Marktontwikkelingen: Canada in een oogopslag

Economie

Hoewel Canada’s oliereserves de op een na grootste ter wereld zijn en het land een rijkdom aan hout en mineralen heeft, speelt de servicesector de belangrijkste rol in de economie. Twee derde ervan is gebaseerd op detailhandel, onderwijs en zakelijke en gezondheidsdiensten.

De verwachting is dat de economie van het land in 2017 zal toenemen van 1,4% tot 1,9%, naar aanleiding van een geleidelijke opleving in de energiesector, sterkere sectoren buiten de energiesector en overheidsinitiatieven om groei te stimuleren. Onzekerheid rond de politiek van de VS maakt Canada echter kwetsbaar. Ongeveer 20% van Canada’s BNP is afkomstig van export naar de Verenigde Staten. Als de Amerikaanse president Donald Trump zijn protectionistische retoriek ten uitvoer brengt, kan Canada te maken krijgen met een inzakking van de handel.

Lage olieprijzen zorgden in 2015 en 2016 voor een afname in bedrijfsinvesteringen. Maar nu zit er weer een stijgende lijn in de prijzen en de vooruitzichten voor de olie- en gassector zijn beter. Er is minder reden om optimistisch te zijn over consumentenuitgaven. Een vertraging in de werkgelegenheidsgroei zet loonsverhogingen onder druk. Canadese consumenten hebben ook te maken met hogere hypotheekbetalingen omdat stijgende rentetarieven in de VS de langetermijntarieven in Canada opschroeven.

Reissector

Het aantal uitgaande reizen is goed voor twee derde van alle internationale reizen in de Canadese markt, en daalde met 3% in 2016. Dus hoewel het aantal inkomende reizen met 11% is toegenomen, was de stijging voor het totaal aantal internationale reizen voor het jaar slechts 2%. Voor 2017 verwachten industrieanalisten een soortgelijke groei: het aantal uitgaande reizen zal waarschijnlijk stabiliseren, maar de groei van het aantal inkomende reizen zal dalen.

De VS is Canada’s belangrijkste reismarkt en goed voor 70% van inkomende en bijna 60% van uitgaande reizen in 2016. Maar Canadezen reizen steeds vaker naar andere oorden, zoals Mexico, het Verenigd Koninkrijk en India. Aan de andere kant zien we een groei in Chinese bezoekers aan Canada: inkomende reizigers namen tussen 2010 en 2015 met meer dan 150% toe. China is nu de op twee na grootste inkomende reismarkt voor Canada.

Binnenlandse reizen waren goed voor twee derde van de US$ 35 miljard die in 2016 door bedrijven aan de Canadese reismarkt werden besteed. Na twee jaar van rustige groei wordt tot 2020 een jaarlijkse toename van 4-5% verwacht.

Luchtvaart

De meeste van de meer dan 30 luchtvaartmaatschappijen van Canada zijn kleine, regionale exploitanten. Air Canada en budgetmaatschappij WestJet zijn de grootste luchtvaartmaatschappijen van het land. Hun netwerken beslaan het hele land en hun competitie houdt de tarieven betaalbaar. WestJet, dat altijd al sterk was in het westen van Canada, breidt zich uit naar het oosten en vergroot de competitie in markten waar Air Canada vaak de helft van de vluchten voor z’n rekening neemt. Voor een bepaalde groep reizigers vormt Porter Airlines een derde optie, vooral voor degenen die korte reizen maken.

NewLeaf is in 2016 gelanceerd als een superbudgetmaatschappij, ofwel een ULCC (ultra low-cost carrier) Van een tweede ULCC, Jetlines, worden de eerste vluchten dit jaar verwacht. WestJet komt met z’n eigen ULCC, waardoor de situatie rijp is voor een binnenlandse prijsoorlog.

Accommodatie 

Na de fusie met Starwood en de overname van Delta Hotels is Marriott nu net als Wyndham, Choice Hotels International, Best Western en IHG een van de grootste internationale ketens in de Canadese markt. De verwachting is dat er tegen het eind van 2018 ten minste 16 hotels geopend zijn. De keten blijft zich dus ontwikkelen.

Wyndham richt zich op goedkopere hotels. Choice, Best Western en IGHG zorgen voor een aanbod van middenklasse hotels door het hele land. Marriott heeft een gevarieerder aanbod, met hotels in de middenklasse, betere hotels en luxueuze hotels. In enkele Canadese steden bieden plaatselijke ketens als Sandman Hotel Group, Coast Hotels en Le Germain Hotels een alternatief.

De Research and Intelligence experts van BCD Travel vertalen de trends die zorgen voor internationale zakelijke groei in nieuwe markten. Praat met je accountmanager over hoe BCD Travel de groei van jouw bedrijf kan ondersteunen en jouw reizigers veilig naar de juiste bestemming kan brengen.