Op zakenreis naar: Shanghai

Indrukwekkende wolkenkrabbers omlijsten eeuwenoude tradities in het financiële centrum van China.

De groei van Shanghai tot een internationaal centrum ging gepaard met enorme stedelijke vernieuwing. De tientallen wolkenkrabbers die in de laatste 20 jaar opgetrokken zijn, vormen een moderne skyline. Overvolle zesbaanswegen leiden automobilisten door en rond de stad. Moderne stadsgezichten contrasteren met onaangeroerde buurten waar markten, straatverkopers en eeuwenoude tempels herinneren aan het oude Shanghai.

Dankzij de haven is de stad al lange tijd een zeer belangrijk economisch centrum voor China. Tegenwoordig is het een van de voornaamste handels- en scheepvaartcentra van de regio Azië-Pacific. Het is ook een van de snelst groeiende steden ter wereld. Behalve tijdens de wereldwijde recessie van 2008 en 2009, kende de stad in de afgelopen twintig jaar een groei van dubbele cijfers. De drie grootste industrieën zijn financiële services, detailhandel en onroerend goed.

Van en naar het vliegveld

Vliegveld Shanghai Pudong ligt ongeveer 30 kilometer ten oosten van het stadscentrum. De Maglev-trein is de meest efficiënte manier om naar de binnenstad te reizen. Deze futuristische magneetzweeftrein haalt snelheden van wel 430 km per uur. In acht minuten reis je van het vliegveld naar het centraal gelegen Longyang Road station. Daar kun je overstappen op de metro van Shanghai. Een enkele reis kost 50 yuan (US$ 7,60 bij een wisselkoers van US$ 1 = 6,61 CNY). Verder rijden er shuttlebussen en er staan taxi’s bij elke terminal. Taxi’s zijn zwaar gereguleerd en rijden altijd op de meter. De meeste chauffeurs spreken Engels en Chinees. Een enkele reis van het vliegveld naar de binnenstad kost ongeveer 150 – 200 yuan (US$ 22,68 – $ 30,24).

Vervoer in Shanghai

Veel bezoekers nemen de taxi in de stad: er rijden er maar liefst 45.000 rond. Houd ze aan op straat, of vraag het personeel van een groot hotel of restaurant om er een voor je te bellen. Reis je per auto, geef jezelf dan genoeg tijd om op je bestemming te komen, want je komt bijna altijd in een paar files terecht.

Openbaar vervoer is goedkoop en redelijk efficiënt. Je kunt de interactieve online routemap als gids gebruiken. Informatieborden zijn in het Engels en Chinees en aanwezig op stations en in de metrowagons. De prijs voor een enkele reis hangt af van het aantal zones – van 3 yuan (US$ 0,45) voor een korte afstand tot 10 yuan (US$ 1,51) voor langere afstanden. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij verkoopautomaten.

Verblijfsmogelijkheden

Wie gesteld is op luxe en accommodatie op niveau kun je terecht bij het Sofitel Shanghai Hyland (505 Nan Jing Road East, Shanghai 200001; tel.: 86-21-63515888), Fairmont Peace Hotel (20 Nanjing Road East, Shanghai 200002; tel.: 86-21-61386888), Radisson Blu Shanghai Pudong Jinqiao (Nr. 2 Lane 2449, Jinhai Road, Shanghai 201209; tel.: 86-21-20537666) of Courtyard Shanghai Xujiahui (100 Hongqiao Road, Xuhhui District, Shanghai 200030; tel.: 86-21-61292888).

Betaalbaardere opties zijn onder andere Courtyard Shanghai Xujiahui (100 Hongqiao Road, Xuhhui District, Shanghai 200030; tel.: 86-21-61292888), Holiday Inn Express Shanghai Jiading Industry Park (Nr. 268 Huiyuan Road, Shanghai 201807; tel.: 86-21-67078111) en ibis Shanghai Lianyang (300 Fang Dian Road, Shanghai 200135; tel.: 86-21-61055555).

Activiteiten en bezienswaardigheden 

Slenter over de pittoreske Bund-promenade langs het water en bewonder de fotogenieke skyline waar de Oriental Pearl TV Tower en het Shanghai World Financial Center bovenuit torenen. Het is er druk en toeristisch, maar dat is deel van de charme. Ook een avondwandeling is de moeite waard, om te genieten van de kleurrijke verlichting.

