Op zakenreis naar Tokio

Wie Tokio voor het eerst bezoekt, ervaart een enorme aanslag op de zintuigen: schreeuwerige neonreclame, mensenmassa’s die zich in een koortsachtig tempo voortbewegen, de enorme schaal van de stad.

Wie Tokio voor het eerst bezoekt, ervaart een enorme aanslag op de zintuigen: schreeuwerige neonreclame, mensenmassa’s die zich in een koortsachtig tempo voortbewegen, de enorme schaal van de stad. Het is de ultieme megastad, met in totaal 30 miljoen inwoners binnen een straal van 45 kilometer van het centrum. Door deze bevolkingscijfers en de positie die de stad inneemt in de financiële wereld en het bedrijfsleven, zijn de onroerendgoedprijzen duizelingwekkend hoog. In de innovatieve wolkenkrabbers bevinden zich een aantal van de duurste appartementen en kantoren ter wereld.

Maar Tokio is meer dan alleen hoogbouw en supersnelle treinen. De stad heeft een rijke historie en begon zich aan het begin van de 17e eeuw te ontwikkelen, toen shogun Tokugawa Ieyasu een regering oprichtte vanuit het dorp Edo (het latere Tokio). Ondanks de grote schade die door natuurrampen en bombardementen is ontstaan, is in Tokio toch nog een klein deel van het fascinerende verleden zichtbaar. Tegelijkertijd wordt druk aan de toekomst gewerkt.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Senso-ji dateert uit de zevende eeuw en is de oudste tempel in Tokio. De tempel bevindt zich in de wijk Asakusa en is te bereiken per metro, via de Ginza-lijn, halte Asakusa. De toegang is gratis en de grote hal is dagelijks geopend van 6 tot 17 uur, maar het park eromheen is altijd geopend. De tempel is een bijzonder geliefde bezienswaardigheid en het is er vaak erg druk. ‘s Avonds is het rustiger, dan heb je een fantastisch uitzicht over de vijf verlichte tempelgebouwen.

Ga voor een authentieke Japanse ervaring naar Ooedo-Onsen-Monogatari in de wijk Daiba, op drie minuten lopen van het Telecom Center-metrostation. Onsen betekent heetwaterbronnen en je vindt hier openlucht- en voetbaden met water dat van 1400 meter diep wordt opgepompt. De baden zijn geliefd bij zowel de plaatselijke bevolking als bij toeristen, en het is er soms erg druk. Mannen en vrouwen baden gescheiden, en meestal naakt. Heb je tatoeages, dan mag je niet naar binnen. Je kunt hier ook een Japanse massage krijgen. Wel reserveren vooraf, en er zijn kosten aan verbonden. De entree kost 1980 JPY. De baden zijn dagelijks gesloten tussen 9 en 11 uur, en eenmaal per maand voor onderhoud.

Voor een traditionele Japanse culturele ervaring bezoek je een Noh- of Kabuki-uitvoering. Bij een Noh-uitvoering voeren gemaskerde artiesten een dans uit in elegante kostuums. Bij Kabuki worden traditionele dansen uitgevoerd door uitbundig opgemaakte acteurs in kostuums.

Tokio herbergt verschillende Noh- en Kabuki-theaters. Raadpleeg de uitgebreide, Engelstalige Kabuki-website. Daar kun je ook online reserveren en meer informatie verkrijgen over de koptelefoon met Engelstalige handleiding die in sommige theaters verkrijgbaar is. Je kunt een koptelefoon en ontvanger huren voor 650 JPY, met een borg van 1000 yen. Je krijgt dan tijdens de uitvoering informatie in het Engels.

Meer interesse in technologie dan in tradities? Bezoek dan Miraikan, het National Museum of Emerging Science and Innovation. Het museum heeft zowel een vaste collectie als tijdelijke tentoonstellingen. Het is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur, behalve dinsdag. De entree bedraagt 600 JPY voor de vaste collectie. Raadpleeg de evenementenkalender voor informatie over speciale evenementen.

