Marktontwikkelingen: Japan

Toerisme trekt aan, maar export en binnenlandse uitgaven blijven zwak.

De economie in vogelvlucht

Japan was één van de oorspronkelijke Aziatische Tijgers. Van de jaren 60 tot het begin van de jaren 90 groeide het bruto binnenlands product zo sterk dat Japan ‘s werelds derde economie werd (na de VS en China). Maar sinds die tijd presteert Japan al meer dan twee decennia lang economisch onder de maat. Capaciteitsoverschotten, vooral in productie en bouw, leidden tot aanhoudende deflatie. Dankzij hoge slechte schulden zijn banken terughoudend om te lenen, waardoor bedrijven minder mogelijkheden hebben om te investeren.

In 2016 gingen exportvolumes omhoog, maar de groei bleef zwak. De Japanse economie groeide in het derde kwartaal met slechts 1% in vergelijking met het jaar ervoor. Binnenlandse vraag blijft zwak, de uitgaven van huishoudens laten een bescheiden groei zien en zakelijke investeringen nemen juist af.

Sinds Donald Trump is verkozen tot president van Amerika is de waarde van de yen gedaald met ongeveer 6% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. En als de Amerikaanse rente blijft stijgen en Trump een flink aantal wijzigingen in handelsverdragen doorvoert, zal dit nog verder dalen. De positieve kant: een zwakkere yen zal de Japanse export een boost blijven geven.

Inzicht in de zakelijke reisbranche

Binnenlandse reizigers domineren volgens Tourism Economics de Japanse zakelijke reismarkt en zijn verantwoordelijk voor 93% van de $ 70 miljard die in 2015 werd uitgegeven aan reizen. Binnenlandse zakenreizen zullen tot 2020 waarschijnlijk blijven groeien met ongeveer 1% per jaar. Internationaal reizen zal een sterkere groei laten zien van een kleine 7% per jaar. En al is dit segment verantwoordelijk voor slechts 7% van de totale uitgaven, het is nog steeds meer waard dan $ 5 miljard per jaar voor travelleveranciers.

Ondertussen komen buitenlandse toeristen in groten getale naar Japan. Sinds 2010 is het aantal internationale bezoekers gestegen met maar liefst 180% naar meer dan 24 miljoen. In vergelijking is het aantal Japanners dat naar het buitenland reist in dezelfde periode gestegen met slechts 5%. Reizigers uit China, Hongkong en Taiwan zullen tot 2020 naar verwachting verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste groei voor het toerisme.

De volwassen Japanse markt voor vliegreizen is gedurende 2016 met slechts 1% gestegen. Luchtvaartmaatschappijen slagen omdat ze de capaciteit goed beheren. Ook budgetmaatschappijen zijn goed vertegenwoordigd. Acht budgetmaatschappijen bieden binnenlandse services: ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van Tokio’s luchtvaartcapaciteit (vliegvelden Haneda en Narita). Nationaal gezien is hun aandeel maar 10%.

Een combinatie van sterke groei van inkomende bezoekers en een chronisch tekort aan hotelkamers heeft gezorgd voor toenemende interesse van investeerders op de Japanse accommodatiemarkt. De Olympische Spelen van 2020 komen eraan en de meeste internationale ketens zijn gefocust op Tokio, vooral op luxe accommodaties in de stad. Maar hotelontwikkelaars zien ook dat steeds meer toeristen reizen naar secundaire steden: in 2017 zal ruim een derde van de nieuwe hotelkamers dan ook geopend worden buiten de primaire steden.

Kansen

  • De waardedaling van de yen maakt van Japan een betaalbaardere bestemming, vooral voor reizigers vanuit de VS. Het maakt het land ook interessanter voor buitenlandse zakelijke investeerders.
  • De Japanse lagekostenmaatschappijen hebben een grote kans om zich uit te breiden buiten de markt in Tokio. Buitenlandse LCC’s bieden ook steeds meer internationale vluchten naar Japan aan. De uitbreiding van lagekostenmaatschappijen betekent lagere kosten voor kortere vluchten.
  • Hotelketens richten zich op steden buiten Tokio, Osaka en Nagoya en realiseren meer accommodatieopties voor reizigers die kleinere steden bezoeken. 

Uitdagingen

  • Bijna 20% van Japanse goederen wordt geëxporteerd naar China. Een scherpere vertraging in de economie van China kan Japan weer in een recessie duwen.
  • Er is nauwelijks sprake van concurrentie op de Japanse binnenlandse airtravelmarkt. Japan Air Lines (JAL) en All Nippon Airways (ANA) hebben aandelen in vijf van de lagekostenmaatschappijen van het land en hebben eigen een duopolie op de bredere markt.
  • De sterke vraag en een beperkt aanbod hebben geleid tot een aanzienlijke stijging van de gemiddelde dagelijkse hotelprijzen. Zakenreisadviesbureau Advito verwacht dat de prijzen van Japanse hotels in 2017 met 4-6% zullen stijgen.

De Research & Intelligence experts van BCD Travel vertalen de trends die zorgen voor internationale zakelijke groei in nieuwe markten. Praat met je accountmanager over hoe BCD Travel de groei van jouw bedrijf kan ondersteunen en jouw reizigers veilig naar de juiste bestemming kan brengen.

 

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.