Opkomende markt: Kazachstan

Kazachstan is een van de meest veelbelovende nieuwe markten ter wereld. De economie van dit land drijft op natuurlijke rijkdommen als fossiele brandstoffen, uranium, koper en zink.

De economie in vogelvlucht

Kazachstan is een van de meest veelbelovende nieuwe markten ter wereld. De economie van dit land drijft op natuurlijke rijkdommen als fossiele brandstoffen, uranium, koper en zink. Die maken het land aantrekkelijk voor internationale investeerders, die daarnaast ook de mogelijkheden zien van de unieke (weliswaar door land ingesloten) geografische positie tussen de opkomende reuzen China en Rusland. Dat heeft er weer toe geleid dat het aantal zakenreizen van en naar Kazachstan enorm gegroeid is.

Sinds enkele jaren voert de Kazachse overheid een diversificatiebeleid om zo minder afhankelijk te worden van delfstoffen. In plaats daarvan investeert het land nu in farmacie, telecommunicatie, petrochemie, voedselverwerking en de transportsector. Het bbp van het land nam in 2011 met 7% toe en voor 2012 rekende de regering op zo’n 5,5%.

Een kijkje in de zakelijke reisbranche

De zakelijke reisbranche wordt langzaam aan steeds stabieler. Hoewel er nog veel bedrijven zijn die hun boekingen via meerdere bureaus afhandelen of steeds voor het bureau kiezen dat op dat moment de laagste prijs biedt, zorgt de toenemende aanwezigheid van multinationals voor meer stabilisatie en worden wereldwijde zakelijke reisnormen hierdoor steeds breder aanvaard.

Kansen

  • De in overvloed aanwezige natuurlijke rijkdommen (vooral olie en gas) blijven in de nabije toekomst aantrekkelijk voor internationale investeerders en multinationals.
  • Bedrijven die actief zijn in Kazachstan willen meer transparantie en een hoger serviceniveau voor al hun zakelijke activiteiten, inclusief reizen.
  • De infrastructuur en het onderwijs worden steeds beter en communicatiesystemen zijn goed ontwikkeld, vooral in de grote steden.
  • De olieopbrengsten sijpelen door naar een opkomende middenklasse.

Uitdagingen

  • Online boeken staat in deze markt nog in de kinderschoenen en betalen met creditcards is niet gebruikelijk.
  • De luchtvaart wordt door één grote speler gedomineerd.
  • Omdat Kazachstan geen directe toegang heeft tot een oceaan, vereist het transport van de natuurlijke hulpbronnen samenwerking met buurlanden.
  • Corruptie is alom aanwezig.

Wil je met jouw bedrijf uitbreiden naar het buitenland, en je reizigers veilig naar de juiste plaats brengen? Laat je dan door BCD Travel adviseren over zakelijke reizen naar Kazachstan of andere nieuwe markten.

 

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.