Marktontwikkelingen: Venezuela

De op twee na grootste zakenreismarkt in de regio.

De economie in vogelvlucht

Venezuela is al meer dan 80 jaar een olie-economie en dat zal waarschijnlijk zo blijven, want het land heeft de op één na grootste oliereserve ter wereld. De petroleumindustrie is verantwoordelijk voor een vijfde van de economische output van het land. Ondanks pogingen tot diversificatie blijft de Venezolaanse economie afhankelijk van olie. Het is een cruciale inkomstenbron voor de overheid en verantwoordelijk voor veel buitenlandse handel en directe buitenlandse investeringen.

Van 1999 tot 2013 heerste president Hugo Chavez volgens de principes van zijn socialistische beweging ‘Bolivarian Revolution’. De overheid had grote controle over de economische activiteiten van het land. Sinds de dood van Chavez in 2013 heerst er in Venezuela politieke en economische onrust en vanaf 2014 zijn de olieprijzen gedaald.

De torenhoge inflatie (het gevolg van een gebrek aan goederen, de groeiende overheidsschuld en een devaluerende valuta) is een hardnekkig probleem. Oxford Economics voorspelt dat de inflatie in Venezuela tot ver in 2017 boven de 70% blijft. Daarnaast is er nog geen einde van de recessie in zicht, die het land nu al twee jaar duurt in zijn greep heeft. In 2015 kromp de Venezolaanse economie met 7,5%. Oxford Economics verwacht dat het in 2016 met nog eens 4,5% zal krimpen vanwege de lage olieprijs.

Inzicht in de zakelijke reisbranche

In 2015 verwelkomde Venezuela zo’n 1,2 miljoen internationale reizigers. Daarmee staat het op de 17e plek van de Latijns-Amerikaanse reismarkten (het Caraïbisch gebied niet meegerekend). In de regio is het de op twee na grootste zakelijke reismarkt, met US$18 miljard aan uitgaven in 2015. Veel is afhankelijk van binnenlandse reizigers: die zijn namelijk verantwoordelijk voor 84% van de uitgaven (in vergelijking tot 63% in Brazilië). Oxford Economics voorspelt dat valutadevaluatie een afname zal forceren van de totale uitgaven aan zakenreizen in 2016 en 2017. Ook verwacht het dat Venezuela de enige Latijns-Amerikaanse reismarkt is die zal afnemen.

Zakenreizen en de toeristische sector van het land fluctueerden in de afgelopen 15 jaar heel sterk, ondanks dat de regio als geheel een redelijk standvastige groei heeft laten zien. Er zijn maar weinig internationale hotelketens in Venezuela en dat lijkt in de toekomst niet snel te gaan veranderen. Caracas en het resorteiland Isla Margarita zijn nog het beste voorzien, met elk vier internationale hotels. Andere grote bestemmingen hebben een enkel internationaal hotel en voornamelijk lokale, onafhankelijke accommodaties.

Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hebben moeite om inkomsten uit het land te verzilveren. Veel airlines hebben daarom hun service verminderd, ondanks dreigende vergeldingsacties. Sommigen accepteren voor vluchten die in Venezuela verkocht worden nu alleen nog Amerikaanse dollars voor.

Kansen

  • De oppositie probeert hervormingen door te voeren voor een beter functionerende democratie en economisch herstel.
  • De petroleumreserves van het land blijven aantrekkelijk voor internationaal zakendoen. Zij zullen zeker bijdragen aan de investering in de oliesector als de politieke en economische omstandigheden in Venezuela verbeteren.

Uitdagingen

  • De overheidsschuld is een grote zorg. In 2016 bedraagt de overheidsschuld in totaal US$10 miljard. Als de olieprijzen niet herstellen, kan het land straks zijn leningen niet terugbetalen.
  • Valutadevaluatie voert de prijs op van ingevoerde goederen waar consumenten en bedrijven van afhankelijk zijn.

De Research & Intelligence experts van BCD Travel vertalen de trends die zorgen voor internationale zakelijke groei in nieuwe markten. Praat met je accountmanager over hoe BCD Travel de groei van jouw bedrijf kan ondersteunen en jouw reizigers veilig naar de juiste bestemming kan brengen.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.