Marktmonitor: Colombia in een oogopslag

Nu het aantal internationale gasten toeneemt, breiden hotels uit om meer zakenreizigers van dienst te kunnen zijn. 

Nu het aantal internationale gasten toeneemt, breiden hotels uit om meer zakenreizigers van dienst te kunnen zijn. 

De uitgaven aan zakenreizen naar, van en binnen Colombia betroffen $ 5 miljard (15,4 biljoen Colombiaanse peso’s) in 2017. Colombiaanse zakenreizen naar het buitenland maakten de helft van die uitgaven uit. De uitgaven door alle zakenreizigers stegen gemiddeld met 9% per jaar tussen 2012 en 2017, waarbij 2015 en 2016 grote stijgingen lieten zien. De groei zal tot en met 2020 naar verwachting met 8% per jaar dalen, maar de prestaties van verschillende reisorganisaties worden evenwichtiger. BCD Travel verhoogde haar aandeel in de Colombiaanse markt eerder dit jaar.

Download de 2019 Industry Forecast, met regiospecifieke rapporten en infographics, verkrijgbaar in zes talen. Vraag na hoe BCD Travel u kan helpen om reizigers naar opkomende en gevestigde markten over de hele wereld te laten afreizen.

Economisch klimaat

Economische groei en uitgaven tijdens zakenreizen

Click on image to enlarge

 • Volgens economische statistieken van het Internationaal Monetair Fonds is Colombia Zuid-Amerika’s derde grootste economie. Het is echter maar half zo groot als Argentinië, dat op de tweede plaats komt en bovendien aanzienlijk kleiner dan de regionale handelsgrootmacht Brazilië.
 • Een vredesakkoord dat in 2016 bereikt werd tussen de regering en de guerrillabeweging Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) maakte een eind aan 50 jaar interne conflicten en maakte de weg vrij voor politieke vooruitgang en economische uitbreiding.
 • De dienstverlenende sector voert de economie aan, met iets minder dan de helft van de output. De financiële dienstverlening is een snelgroeiende sector.
 • Colombia’s bruto nationaal product stijgt volgens Oxford Economics naar verwachting met 2,7% in 2018; dat is nog meer dan de 2% groei die we zowel in 2016 als 2017 zagen. Hogere inkomens en een lagere inflatie ondersteunen de consumptie, terwijl er flink geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van de infrastructuur. Voorspeld wordt dat de groei in 2019 met 3,3% zal toenemen.

Luchtvaart

Internationaal reizen

Click on image to enlarge

 • Het aantal buitenlandse reizigers naar Colombia steeg met 24% in 2017, als gevolg van het vredesakkoord van 2016. Het aantal reizen naar Colombia stijgt naar verwachting tot en met 2022 met 3% per jaar. Reizen van Colombianen naar het buitenland nemen naar verwachting met 6% per jaar toe in diezelfde periode.
 • De VS is de voornaamste bron van reizigers naar Colombia, goed voor 19% in 2017. Het is tevens de meest populaire bestemming voor Colombiaanse reizigers, namelijk 27% van alle vertrekkende vluchten.
 • Avianca is Colombia’s grootste luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf maakt deel uit van een groep van luchtvaartmaatschappijen in Ecuador, El Salvador, Guatemala en Peru. De eigenaar, Synergy Group, bezit tevens Avianca-luchtvaartmaatschappijen in Argentinië en Brazilië.
 • Avianca verkent momenteel een drieledige zakelijke overeenkomst met United Airlines en Copa Airlines om netwerken tussen de VS en Latijns-Amerika te leggen.
 • De luchtvaartmaatschappij krijgt steeds meer concurrentie van twee lokale low-cost luchtvaartmaatschappijen. Viva Air Colombia concurreert met Avianca op een aantal binnenlandse vluchten vanaf Bogota. Easyfly’s binnenlandse en regionale activiteiten beslaan markten die Avianca graag wil ontwikkelen.

Accommodatie

Vraag naar hotels

Click on image to enlarge

 • De vraag naar hotels steeg tussen 2012 en 2017 met 37%, grotendeels aangedreven door binnenlandse reizigers. Maar hun aandeel in het aantal hotelkamerovernachtingen daalde van 79% in 2012 naar 67% in 2017, aangezien er meer reizigers vanuit het buitenland een bezoek aan Colombia brachten.
 • Mexico en de VS voeren de internationale vraag naar hotelkamers aan, elk goed voor 13% van de overnachtingen.
 • Tussen 2008 en 2017 nam met de steun van de overheid het aantal hotels in Colombia toe met 142%. Internationale ketens breiden zich uit om toeristen in Cartagena te voorzien, alsook zakenreizigers die naar Bogota en Medellín afreizen.
 • De Colombiaanse upscale-keten Hoteles Estelar domineert de markt met 26 hotels. Hilton komt op de tweede plaats met de Colombiaanse keten GHL Hoteles (Grupo Hotelero Londono).
 • De gemiddelde tarieven per dag zullen tussen de -1% en +1% variëren in 2019 en blijven dus in wezen gelijk, volgens de Industry Forecast van BCD Travel.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.