Marktmonitor: Japan in een oogopslag

Japan is de op twee na grootste economie ter wereld, hoewel de economische productie van het land tegenwoordig maar een derde van die van China bedraagt.

Inkomende internationale reizigers stimuleren groei van de Japanse zakenreismarkt.

Bedrijven gaven in 2018 USD 87 miljard (meer dan ¥32 biljoen) uit aan reizen naar, vanuit en in Japan. Binnenlandse reizigers vertegenwoordigen 68% van alle uitgaven, een aandeel dat afneemt naarmate de inkomende reizen toenemen. Tussen 2013 en 2018 stegen de uitgaven aan zakenreizen met gemiddeld 3,4% per jaar. De uitgaven aan binnenlandse reizen stegen met minder dan 1% per jaar. Maar de uitgaven aan zakenreizen naar Japan stegen sterk, met maar liefst 22,5% per jaar. We verwachten dat de uitgaven aan zakenreizen tot 2023 met gemiddeld 3,4% per jaar zullen groeien. De uitgaven van Japanse zakenreizigers aan binnenlandse en buitenlandse reizen zullen de gevolgen van een vertraging in inkomende reizen waarschijnlijk verzachten.

Download de 2019 Industry Forecast met regiospecifieke rapporten en infographics, verkrijgbaar in zes talen. Vraag na hoe BCD Travel je kan helpen om reizigers naar opkomende en gevestigde markten over de hele wereld te laten afreizen.

Economisch klimaat

Economische groei en uitgaven tijdens zakenreizen

Click on image to enlarge

  • Japan is de op twee na grootste economie ter wereld, hoewel de economische productie van het land tegenwoordig maar een derde van die van China bedraagt.
  • In de afgelopen jaren bedroeg de groei Gaat het dan om jaarlijkse groei? Nu is dat een beetje vaag.een royale 2%, maar in 2019 verwacht Oxford Economics een expansie van slechts 0,5%.
  • De export is verzwakt als gevolg van een daling van de Chinese vraag en de vertraging in de IT-branche. Japan heeft ook te lijden onder het toenemende protectionisme van enkele van ‘s werelds grootste economieën.
  • Economen voorspellen dat de verhoging van de verbruiksbelasting, die eind 2019 zal worden ingevoerd, de groei nog meer zal remmen, hoewel de overheid maatregelen heeft gepland om de nadelige gevolgen tegen te gaan.

Luchtvaart

Internationaal reizen

Click on image to enlarge

  • Het aantal internationale reizen naar en vanuit Japan steeg tussen 2013 en 2018 met bijna 70%, wat een gemiddelde jaarlijkse groei van 11% per jaar betekent.
  • Sinds 2013 heeft Japan zich ontwikkeld van een markt voor uitgaande reizen naar een markt voor inkomende reizen: het aantal internationale reizen naar het land steeg van 31% naar 56%. Chinese toeristen zijn verantwoordelijk voor de sterke groei van het aantal inkomende reizen. Tussen 2013 en 2018 nam hun aantal met 45% per jaar toe.
  • Hoewel wordt verwacht dat de groei van het aantal inkomende Chinese reizigers tot 2023 aanzienlijk zal dalen, blijkt uit de groei van het aantal bezoekers uit Australië, de Filippijnen, Singapore, Canada en het Verenigd Koninkrijk dat Japan een steeds aantrekkelijkere reisbestemming wordt. Het wereldkampioenschap rugby in 2019 en de Olympische Spelen in 2020 zullen een groot buitenlands publiek aantrekken; in 2020 verwacht Japan 40 miljoen bezoekers.
  • All Nippon Airways (ANA) is de grootste luchtvaartmaatschappij van het land. Deze is ook in het bezit van de prijsvechters Peach en Vanilla Air, die zullen fuseren onder het merk Peach. ANA heeft een minderheidsbelang in LCC Skymark Airlines.
  • Haar rivaal is de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van het land, Japan Air Lines (JAL), bestaande uit Japan Air Commuter, Japan TransOcean Air en prijsvechter Jetstar Japan, een joint venture met Qantas. JAL is van plan om in 2020 Zipair Tokyo te lanceren. Deze prijsvechter zal in eerste instantie vanaf luchthaven Tokyo Narita naar Bangkok en Seoul vliegen en zijn netwerk vervolgens uitbreiden naar verre bestemmingen in Europa en Noord-Amerika.
  • Prijsvechters AirAsia Japan en Spring Airlines Japan concurreren in beperkte mate met ANA en JAL op binnenlandse en regionale markten.

Accommodatie

Vraag naar hotels

Click on image to enlarge

  • Tussen 2013 en 2018 steeg de vraag naar hotelovernachtingen in Japan met 12%, onder andere door de sterk toegenomen vraag (172%) van internationale reizigers.
  • Reizigers uit China en Zuid-Korea zijn elk verantwoordelijk voor meer dan een vijfde van de internationale vraag. Een deel van de sterke, recente groeistijging wordt veroorzaakt door Australië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Canada.
  • Japanse hotelketens domineren het aanbod: de top 5 wordt bezet door lokale ondernemingen.
  • APA Hotels is de grootste speler, die zwaar steunt op een netwerk van aangesloten hotels: van zijn 362 hotels zijn er 164 merkloos.
  • Japanse ketens als Super Hotels, MyStay Hotel Management, Dormy Inn en Sunroute Hotels richten zich op de markt voor het middensegment en hogere middensegment. Choice Hotels is de toonaangevende internationale keten in dit segment.
  • Hotelketens breiden hun aanwezigheid op regionale markten uit, maar concentreren zich op hotels met beperkte service, vanwege het tekort aan arbeidskrachten.
  • Het Indiase hotelbedrijf Oyo heeft aangekondigd te willen uitbreiden naar de Japanse markt.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.