Zo profiteer je van dynamische hotelprijzen

Pak je voordeel en vermijd dure risico’s.

Hotelketens zetten zakelijke travelbuyers onder druk om over te stappen naar dynamische hotelprijzen – een trend die in 2017nog verder zal groeien. Veel inkopers zijn op hun hoede en dat is terecht. Dynamische prijzen, waarbij hotels een vaste korting geven op de best beschikbare dagprijs, vallen vaak duurder uit dan onderhandelde (vaste) corporate tarieven.

Maar de realiteit is dat hotelketens steeds vaker de laatste kamers niet beschikbaar stellen voor corporate tarieven. Daardoor hebben reizigers geen toegang tot de onderhandelde prijzen en krijgen bedrijven niet altijd waar voor hun geld.

Slimme travelbuyers hanteren een pragmatische aanpak. Uit een recent onderzoek van Business Travel News onder grote zakelijke travelbuyers blijkt dat ongeveer de helft een bepaalde vorm van dynamische prijzen hanteert. In 2011 was dat nog maar 20%.

De strategie van het toenemende aantal inkopers dat dynamische prijzen hanteert: ervoor zorgen dat zakenreizigers altijd toegang hebben tot een korting. Veel van deze inkopers laten een deel van de hotelovernachtingen onder dynamische prijzen vallen, terwijl ze een harde lijn trekken met alleen onderhandelde prijzen in steden waar ze veel geld uitgeven.

Experts van Advito bespreken de voor- en nadelen van dynamische prijzen in de 2017 Industry Forecast van de zakenreisconsulent. Hun conclusie: dynamische prijzen hebben bepaalde voordelen. Ze besparen een hoop tijd gedurende de RFP-onderhandelingen en ze zijn beter dan het simpelweg accepteren van markttarieven. Daarnaast liggen ze soms lager dan corporate tarieven.

Maar, waarschuwen de experts van Advito, het volledig switchen van onderhandelde corporate tarieven naar dynamische prijzen resulteert met verloop van tijd zonder twijfel in een hogere gemiddelde prijs voor de klant. En het maakt accurate budgettering zeer lastig.

Dynamische prijzen staan boven aan Advito’s shortlist met tips voor travelbuyers in de hedendaagse hotelmarkt:

  • Analyseer je hotelgegevens om zeker te weten dat je de juiste balans hebt tussen onderhandelde tarieven (voor primaire markten), vaste kortingen (voor bepaalde ketens) en dynamische prijzen (voor secundaire markten).
  • Zorg ervoor dat contractuele afspraken en voorwaarden verhinderen dat hotels annulerings- of wijzigingskosten berekenen – iets wat in 2017 steeds meer gaat gebeuren.
  • Houd ketens in de gaten die je voorkeursaccommodatie van het ene merk naar het andere verhuizen. Dat kan leiden tot een minder goede service voor dezelfde prijs.
  • Prijzen van individuele hotels variëren meer dan ooit. Gebruik een “rate assurance”-programma , dat prijzen actief monitort en hotelreserveringen omboekt tegen een lager tatief als de prijzen dalen.
  • Als je nog geen alternatieve accommodaties (zoals Airbnb) in je programma en reisbeleid hebt opgenomen, dan is 2017 het jaar om dat te doen. Deze accommodaties zijn een goed alternatief als voorkeurshotels niet willen onderhandelen of de laatste beschikbare kamers niet willen aanbieden.

Download Advito’s 2017 Industry Forecast voor meer analyses en informatie. Wil je meer weten over hoe je de informatie kunt gebruiken ter verbetering van jouw reisprogramma? Praat met je BCD Travel-accountmanager of stuur een e-mail naar [email protected].

 

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.