Marktmonitor: Zuid-Korea in een oogopslag

Zakenreizigers gaven in 2018 bijna $ 15 miljard uit aan reizen van, naar en in Zuid-Korea. 39% hiervan is te danken aan binnenlandse reizen. 32% aan reizen naar het buitenland.

Handelsonzekerheid weegt zwaar op de op elf na grootste economie ter wereld, maar de uitgaven voor reizen blijven hoog.

Zakenreizigers gaven in 2018 bijna $ 15 miljard uit aan reizen van, naar en in Zuid-Korea. 39% hiervan is te danken aan binnenlandse reizen. 32% aan reizen naar het buitenland. Tussen 2013 en 2018 stegen de gemiddelde uitgaven voor zakenreizen niet. Terwijl de binnenlandse uitgaven met 8,3% per jaar toenamen, daalden de uitgaven voor internationale reizen. Uitgaven zullen tot 2023 naar verwachting met 6,4% per jaar groeien. Reizen naar Zuid Korea zal hierbij de sterkste groei vertonen met 7,8%. Uitgaven aan reizen naar het buitenland zal gemiddeld 6,1% bedragen met een verwachte groei van 5,4% voor binnenlandse reizen.

Krijg inzichten in markten over de hele wereld met de 2020 Industry Forecast van BCD Travel.

Economisch klimaat

Economische groei en uitgaven tijdens zakenreizen

Click on image to enlarge

  • Met een bruto binnenlands product (bbp) van meer dan $ 1,6 biljoen, is de economie van Zuid-Korea de op elf na grootste van de wereld. Het is de op drie na grootste economie van Azië, na China, Japan en India.
  • Gedreven door een op export gerichte productiesector en ondersteund door de nieuwste productietechnieken, kende Zuid-Korea tussen 1980 en 1996 een snelle economische groei van gemiddeld 9% per jaar.
  • Het land werd hard getroffen door de Aziatische economische en financiële crisis van 1997-1998. Sindsdien zijn Zuid-Koreaanse bedrijven voorzichtiger geweest met investeringen. Dit heeft de economische groei afgeremd die in 2011-2015 gemiddeld slechts 3% per jaar bedroeg.
  • De groei is daarna verder afgenomen en daalde tot 2,7% in 2018, en zal naar verwachting dit jaar dalen tot 1,9%.
  • Handelsonzekerheid weegt zwaar op de vooruitzichten op de korte termijn. De Zuid-Koreaanse export is kwetsbaar voor de economische stagnatie van China en de gevolgen van het handelsgeschil tussen China en de VS. Zuid-Korea heeft ook te kampen met de impact van zijn eigen handelsgeschil met Japan.
  • De centrale bank van Korea heeft de rente verlaagd om een deel van de schade aan de economische groei te beperken. De regering heeft ook beloofd om de uitgaven in 2020 te verhogen om zo de werkgelegenheid en de binnenlandse vraag te ondersteunen. Maar Zuid-Korea heeft nog wel twee jaar aan zwakke groei in het vooruitzicht.

Luchtvaart

Internationaal reizen

Click on image to enlarge

  • Zuid-Korea is zonder meer een uitgaande reismarkt: vertrekkende reizigers nemen meer dan twee derde van alle reizen voor hun rekening.
  • Tussen 2013 en 2018 groeide het aantal uitgaande reizen met 12% per jaar; het aantal inkomende reizigers groeide minder, namelijk met 5%.
  • Inkomend reizen fluctueerde de afgelopen jaren, omdat aankomsten uit China en Japan op jaarbasis zowel sterke stijgingen als dalingen hebben gezien.
  • Sinds 2008 is het aantal lokale luchtvaartmaatschappijen gestegen van drie naar acht. Met nog eens drie in de pijplijn.
  • Korean Air en Asiana zijn de marktleiders, maar zij krijgen steeds meer concurrentie van de snelgroeiende lowcostmaatschappijen (LCC’s) Jeju Air, T’way Air en Eastar Jet. Om die concurrentie aan te gaan, zijn zij hun eigen LCC’s begonnen: Asiana heeft Air Seoul en Air Busan gelanceerd, terwijl Korean Air eigenaar is van Jin Air.
  • Korean Air is de grootste luchtvaartmaatschappij op de twee luchthavens in Seoel, Incheon and Gimpo, en in Jeju en Cheongju. Asiana is de grootste in Busan, Daegu en Gwangju.
  • Hoewel de LCC-concurrentie tot dusverre beperkt is gebleven tot regionale routes, is de startup Air Premia van plan de concurrentie aan te gaan op de middellange en lange afstanden, waaronder Noord-Amerika.

Accommodatie

Vraag naar hotels

Click on image to enlarge

  • Tussen 2013 en 2018 daalde de internationale vraag naar hotelaccommodatie met 6%. Zelfs met een stijging van 9% aan binnenlandse reizigers, steeg het totale aantal overnachtingen in deze periode met slechts 2%.
  • Scherpe dalingen in het aantal Japanse en Chinese bezoekers in respectievelijk 2015 en 2017 waren de belangrijkste oorzaak van de zwakke internationale vraag.
  • De drie grootste hotelketens op de Zuid-Koreaanse markt zijn allemaal multinationals: Wyndham, Marriott en Accor.
  • Marktleider Wyndham biedt alleen accommodaties in het middensegment, hoewel de 33 Ramada-hotels zich wel verspreid over het hele land bevinden.
  • Marriott biedt accommodaties van 13 merken in de luxe, hogere boven-, boven- en luxe middenklasse. Slechts enkele van de 27 hotels bevinden zich echter buiten Seoel.
  • Via een partnerschap met Ambassador Hotel Group heeft Accor 25 hotels in zeven Zuid-Koreaanse steden.
  • De op na drie grootste keten, LOTTE Hotels, is de grootste lokale onderneming met 20 hotels verspreid over Seoel, Busan, Jeju, Daejeon, Ulsan en Sokcho.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.