Even lekker lachen. De voordelen van humor op de werkplek

Kerstin Knör, Imperial Tobacco Group

Je wilt de stress van het plannen van zakenreizen wat verminderen? Probeer het eens met humor, zegt Kerstin Knör, reis- en wagenparkmanager voor Imperial Tobacco Group, een klant van BCD Travel. Volgens haar is eens flink lachen met collega’s de perfecte manier om spanning los te laten en je open te stellen voor creativiteit en nieuwe ideeën. Hier zijn de tips van Knör om je gevoel voor humor te bewaren in stressvolle werksituaties.

Neem jezelf niet te serieus.

Als je om jezelf kunt lachen, kunnen anderen met je meelachen (zonder je uit te lachen). Zelfspot is een goede manier om stressvolle situaties wat luchtiger te maken.

Omarm de humor.

Oké, je bent gefrustreerd, voelt je overweldigd en misschien ben je zelfs een beetje boos. Adem eens diep in en uit, en bekijk de situatie door de ogen van een buitenstaander. Wat is daar zo grappig aan? Vaak worden de dingen waardoor we geïrriteerd raken op het werk, het onderwerp van een verhaal waar we later om lachen. Begin wat eerder met dat lachen en je zal je meteen kalmer voelen.

Forceer een lach.

Als je niets grappigs kunt zien in je huidige situatie, forceer je hersenen dan om wat stressverminderende endorfines te produceren. Denk aan de laatste keer dat je hartelijk moest lachen met vrienden of collega’s. Dat zal zeker tot een lach leiden – al is het maar een glimlach. En als dat niet werkt, doe dan net alsof en zeg een paar keer, ‘ha, ha, ha, ho, ho, ho’. Het klinkt gek, maar het werkt echt. De endorfines zullen door je lijf beginnen stromen.

Vertel een mop.

Je weet nu hoe belangrijk humor is op de werkplek, dus is het tijd om het uit te proberen. Vertel een mop of een grappig verhaal en help je collega’s de voordelen van eens even flink lachen in te zien.

Lees de casestudy over hoe het reisteam van Imperial Tobacco Group hotelsourcing heeft gemoderniseerd en daarmee met hulp van zakenreisadviesbureau Advito een verwachte besparing heeft gerealiseerd van US 211.000.