Je hebt door de jaren heen flink wat kennis opgedaan. Maar weten anderen ook wat jij weet? Eén ding is zeker: als jij je kennis deelt, doe je daar zelf voordeel mee.
Op sommige gebieden ben jij de absolute expert. Voor andere zaken weet je op z’n minst wie er goed van op de hoogte is. Maar van sommige onderwerpen weet je helemaal niets, net als vele anderen. Dan is het belangrijk om te weten waar je de informatie die je nodig hebt, vandaan kunt halen.
Goed functionerend kennismanagement is heel belangrijk voor bedrijven. Bijvoorbeeld om iedereen dezelfde kennisbasis te geven bij projecten of om zo min mogelijk kennis te verliezen als medewerkers het bedrijf verlaten. Het juiste kennismanagement helpt jou als medewerker ook verder in je privéleven.
Kennismanagement vereist openheid
Veel bedrijven zijn al op de hoogte van de technische vereisten voor kennismanagement. Er is een sociaal intranet dat idealiter gekoppeld is aan een bedrijfswiki waar de gedeelde kennis wordt bewaard en beschikbaar gesteld voor anderen. Om medewerkers zover te krijgen dat ze hun kennis met anderen delen, is een open zakelijke cultuur cruciaal. Medewerkers moeten weten dat het delen van informatie de moeite waard is.
Zij die kennis delen, zijn experts
Stel je hebt een collega die regelmatig meldingen plaatst op het sociale intranet over zijn kennisgebied. Wat voor indruk heb je van hem? Een idioot die continu zijn kennis ‘weggeeft’? Nee, je ziet hem automatisch als iemand die veel weet in zijn vakgebied. Als je je kennis deelt, schets je dus een positief beeld van jezelf, omdat anderen je daardoor beschouwen als expert.
Misschien denk je nog steeds, het is allemaal leuk en aardig om als expert gezien te worden, maar uiteindelijk weet wel iedereen wat ik weet. Ben ik dan niet eenvoudiger te vervangen? Kennis is macht, tenslotte. Nee, want jouw kennis zal alleen maar groeien door actief te delen. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn in jouw expertisegebied, waar ga jij dan naartoe? Naar de persoon die stilletjes zijn kennis verzamelt, of de persoon die het openlijk deelt? De laatste natuurlijk, omdat de eerste niet eens wordt gezien als een expert. Op die manier kun je netwerken met andere professionals binnen en – via LinkedIn, Xing, … – ook buiten je bedrijf.
Snellere oplossingen door goed kennismanagement
Het kennisnetwerk dat je opbouwt als je het goede voorbeeld geeft en actief je kennis deelt, helpt je ook met toekomstige taken binnen het bedrijf. Je hebt sneller toegang tot informatie, weet met wie je moet praten en helpt met het sneller vinden van oplossingen voor opkomende problemen.
Conclusie: Als je open bent over je kennis en je tijd investeert om deze beschikbaar te maken voor anderen, heb je daar op de lange termijn profijt van. Je wordt positief bekeken en kunt problemen sneller oplossen. Het is de moeite waard!