Dichtbij de Bund ligt Nanjing Road, de bekendste winkelstraat van Shanghai waar dagelijks meer dan 1 miljoen bezoekers rondstruinen. Deze loopt in westelijke richting van de Bund naar Jing’an Temple. De geschiedenis van deze straat begint al halverwege de 19e eeuw, toen Shanghai, na de Opiumoorlog, een haven werd. Het soort winkels varieert van internationale merken tot luxeretailers en traditionele winkels die zijde, jade en borduurwerk verkopen.

Het Shanghai Museum is een van de beste museums in de stad. Het ligt aan People’s Square en richt zich op oude Chinese kunst. Het museum heeft 11 galerijen en drie tentoonstellingszalen die samen meer dan 120.000 kunstwerken bevatten. Bezoekers hebben nauwelijks de tijd om alles zien. Daarom is het beter om enkele galerijen te kiezen en die ten volle te ontdekken. Het museum is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Yuyuan Garden is een spectaculaire oase binnen de stadsgrenzen. Deze tuinen beslaan een oppervlak van 2 hectare en herbergen klassieke Chinese paviljoens, rotspartijen, vijvers en beeldhouwwerken. De openingstijden variëren per seizoen, net als de entreeprijzen. Doordeweeks is het minder druk dan in het weekend. Naast de tuinen vind je de Yuyuan Bazaar, waar je in de smalle straatjes op souvenirjacht kunt gaan.

Uit eten

Jade Garden serveert een uitgebreide selectie hedendaagse Kantonese gerechten. De grote eetzaal biedt plaats aan meer dan 350 mensen, maar het is vaak vol, dus reserveren wordt aangeraden. De meeste gasten komen voor de dimsum. Heerlijke gerechten als garnalendumplings, geroosterd varkensvlees, gestoomde broodjes en Chinees gebak zullen je ongetwijfeld in de verleiding brengen om nog eens terug te keren. Het restaurant ligt aan 1121 Yan’an Middle Road, JingAnSi, Jingan Qu, tel.: 86-21-62485155.

M on the Bund is al jaren een favoriet van velen. Het gebrek aan vernieuwing wordt ruimschoots goedgemaakt met heerlijke, klassieke gerechten – een interessante mix van Europese, Noord-Afrikaanse en Australische invloeden. Daarenboven worden bezoekers telkens weer overdonderd door de art-deco-eetzaal, waarvan het terras uitkijkt over de Bund. Het is de ideale plek voor een kopje thee in de middag. Ben je er voor het diner, probeer dan de huisgemaakte tortellini, het krokant speenvarken of de gerookte zalm. Het restaurant is gevestigd op 20 Guangdong Road, WaiTan, Huangpu Qu, tel.: 86-21-63509988.

Sushi Oyama is een uiterst populair restaurant, dus vergeet zeker niet te reserveren. Hier wordt gekookt volgens het Japanse omakase concept, waarbij de chef het menu kiest. Gerechten veranderen dagelijks, afhankelijk van de beschikbare verse vis, die vanuit Japan wordt ingevoerd. Het in kimono’s geklede personeel heeft kennis van zaken en levert een onberispelijke service. Hoewel een vastgesteld menu 800 yuan (US$ 120,98) kost, en dit dus zeker niet de goedkoopste optie is, is de ervaring onvergetelijk. Het restaurant is te vinden op 20 Donghu Road, HuaiHai Lu XiDuan, Xuhui Qu, tel.: 86-21-54047705.

Scena serveert perfect uitziende Italiaanse gerechten die ook nog eens goed smaken. Het menu in dit paradepaardje van Ritz-Carlton Pudong, omvat eenvoudige gerechten zoals pizza, pasta en vleesgerechten. Gelegen op de 51e verdieping heb je aan de meeste tafels een prachtig uitzicht over de skyline van Shanghai. Je vindt het restaurant op Century Avenue, LuJiaZui, Pudong Xingu, tel.: 86-21-20201717.

Binnenkort op zakenreis naar Shanghai?
Boek uw vlucht en hotel bij BCD Travel.
Bent u nog geen klant van BCD Travel? Klik dan hier.

 

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.