sfeer. Op het menu staan heerlijke gerechten, zoals calamari, souvlaki en lamsboutjes met citroen en rozemarijn. Als je met een groep komt, bestel dan verschillende gerechten om te delen. Op vrijdag- of zaterdagavond is er vaak traditioneel Grieks entertainment, zoals Griekse dans of buikdans, met heel veel gebroken borden. Het adres is Shop 3D, Corlett Drive, Illovo, tel. 27-11-788 8777.

Om echt gastronomisch te dineren ga je naar DW Eleven-13. Het creatieve menu van dit intieme restaurant bestaat uit unieke gerechten zoals tuna tataki gewikkeld in nori en balletjes van gerookte aardappel met fonduesaus en gestoofde kool. Je kunt er à la carte eten of een proefmenu bestellen. De wijnen zijn voornamelijk afkomstig van kleine Zuid-Afrikaanse wijnboeren. Het restaurant ligt in het Dunkeld Shopping Centre, op de hoek van Jan Smuts Avenue en Bompas Road, Dunkeld West, tel. 27-11-341-0663.

The Local Grill is de plek voor vleesliefhebbers. Bezoekers kunnen hier kiezen uit verschillende soorten uniek Afrikaans wild, zoals springbok, koedoe en impala. Je selecteert het stuk vlees dat je wilt eten en kunt daarbij kiezen uit graangevoerd of vrije uitloop. Het restaurant heeft een maandelijks veranderende wijnlijst met daarop de beste wijnen van het moment. Het adres is 40 7th Avenue op de hoek van 3rd Avenue, Parktown, tel. 27-11-880-1946.

Binnenkort op zakenreis naar Johannesburg?
Boek uw vlucht en hotel bij BCD Travel.
Bent u nog geen klant van BCD Travel? Klik dan hier.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.