British Airways och Iberia

Ett avtal mellan BCD Travel, British Airways och Iberia gör det möjligt för kunder att göra bokningar via BA och IB utan extra distributionsavgifter.

Tidigare i år tillkännagav flygbolagen att en distributionsavgift (Distribution Technology Charge – DTC) skulle införas från och med 1 november. Denna avgift tillämpas på alla flygbokningar, förutom de som görs via NDC-baserade anslutningar, eller via flygbolagens webbplatser, försäljningskontor eller callcenter. Avgiften gäller för bokningar som görs med globala distributionssystem (GDC), medan bokningar som görs med International Air Transport Associations (IATA) nya distributionsverktyg (NDC) inte omfattas av denna avgift.

Under ett flerårigt avtal kommer BCD Travel att samarbeta med BA och IB samt andra teknikleverantörer för att analysera hur nya tekniker och distributionslösningar kan implementeras för att förbättra upplevelsen för både kunder och resenärer. BCD kommer att arbeta för att företag behåller fördelarna som är förknippade med traditionella distributionskanaler och kommer även att utforska huruvida globala distributionssystem (GDS) kan tillhandahålla en fungerande NDC-lösning.

Rose Stratford, Executive Vice President, Global Supplier Relations and Strategic Sourcing

Ett av de tre GDS-systemen gör det möjligt för BA och IB att inte ta ut DTC-avgiften för bokningar från och med 1 november. BCD räknar med att liknande funktioner inom kort kommer att lanseras av de andra två GDS-systemen.

”Vi jobbar för branschutveckling och för att köpare ska få tillgång till nya tekniker som förbättrar kundupplevelsen. Den här överenskommelsen gör precis detta”, säger Rose Stratford, BCD Travels executive vice president global supplier relations and strategic sourcing. ”Avtalet säkerställer att inköpsavdelningar kommer att kunna fortsätta dra nytta av alla fördelar de för närvarande har med avseende på distributionskanaler för flygbiljetter.

“Det innefattar bl.a. möjligheten att handla från konkurrerande leverantörer som erbjuder samma rutter samt för att samla in data som behövs för att hålla resenärer säkra när de reser. Vi uppskattar British Airways och Iberias vilja att arbeta med BCD Travel för att ingå ett avtal som gynnar våra kunder.”