Op zakenreis naar Brussel

Van en naar het vliegveld, vervoer, hotels, bezienswaardigheden en restaurants.

In het hartje van Europa ligt Brussel, de onofficiële hoofdstad van de Europese Unie. Hier komen verschillende culturen samen: De inwoners spreken Frans, Vlaams of beide, en bijna 30% van de bevolking komt uit het buitenland. De stad vormt een kruispunt van kunst en architectuur — ooit was dit het kloppende hart van de art nouveau en het surrealisme. De cafécultuur is er nog springlevend. Het Brusselse leven komt het beste tot zijn recht onder het genot van een heerlijke kop koffie op een van de vele terrassen of in een van de vele cafés die de stad rijk is.

De voornaamste instellingen van de Europese Unie en de NAVO zijn in de stad gevestigd. De arbeidskrachten zijn er goed opgeleid en voornamelijk werkzaam in de dienstensector, die goed is voor 88% van de werkgelegenheid. Verder spelen de verwerkende industrie en de ICT een belangrijke rol in de plaatselijke economie.

Van en naar het vliegveld 

De luchthaven van Brussel is gelegen op 11 kilometer ten noordoosten van het stadscentrum. Het treinstation van de luchthaven bevindt zich op niveau 1 van de terminal. De treinrit naar het centrum van Brussel duurt 17 minuten. De volledige dienstregeling is te raadplegen op de website van de Belgische Spoorwegen. De taxistandplaats bevindt zich voor de aankomsthal. Een taxirit naar het centrum kost ca. 45 euro. Sommige hotels in de buurt van de luchthaven hebben een kosteloze pendelbusdienst.

Vervoer in Brussel 

Als u in het centrum van Brussel logeert, kunt u de meeste toeristische attracties lopend bereiken.  Is de afstand daarvoor te groot, dan kunt u gebruikmaken van het efficiënte openbaarvervoersysteem van de stad. Een enkele reis kost 2 euro en een dagkaart waarmee u onbeperkt kunt reizen een luttele 7 euro. Stempel uw kaartje af bij een van de automaten in de metrostations, de bus of de tram.De normale dienstregeling loopt van 6.00 uur tot middernacht. Daarna bent u aangewezen op de nachtbus.

Taxi’s zijn ook een mogelijkheid, maar die zijn duur. Overal in de stad, bij de luchthaven, treinstations en vele hotels zijn taxistandplaatsen te vinden. Op de Brusselse taxiwebsite vindt u een volledige lijst van de taxibedrijven in de stad.

Verblijfsmogelijkheden

Liefhebbers van luxueuze accommodatie van niveau kunnen terecht in het Sofitel Brussels Europe (Jourdanplein 1, Brussel 1040; tel. +32-2-235-5100), het Steigenberger Grandhotel Brussels (Louisalaan 71, 1050 Brussel; tel. +32-2-542-4242), het Radisson Blu EU Hotel Brussels (Idaliestraat 35, 1050 Brussel; tel.  +32-2-626-8111) het NH Brussels City Centre (Charleroise Steenweg 17, 1060 Brussel; tel. +32-2-539-0160), het Holiday Inn Brussels Schuman (Breydelstraat 20, 1040 Brussel; tel. + 32-2-28040), de Courtyard Brussels (Olympiadenlaan 6, 1140 Brussel; tel. + 32-2-337-0808).

Tot de betaalbaardere opties behoren het Mercure Brussels Center Louise (Charleroise Steenweg 38, 1060 Brussel; tel. +32-2-533-6666), het Adagio Access Brussels Europe (Nijverheidsstraat 12, 1000 Brussel; tel. 32-2-274-1780), en het Ibis Brussels Expo-Atomium (Romeinse Steenweg 572, 1853 Brussel; tel. +32-2-461-0021).

Activiteiten en bezienswaardigheden 

De Grote Markt moet u gezien hebben als u Brussel bezoekt.  Dit plein, dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, wordt beschouwd als een van de mooiste van Europa en wordt omzoomd door sierlijke 17e-eeuwse gildehuizen.In de maanden april tot september vinden na zonsondergang jazz- en klassieke concerten plaats op het plein, in een sfeervol verlichte ambiance.

