Opkomende markt: Egypte

In 2011 werd het Egyptische regime omver geworpen na een volksopstand. Het land heeft een nieuwe leider en een nieuwe grondwet, maar de politieke situatie blijft onstabiel.

De economie in vogelvlucht

In 2011 werd het Egyptische regime omver geworpen na een volksopstand. Het land heeft een nieuwe leider en een nieuwe grondwet, maar de politieke situatie blijft onstabiel.

Dit hindert ook de aanpak van aanhoudende economische problemen. De groei is volgens een recent rapport van de Wereldbank teruggelopen tot 2,2%. De werkloosheid bedroeg 13% aan het eind van 2012, met 3,5 miljoen werklozen. De situatie is verder verergerd door een gebrek aan brandstof en de hiermee samenhangende stijging van de voedselprijzen. De valutareserves zijn sterk afgenomen en het begrotingstekort bedraagt circa 11% van het bruto nationaal product.

Volgens de Wereldbank moet het onderwijs worden verbeterd en zijn er investeringen nodig om de Egyptische economie weer vlot te trekken. Tot nog toe hebben de Egyptische leiders gas pipe egyptehet aangeboden IMF-pakket, dat financiële bijstand biedt in ruil voor het doorvoeren van hervormingen en bezuinigingen, afgewezen.

Een kijkje in de zakelijke reisbranche

Zakenreisprogramma’s doen het steeds beter doordat internationale bedrijven regionale activiteiten ontplooien vanuit Egypte. Hoewel veel bedrijven hun keuze uitsluitend blijven bepalen op basis van de prijs, gaan multinationals meer voor een prijs-kwaliteitbenadering. Hierbij krijgt de kwaliteit van de dienstverlening steeds meer gewicht. Doordat deze internationale bedrijven steeds nadrukkelijker aanwezig zijn, worden internationale normen voor zakenreizen bovendien steeds vaker overgenomen door Egyptische bedrijven.

Kansen

  • Door de centrale ligging is Egypte een aantrekkelijke uitvalsbasis voor bedrijven die activiteiten in de regio willen ondernemen.
  • De infrastructuur en onderwijsbehoeften van het land bieden zakelijke kansen voor multinationals die willen bieden op contracten die door internationale instellingen worden gefinancierd.
  • Bij een economische verbetering is er snel veel vraag te verwachten van de jonge, groeiende Egyptische bevolking.
  • Dankzij de komst van de democratie wordt de zakelijke transparantie waarschijnlijk groter en kan corruptie worden teruggedrongen.

Uitdagingen

  • De onzekere veiligheidssituatie in Egypte is nadelig voor zakenreizigers en het toerisme, dat ooit verantwoordelijk was voor 12% van het bnp van Egypte.
  • De waarde van de Egyptische munt is sinds december met maar liefst 10% gedaald. Dit heeft geleid tot een scherpe toename van de inflatie, naar 8%.
  • De afwijzende houding van de regering tegenover eventuele bijstand van het IMF staat algemene economische hervormingen in de weg.
  • Politici ondernemen nauwelijks stappen, in afwachting van de parlementsverkiezingen komend najaar; economen waarschuwen dat verder uitstel funest is voor de toch al sterk verzwakte economie.

Wil je met jouw bedrijf uitbreiden naar het buitenland, en je reizigers veilig naar de juiste plaats brengen? Laat je dan door BCD Travel adviseren over zakelijke reizen naar Egypte of andere nieuwe markten.

 

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.