Praktiska tips för hållbart resande

Hållbart affärsresande kan bidra till att spara på jordens resurser och minska koldioxidutsläppen. Patricia Doser från BCD Travels globala account management team i Munchen, delar med sig av sina bästa ideér hur företag och deras affärsresenärer kan minimera påverkan på miljön.

Stanna där du befinner dig

“Först och främst, ställ dig frågan om du verkligen behöver göra den där resan”, säger Doser. Med virtuellt samarbete och praktiska videokonferens verktyg, kan du på ett enkelt sätt ha möten med dina kollegor och affärspartners online, vart de än befinner sig.

“Mötesalternativ förbättras hela tiden och blir billigare. Jag gillar att använda ”Skype for Business”, vilket gör det möjligt för mig att hålla ett affärsmöte online och samtidigt dela skärm.”

Boka direktflyg

“Om du flyger, välj ett direktflyg om möjligt” och följ din gällande resepolicy, säger Doser. Att flyga kortdistans minskar utsläppen och sänker bränsleförbrukningen. En extra bonus? Direktflyg spar tid.

Flyg ekonomiklass

Snabbfakta: En plats i ekonomiklass ger färre koldioxidutsläpp än en plats i businessklass. Det här är nyheter som Doser gillar att använda. “Det ryms fler säten i ekonomiklass än i businessklass”, förklarar hon. “Med andra ord, det är lika bra för din plånbok som för miljön.”

Sök inte så uppenbara effektiviteter

“Vissa flygplan är mer bränsleeffektiva än andra,” har Doser lagt märke till. “Jag flög nyligen med Airbus A350 XWB, som är lättare, använder mindre bränsle och har lägre koldioxidutsläpp än andra flygplan av samma storlek.” Hon uppmanar resekonsulter att tillsammans med sin affärsresebyrå hitta kreativa sätt att kompensera eller ytterligare minska koldioxidutsläppen.

Miljötänk på hotellrummet

Toalettartiklar på hotell är en nödvändighet, men de utgör en stor förbrukning av plast per duschtillfälle. Doser packar sina toalettartiklar i små refillflaskor. Meddela hotellets städpersonal att du gärna använder dina handdukar och lakan mer än en gång. Drick gärna kaffe, te eller andra drycker i kopp alternativt glas för att undvika skräp med pappersmuggar.

Ta transfer eller gå

“Vid inrikesresor tar jag gärna tåg istället för bil, för en mer effektiv restid. Vid transfer från flygplatsen till hotellet brukar jag alltid fråga efter hotellbuss,” säger Doser. “Dem är mer bränsleeffektiva och ofta billigare än en taxi.

“Om jag behöver hyra en bil under min resa, då väljer jag ett energisnålt alternativ, till exempel elektrisk- eller hybridmodell alternativt en liten bränsleeffektiv modell, vilken är lättare att parkera,” säger hon. “Jag föredrar ett hotell i anslutning till min destination, på så sätt kan jag ta mig dit enkelt och säkert med kollektivtrafiken eller till och med promenera och njuta av den friska luften.”

Fusklapp för hållbart resande

  • Undvik att förbruka plast på hotellen, både i badrum och vid frukosten.
  • Använd handdukar och lakan mer än en natt innan byte.
  • Drick kaffe i kopp eller glas ─ inte pappersmugg.
  • Ta tåget istället för flyg eller bil.
  • Ta en hotellbuss snarare än en taxi.
  • Om du hyr en bil, välj en liten bränsleeffektiv modell.
  • Packa lätt. Desto lättare bagage du har, ju mindre bränsle krävs för att ta dig dit.