Vliegangst? Weg ermee!

Voortaan zonder vliegangst op zakenreis.

Lijd je aan vliegangst en zie je er tegenop om met het vliegtuig op zakenreis te gaan? Zit je verkrampt met zweet in je handen in de vliegtuigstoel? Hartkloppingen, hyperventilatie of misselijkheid? Vliegangst verpest niet alleen je reis, maar beïnvloedt ook je werk. Vliegangst leidt tot stress, en stress kan leiden tot blunders.

Oorzaken van vliegangst

Vliegangst komt veel voor. Ruim 30% van alle volwassenen heeft last van vliegangst. Het kan iedereen overkomen. Vaak is het een gevolg van andere klachten, zoals claustrofobie, hoogtevrees of controledrang. Maar besef dat het niet reëel is, want de kans op een verkeersongeval op de weg is veel groter dan de kans op een vliegtuigongeluk.

Cursus vliegangst

Gelukkig is vliegangst goed te behandelen. Tijdens een cursus vliegangst van stichting Valk leer je wat de oorzaken zijn van vliegangst en wat angst met je doet. Als je weet waarom je bang bent, kun je je eigen gedrag beter begrijpen. Ook leer je om te gaan met gevoelens die angst oproept. Zo kun je tijdens zakenreizen in paniek raken, ziek worden of je zelfbeheersing verliezen.

Goede voornemens voor 2017

Maar liefst 98% van de mensen die kiest voor een behandeling tegen vliegangst, vliegt daarna angstvrij. Staat er op jouw lijstje goede voornemens voor 2017 om voor eens en voor altijd je vliegangst aan te pakken? Volg deze 10 tips of doe een cursus en ga voortaan zonder vliegangst op zakenreis.

1.     Kennis

Een stalen kolos van tienduizend kilo in de lucht bizar? Luchtverplaatsing luidt het toverwoord. Verdiep je in de techniek van een vliegtuig. Hoe meer kennis, hoe minder angst.

2.     Vertrouwen

Onthoud dat een vliegtuig eindeloos wordt gecheckt door mecaniciens; zodra het is geland en voordat het opstijgt.

3.     Het verschil tussen angst en gevaar

Het is niet altijd makkelijk om angst van gevaar te onderscheiden, want je lichaam reageert in beide gevallen hetzelfde. Label je vrees als angst, en weet dat angst niet betekent dat je daadwerkelijk in gevaar verkeert. Je bent veilig, zelfs als je je bang voelt.

4.     Rust

Vermijd cafeïne, energiedrankjes en andere stimulerende middelen 72 uur voordat je gaat vliegen.

5.     De juiste stoel

Een standaard stoel biedt meestal niet veel beenruimte, en weinig ruimte maakt je vliegangst vaak alleen maar nog erger. Probeer een stoel op de voorste rij of bij de uitgang te kiezen. Zelfs als je daarvoor moet bijbetalen, is het dat meer dan waard. Of een stoel aan het gangpad, want ook die geeft je het gevoel van extra ruimte.

6.     Afleiding

Zoek afleiding door een boek te lezen, naar muziek te luisteren of sudoku’s te ontcijferen. Of spreek een medepassagier aan. Sluit je ogen niet (behalve om te slapen), want dan ga je ongemerkt op iedere schommeling van het toestel letten.

7.     Loop

Probeer bij lange vluchten elk half uur een stukje te lopen. Neem de tijd en haal bij elke stap diep adem.

8.     Kijk naar het cabinepersoneel

Zie hoe comfortabel ze zich voelen en gewoon hun werk doen. Het is wel duidelijk dat alles in orde is, anders zouden deze getrainde experts wel het vliegtuig verlaten zodra ze daar de kans voor hadden.

9.     Pilletje

Kalmeringsmiddelen kunnen je rustig maken en je angst gedeeltelijk wegnemen. Let op: ze bestrijden enkel de symptomen (en dus niet de oorzaak!) en maken je bovendien sloom en suf.

10.     App

Als al deze tips niet helpen, is er altijd nog een app. De Vlieg App van stichting Valk – een Nederlandse organisatie gespecialiseerd in het behandelen van vliegangst – is een soort mobiele therapeut die reizigers met vliegangst voor en tijdens de vlucht bij de hand neemt. De app stelt angstige reizigers gerust, geeft tips en uitleg, helpt ontspannen met oefeningen en bij paniek zorgt de paniekknop voor een directe daling van het stressniveau.

Op zoek naar meer handige tips en gadgets voor op reis? Lees dan ons digitale magazine Move On.

 

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.