Nieuw rapport onderzoekt de mogelijkheden van duurzaam zakenreizen in 2020 en daarna

BCD Travel heeft de uitdagingen en oplossingen voor duurzamer reizen geïdentificeerd, en deelt de onderzoeksresultaten in een online rapport ‘How to travel beyond 2020’.

Er is geen universele dresscode voor zakenreizen, maar BCD Travel voorspelt een groeiende voorkeur voor groen. Groen, als in duurzamer reizen en het streven naar klimaatneutraal reizen. In een nieuw online rapport ‘How to Travel Beyond 2020 identificeert BCD de belangrijkste trends op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit voor 2020 en daarna.

Uit onderzoek blijkt dat elke euro die wordt besteed aan zakenreizen, leidt tot 12,5 euro aan extra omzet, en dat het 50% waarschijnlijker is dat prospects een contract tekenen wanneer er een face-fo-face meeting aan is voorafgegaan. “We reizen meer dan ooit tevoren. Het aantal internationale vluchten steeg in 2018 tot 1,4 miljard, twee jaar eerder dan voorspeld. En de wereldwijde economie blijft groeien”, zegt Mike Janssen, global chief operating officer en chief commercial officer bij BCD. “Wij helpen onze klanten hun bedrijfsdoelstellingen te behalen. Tegelijkertijd bezorgen we hen de middelen en de informatie om de impact van vliegen op het klimaat te verminderen.”

Oplossingen komen eraan

Gelukkig is de transport- en mobiliteitssector de uitdaging aangegaan en zijn bedrijven volop bezig oplossingen te ontwikkelen voor het duurzaamheidsvraagstuk. Misschien zijn sommige oplossingen zelfs volgend jaar al beschikbaar, voorspelt Miriam Moscovici, senior director voor Research & Innovation bij BCD. “Wij mensen zijn er de afgelopen twintig jaar in geslaagd om extreme armoede wereldwijd te halveren. Tachtig procent van de wereldbevolking heeft inmiddels toegang tot elektriciteit,” zegt ze. “Als we dat allemaal kunnen realiseren, stel je dan eens voor wat we kunnen doen voor een wereld waar we kunnen reizen zonder het milieu te beschadigen. De oplossing voor duurzame mobiliteitssystemen en snel, schoon transport ligt misschien wel om de hoek.”

Enkele technologieën en oplossingen in volle ontwikkeling:

1. Hyperloop

In theorie kunnen we met Hyperloop van stad tot stad reizen in aluminium capsules die met een snelheid van 1100 à 1300 kilometer per uur door vacuüm buizen glijden. Deze vorm van transport, zonder enige CO2-uitstoot, zou een realistisch alternatief zijn voor vliegreizen over kortere afstanden. Hyperloop kan ook integreren met luchtverkeer om de reis van deur tot deur voor langere afstanden te vereenvoudigen. Testen met hoge snelheden zijn gepland voor 2020, en de eerste lancering zou eind 2023 kunnen plaatsvinden.

2. Elektrisch aangedreven vluchten

Vele vliegtuigbouwers zijn al bezig met de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen. In eerste instantie kunnen deze toestellen uitsluitend op elektriciteit niet verder reizen dan de gemiddelde gezinsauto. Voor meer dan 800 kilometer zou nog steeds een mix van traditionele brandstof en elektrische stroom nodig zijn. Maar zelfs deze hybrides kunnen al een forse verlaging van de CO2-uitstoot opleveren. Gedeeltelijk of volledig elektrische vliegtuigen worden momenteel getest en zouden in 2022 operationeel kunnen zijn.

Wat kunnen ondernemingen en reizigers nu al doen? Enkele nuttige tips:

Terwijl de reis- en transportsector volop werkt aan de nieuwste technologieën, kunnen bedrijven en hun reizigers nu al bijdragen om de impact van zakenreizen te verminderen. BCD-experts in duurzaamheid delen enkele tips:

  • Beoordeel de duurzaamheidsinitiatieven van uw organisatie met de Sustainability Self-Assessment Tool, ontworpen door de Global Business Travel Association en BCD. Met deze tool kunnen travelmanagers de duurzaamheid van hun reisprogramma op 10 verschillende gebieden meten, en sterke en zwakke punten identificeren. Deze tool geeft ook aanbevelingen voor verbetering.
  • Denk goed na of een face-to-face meeting echt nodig is of dat de vliegreis kan worden vervangen door een alternatief met minder CO2-uitstoot. Virtuele samenwerking is een goed alternatief voor zakenreizen, vooral voor interne meetings die niet direct bijdragen aan de sales of nettowinst.
  • Als vliegen echt noodzakelijk is, overweeg dan om de milieu-impact van uw zakenreis te compenseren door de kosten van de CO2-uitstoot te berekenen en dat bedrag te doneren aan duurzame energieprojecten. DecisionSource van BCD maakt Air Emissions rapportages die u kunt gebruiken voor CO2-compensatie.
  • Betrek zakenreizigers met tools zoals TripSource en deel tips over duurzamer reizen, zoals: kiezen voor hotels met een eco-label, verschillende afspraken in één trip combineren en kiezen voor een elektrische auto of het openbaar vervoer als transport ter plaatse.
  • Laat je verder inspireren door BCD’s zeven stappen voor meer duurzaamheid.

Wat kunnen we nog meer verwachten in 2020?

Naast de milieuvriendelijke initiatieven hierboven, heeft BCD nog andere trends geïdentificeerd die zakenreizen in 2020 en daarna zeker gaan beïnvloeden. De voortdurende ontwikkeling van zelfrijdende auto’s helpt zakenreizigers om hun tijd als passagier te benutten voor het voorbereiden van meetings in plaats van als chauffeur op de weg te moeten letten. Oplossingen voor luchtverkeer in de stad, zoals zelfvliegende taxi’s, kunnen mobiliteit letterlijk naar een hoger niveau tillen en bijdragen aan een oplossing voor de toenemende verkeersproblemen. De hernieuwde belangstelling voor ruimtevaart kan leiden tot innovaties die de reistijd voor lange afstanden tot een tiende kunnen verminderen. Robots die steeds vaker opduiken op luchthavens en in hotels, kunnen de zakenreiservaring verbeteren. Deze en andere trends vindt u terug in BCD’s voorspellingen voor zakenreizen in 2020.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.