Marktontwikkelingen: Colombia

Zakenreisuitgaven lopen terug in derde grootste economie van Latijns-Amerika.

De economie in vogelvlucht

Na jaren van conflict met rebellengroepen heeft de Colombiaanse overheid eindelijk vooruitgang geboekt richting vrede en kan het zich richten op het maximaliseren van economische vooruitgang.

Colombia is de derde grootste economie van Latijns-Amerika, maar recentelijk blijven de prestaties steeds meer achter. Oxford Economics verlaagde de groeiverwachting voor 2015 naar 3%, met als reden het effect dat de lage prijzen van basisproducten hebben op de exportwaarde. Olie is het belangrijkste exportproduct van het land, maar Colombia exporteert ook kool, edelstenen, koffie en thee naar landen overal ter wereld.

Inzicht in de zakelijke reisbranche

Colombia had in 2014 een kleine 4 miljoen bezoekers en daarmee is de reismarkt vergelijkbaar in omvang met die van Chili en Peru. Maar deze drie landen vallen in het niet bij Brazilië en Argentinië die twee keer zoveel toeristen aantrekken. De magere groei in de wereldmarkten zal naar verwachting de uitgaven voor zakenreizen in Colombia vertragen. In de komende vijf jaar zal de gemiddelde jaarlijkse groei onder de 5% vallen, aldus Oxford Economics. Tussen 2000 en 2014 was de gemiddelde jaarlijkse groei voor uitgaven voor zakenreizen nog 12%.

Internationale hotelketens breiden zich uit naar secondaire steden, zoals Cali, Cartagena en Medellin, maar de meeste hotels zijn geconcentreerd in en rondom de hoofdstad Bogota. Sommige hotelketens, bijvoorbeeld InterContinental Hotels Group, hebben vestigingen geopend in minder bekende steden, zoals Cucuta en Yopal.

Bogota vormt de spil van de Colombiaanse vliegreizen en neemt bijna de helft van de markt voor z‘n rekening. Vlaggendrager Avianca vliegt naar meer dan 50 bestemmingen, waaronder 23 Colombiaanse steden. Verschillende luchtvaartmaatschappijen verbinden Bogota met 10 Amerikaanse steden, het merendeel bereikbaar via een dagelijkse service, en ze bieden trans-Atlantische vluchten naar Parijs, Frankfurt, Barcelona, Madrid en Londen.

Kansen

  • PIPE.2.0 is een plan van de overheid om investeringen aan te moedigen in de productie, mijnbouw en energiesectoren van het land.
  • Een vrije handelsovereenkomst die in 2012 is aangegaan met de VS (de grootste handelspartner van Colombia), elimineert tarieven en stimuleert een uitbreiding van zakelijke activiteiten tussen beide landen.
  • Daarnaast heeft Colombia de relaties met buurlanden Ecuador en Venezuela verbeterd, wat de regionale handel een boost geeft. Het zou eenvoudiger moeten worden voor bedrijven die grensoverschrijdend reizen en verkopen, om zaken te doen in Colombia.

Uitdagingen

  • Lagere olieprijzen, zwakkere binnenlandse groei en algemene voorzichtigheid van investeerders hebben allemaal een negatieve invloed op Colombia‘s kansen op wereldwijde economische uitbreiding.
  • Als opkomende markt voelt het land maar al te goed de effecten van wereldwijde economische veranderingen. Als bijvoorbeeld de Amerikaanse Federal Reserve (centrale bank) besluit om de rentetarieven te verhogen, kan dit een reden zijn voor investeerders om kapitaal uit Colombia en vergelijkbare markten te halen.
  • Ondanks aanzienlijke vooruitgang, zijn vredesonderhandelingen met rebellengroepen recentelijk gestagneerd en is er weer sprake van geweld in Bogota en elders in het land.

Wil je uitbreiden naar het buitenland en je reizigers veilig naar de juiste plaats brengen? Laat je dan vrijblijvend door BCD Travel adviseren over zakelijke reizen naar nieuwe markten.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.