Voor een blik achter de schermen van de Japanse keuken sta je vroeg op en ga je naar de markt van Tsukiji. De groothandelsmarkt en -veiling voor tonijn begint om 5 uur en vroeg in de ochtend worden twee rondleidingen georganiseerd voor maximaal 70 bezoekers. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. De tonijnveiling is een serieuze aangelegenheid en van bezoekers wordt verwacht dat ze zich respectvol gedragen.

Nieuwsgierig naar historisch Tokio? Bezoek dan het Keizerlijk paleis. Hoewel het paleis zelf niet is opengesteld voor bezoekers, zijn de fraaie tuinen en parken erg populair bij bezoekers en inwoners van Tokio.

Bezoek je Tokio in het voorjaar, dan mag je de beroemde kersenbloesem niet missen. In Shinjuku Gyoen National Garden staan circa 1300 kersenbomen. Deze tuin is te bereiken vanaf station Shinkjuku met de metrolijnen JR, Keio en Odakyu. Koishikawa Botanical Gardens is gespecialiseerd in botanisch onderzoek. De kersenbomen en azalea’s trekken veel bezoekers. Deze tuinen zijn bereikbaar met de Mita-metrolijn, station Hakusan.

Als je klaar bent voor wat meer drukte na de weldadige stilte en rust van de tuinen, bezoek je de wijkGinza. Hier vind je talloze winkels met exclusieve mode, sieraden en hebbedingetjes.

Uit eten

Tokio heeft meer restaurants met Michelin-sterren dan Parijs, dus volop mogelijkheden voor een bijzondere culinaire ervaring. Een betaalbaar restaurant dat door Michelin is bekroond, is Esaki (3 39-9 Jingumae, Tokio 150-0001, tel.: +81 3-3408-5056). Op het menu onder meer Kaiseki, een traditioneel Japans meergangendiner.

Voor de allerbeste Franse keuken bezoek je in Tokio het etablissement van wereldberoemd restauranthouder Joël Robuchon. L’Atelier de Joël Robuchon heeft twee Michelin-sterren en een menu begint bij 4668 JPY (EUR 40) per persoon (2F Hillside, 6-10-1 Roppongi, Tokio 106-0032, tel.: +81 3-5772-7500).

Sushiliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Fukuzushi, geopend van maandag tot en met zaterdag voor lunch en diner (5-7-8, Rappongi, Minato-ku, Tokio 106-0032, tel.: +81 3-3402-4116). De bediening is erg vriendelijk en sommige medewerkers spreken Engels.

Torishiki is klein, met slechts 17 zitplaatsen en een bar. Het adres: 2-14-12 Kami-Osaki, Shinagawa-ku, Tokio, tel.: +81-3-3440-7656. De zaak is geopend van dinsdag tot en met zondag. Hoewel het er altijd vol zit, kun je er heus wel terecht als je goed vooruit plant (reserveringen worden vanaf twee maanden van tevoren geaccepteerd). Torishki is een yakitori-restaurant, met Yoshiteru Ikegawa als absolute sterkok.

De kok bij Teuchisoba Narutomi kan als een van de weinigen noedels maken van 100% boekweitmeel, voor de zalige soba. De noedels worden zowel warm als koud geserveerd. Probeer ze eens uit in combinatie met de uitstekende tempuragerechten, zoals de verrukkelijke anago (zeepaling) of de sappige hotate (sint-jakobsschelpen). Adres: Futaba Bldg. 1F, 8-18-6 Ginza, Chuo-ku, Tokio, tel.: +81-3-5565-0055.

Wat je vooral niét moet doen?!
Het geven van een fooi is niet gebruikelijk in Japanse restaurants, hotels en bars. Laat je toch een fooi achter op tafel, dan krijg je mogelijk het personeel achter u aan.

Binnenkort op zakenreis naar Tokio? Boek je vlucht en hotel bij BCD Travel.

 

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.