Het wemelt van de musea in de Belgische hoofdstad. De centraal gelegen Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) bieden onderdak aan een uitstekende collectie Vlaamse primitieven.  Het Magrittemuseum, dat deel uitmaakt van de KMSKB, is echt iets voor liefhebbers van het surrealisme en stelt werken tentoon van de kunstenaar waarnaar het is vernoemd. De entree voor alle musea kost 13 euro. De musea zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op maandag zijn ze gesloten. Ook de minder bekende musea zijn een bezoek waard. Zo zijn daar het kindvriendelijke Muziekinstrumentenmuseum en het Stripmuseum (België is de bakermat van Kuifje, de Smurfen, Lucky Luke en Guust Flater), naast het geinige Onderbroekenmuseum, waar u ondergoed kunt bewonderen dat is gedragen door bekende Belgische en buitenlandse coryfeeën.

Als u bent geïnteresseerd in een aandenken uit het verleden, kunt u lekker rondneuzen in de antiekzaakjes die gelegen zijn aan de Grote Zavel. Hier bent u aan het juiste adres voor prijzige vazen, schilderijen, kasten en nog veel meer. Koopjesjagers mogen de dagelijkse vlooienmarkt op het Vossenplein zeker niet missen. Wie het gemarchandeer liever van op een afstandje gadeslaat kan een plekje zoeken in een van de talloze cafés aan het plein.

De art nouveau-beweging leeft voort in de buurten van Elsene en Sint-Gillis. Architecten als Horta, Hankar, Cauchie en Blérot hebben opvallende sporen in deze wijken achtergelaten. Doe mee aan een rondleiding van de non-profitorganisatie Atelier de Recherche et d’Action Urbaine of ga zelf op fietsverkenning uit. Op standplaatsen door de hele stad zijn er meer dan 5000 fietsen te huur. 

Uit eten

Kelly Flynn, senior director Strategic Communications, woont in Brussel en kent de restaurants van de stad als geen ander. Zij raadt aan om de toeristenvallen in de Beenhouwersstraat, vlak bij de Grote Markt te mijden. In plaats daarvan stelt zij de volgende eetgelegenheden voor:

Restaurant In ‘t Spinnekopke op het Bloemenhofplein is gevestigd in een gezellige 18e-eeuwse herberg en put uit het klassieke repertoire van de Belgische bierkeuken. Op het menu staan overheerlijke gerechten als in kriekenbier gestoofd konijn en in witbier gekookte mosselen, beide geserveerd met een berg overheerlijke frites (frietjes). U vindt het restaurant op het Bloemenhofplein 1, 1000 Brussel; tel. +32 2 511 86 95.

Wie bier liever drinkt dan eet, kan zijn hart ophalen bij Moeder Lambic, waar meer dan 300 soorten bieren in de kelder liggen te wachten op de liefhebber. Hier kunt u naar hartenlust proeven van zure bieren, ambachtelijke lambiekbieren, trappistenbieren en nog veel meer. Het adres is Fontainasplein 8, 1000 Brussel; tel. +32 2 503 60 68.

Chocolatier Frederic Blondeel haalt zijn cacaobonen uit Afrika, Madagaskar, Ghana, Tanzania, Java en Papoea-Nieuw-Guinea, en brengt ze vervolgens op smaak met specerijen als dille, kardemom, gember en basilicum. Zijn winkeltje aan het Sint-Katelijneplein is een uitgelezen plek om te genieten van een warm drankje en een zoete lekkernij. Het adres is Baksteenkaai 24, 1000 Brussel; tel. +32 2 502 21 31.

Het culinaire wereldje van Brussel heeft meer te bieden dan mosselen, bier en chocolade. De om het Flageyplein gelegen wijken worden in snel tempo opgeknapt. In deze buurt vind je een aantal van de populairste restaurants van Brussel. Voor uitstekende ramen en gyoza kunt u terecht bij Umamido (Vleurgatsesteenweg 1, 1050 Brussel (Elsene); tel. +32 2 640 40 57). U denkt bij pizza automatisch aan pepperoniworst? Dan moet u Mamma Roma eens proberen, waar ze verrukkelijke pizza’s bakken met ingrediënten als pompoen, gerookte taleggiokaas en pancettaham (5 Vleurgatsesteenweg 5, 1050 Brussel (Elsene); tel. +32 2 640 42 80). Genieten van natuurlijke wijnen en mediterraans geïnspireerde tapas kunt u bij Le Petit Canon (Lesbroussartstraat 91, 1050 Brussel; tel. +32 2 640 38 34).

Binnenkort op zakenreis van of naar Brussel? Boek je vlucht en hotel bij BCD Travel.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.