Marktontwikkelingen: Frankrijk

De rooskleurige toekomst van een van de drie grootste economieën van Europa.

Frankrijk in een oogopslag

 

De rooskleurige toekomst van een van de drie grootste economieën van Europa.

Bedrijven spendeerden in 2017 meer dan 61 miljard USD (53 miljard euro) aan reizen naar en binnen Frankrijk. Dat blijkt uit data van Tourism Economics die door BCD geanalyseerd werd. De verdeling: 45% van de uitgaven was voor binnenlandse reizen, 40% waren reizen naar het buitenland en de rest van de uitgaven kwam van inkomende internationale reizigers. In 2015 en 2016 stegen uitgaven voor zakenreizen gemiddeld maar 1% en in 2017 bleven ze gelijk. Uitgaven voor binnenlandse reizen daalden vorig jaar zelfs met 4%. De toekomst is rooskleuriger Gelukkig voorspellen economen de komende jaren een algemene groei van 5% tot 6% en een gemiddelde groei van 3% per jaar tot 2022.

Economisch klimaat

Economic growth and business travel spending

Click on image to enlarge

  • Frankrijk was in 2017 wereldwijd de vijfde grootste economie met een geschat BNP van USD 2,57 biljoen, waarmee het het VK en India net iets voor bleef in de globale IMF ranking.
  • De laatste jaren is de economische groei toegenomen van 0,2% in 2012 tot 1,1% in 2016. Voor 2017 wordt er een groei van 1,8% verwacht.
  • Dankzij de lage en stabiele inflatie en de sterkere arbeidsmarkt, is het inkomen gestegen en hebben consumenten meet vertrouwen, waardoor ze meer uitgeven.
  • Bedrijven voelen zich gesteund door de stijgende vraag en het betere milieu voor bedrijven en investeren daarom meer.
  • De Franse overheid geeft meer uit aan infrastructuur, de economische afdeling van Oxford voorspelt dat dat dit jaar zal bijdragen aan een economische groei van 2%.

Luchtvaart

International travel

Click on image to enlarge

  • Sinds 2012 groeide de internationale luchtvaart jaarlijks gemiddeld met slechts 1,4%. Maar omdat er een groei is in het aantal inkomende vluchten, kunnen we tot 2022 een jaarlijkse groei van meer dan 4% verwachten.
  • Inkomende vluchten waren in 2017 goed voor 80% van de 257 miljoen internationale reizen. De meeste bezoekers kwamen uit het VK (15% in 2017), gevolgd door Duitsland (14%) en België (11%).
  • Air France-KLM heeft een sterke positie in de Franse markt, naast de hoofdmaatschappij Air France opereert het ook de regionale maatschappij Hop! en budgetmaatschappij Transavia. EasyJet timmert goed aan de weg in Frankrijk en andere budgetmaatschappijen als Volotea zijn ook aan het uitbreiden.
  • Om klanten terug te winnen en meer vluchten via Parijs te laten vliegen, heeft Air France ‘Joon’ gelanceerd, een full-service luchtvaartmaatschappij met lagere bedrijfskosten.

Accommodatie

Hotel demand

Click on image to enlarge

  • De vraag naar hotels steeg tussen 2012 en 2017 jaarlijks met 1,5%, de langzame groei wordt deels verklaard door de terroristische aanvallen. Maar de komende jaren zou de groei sterker zijn, tot 2022 jaarlijks meer dan 3%.
  • De drie grootste hotelketens in Frankrijk, hebben daar ook allemaal hun basis. De grootste is AccorHotels, met bijna 1600 vestigingen. Dat is twee keer zoveel als de Louvre Hotels Group, die op de tweede plaats staat. De derde grootste keten, SEH United Hoteliers Group, heeft meer dan 400 onafhankelijke hotels – bekend als P’tit Dej, Inter Hotels, Qualys en Relais du Silence.
  • De hotelprijzen in Frankrijk daalden sterk na de terroristische aanval in Nice in 2016 Maar sinds kort trekken de tarieven weer aan. Zakenreisadviesbureau Advito voorspelt dat de tarieven dit jaar 0% tot 2% zullen schommelen.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.