Marktontwikkelingen: Litouwen

Baltisch land versterkt banden met EU maar voelt de gevolgen van de Russische vertraging.

De economie in vogelvlucht

De laatste Russische troepen zijn in 1993 uit Litouwen vertrokken, maar de economie van het land is nog steeds verstrengeld met Rusland en de andere voormalige Sovjetrepublieken.  De laatste tijd ging een vijfde van de Litouwse export naar Rusland. Gezien de verslechterende Russische economie ziet de toekomst voor Litouwen er dus somberder uit. In 2014 groeide het bruto binnenlands product nog met 2,9%. De verwachting voor dit jaar is een groei van 2,8%. Maar door haar banden met het westen te versterken vergroot Litouwen zijn economische opties. In 2001 sloot het land zich aan bij de Wereldhandelsorganisatie, in 2014 werd het lid van zowel NATO als de Europese Unie en sinds januari van dit jaar kennen ze de euro als betaalmiddel. Verder heeft Litouwen een enorm voordeel vergeleken met veel landen met een gelijkwaardige economie: het heeft geen buitensporige tekorten.

Inzicht in de zakelijke reisbranche

Litouwen is een van de kleinere Europese reismarkten. Volgens Tourism Economics, onderdeel van Oxford Economics, staat het samen met Georgië en Albanië op de 33e plaats. Uitgaven door zakenreizigers zullen de komende vijf jaar twee keer zo snel toenemen als het Europese gemiddelde van 4%. Voor hotelaccommodaties wordt voor de korte termijn een groei verwacht van 6%, waardoor de prijzen zullen stijgen. De weinige internationale bedrijfsketens die in Litouwen gevestigd zijn, bevinden zich vooral in de hoofdstad Vilnius. Carlson Rezidor is het best vertegenwoordigd. Er zijn weinig plannen voor nieuwe hotels. Litouwen heeft geen nationale luchtvaartmaatschappij, maar vanuit Vilnius vertrekken dagelijks vluchten naar Amsterdam, Frankfurt, Londen en Stockholm (er zijn geen directe vluchten naar Parijs). Vanuit Kaunas, de tweede stad van het land, kunnen reizigers met Ryanair naar meer dan 15 bestemmingen vliegen.

Kansen

  • De binnenlandse markt zit in de lift. De Bank van Litouwen verwacht dat op korte termijn de binnenlandse vraag de grootste bijdrage zal leveren aan de economische groei.
  • De publieke sector in Litouwen heeft via een reeks infrastructuurprojecten geïnvesteerd en de verwachting is dat dit ook in de komende jaren zal gebeuren.
  • Economen voorspellen dat de economische groei zal toenemen tot 3,4% in 2016.

Uitdagingen

  • Mogelijk stellen bedrijven hun investeringen in Litouwen uit vanwege het onzekere internationale economische milieu.
  • Met €699 ligt het gemiddelde bruto maandsalaris in Litouwen ver onder het niveau van de meeste EU-landen. Lonen blijven laag, ondanks dat het minimumloon in 2012 met 25% en in 2013 met nog eens 25% is verhoogd.
  • Hoewel de overheid zich inzet om nieuwe banen te creëren, blijft het werkloosheidspercentage stabiel op 10%. 

Wil je uitbreiden naar het buitenland en je reizigers veilig naar de juiste plaats brengen? Laat je dan vrijblijvend door BCD Travel adviseren over zakelijke reizen naar nieuwe markten.

 

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.