Marktmonitor: Zuid-Afrika in een oogopslag

Zuid-Afrika is de grootste economie van Afrika, net iets groter dan die van Nigeria. Het is de 31e economie van de wereld, ongeveer even groot als de Ierse.

[vc_row][vc_column][vc_row_inner el_class=”force-row-width”][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”8961″ img_size=”large”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Plan voor economische modernisering kan de groeiende zakenreisbranche nog sterker maken.

Bedrijfsuitgaven aan reizen naar, vanuit en binnen Zuid-Afrika bedroegen in 2018 US$ 11 miljard. Dat blijkt uit een analyse van gegevens van Oxford Economics door BCD Travel. Binnenlandse reizen vertegenwoordigden bijna 60%. Tussen 2013 en 2018 groeiden de uitgaven met gemiddeld 6% per jaar. Tot 2023 wordt een toename van meer dan 7% per jaar verwacht vanwege de stijgende uitgaven voor binnenlandse zakenreizen.

Download de 2020 Industry Forecast met regiospecifieke rapporten en infographics, verkrijgbaar in zes talen. Vraag na hoe BCD Travel je kan helpen om reizigers naar opkomende en gevestigde markten over de hele wereld te laten afreizen.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner el_class=”force-row-width”][vc_column_inner width=”1/3″][vc_custom_heading text=”Economisch klimaat” font_container=”tag:h3|font_size:20|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1523828899252{border-left-width: 3px !important;padding-top: 1px !important;padding-bottom: 1px !important;padding-left: 3px !important;background-color: #6a982f !important;border-left-color: #486628 !important;border-left-style: solid !important;}”][vc_custom_heading text=”Economische groei en uitgaven tijdens zakenreizen” font_container=”tag:h4|text_align:center” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1523828931357{margin-top: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;border-top-width: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}”][vc_column_text]

Click on image to enlarge

[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”8959″ img_size=”full”][vc_column_text]

 • Zuid-Afrika is de grootste economie van Afrika, net iets groter dan die van Nigeria. Het is de 31e economie van de wereld, ongeveer even groot als de Ierse.
 • De overvloedige natuurlijke hulpbronnen spelen hierin een essentiële rol. De goudproductie daalt gestaag, maar de productie van platina, steenkool, nikkel en andere mineralen neemt toe in reactie op de hogere prijzen op de wereldmarkt.
 • Zuid-Afrika is bezig zijn economie te diversifiëren om zijn blootstelling aan de volatiele grondstofprijzen te beperken, in het bijzonder door uitbreiding van de dienstverlenende sector. De financiële sector, de mobiele-telecommunicatiesector, het toerisme en de transport- en logistieksector hebben allemaal goed gepresteerd.
 • De economische groei wordt belemmerd door de dringende noodzaak tot hervorming om de kosten van zakendoen te verlagen, het mislukken van pogingen om de corruptie succesvol te bestrijden en het lage consumenten- en ondernemersvertrouwen.
 • In augustus presenteerde de Zuid-Afrikaanse minister van financiën een plan voor economische modernisering, hervorming en het scheppen van banen met als doel de groei op gang te brengen.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_custom_heading text=”Luchtvaart” font_container=”tag:h3|font_size:20|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1523828995506{margin-left: 0px !important;border-left-width: 3px !important;padding-top: 1px !important;padding-bottom: 1px !important;padding-left: 3px !important;background-color: #5a88c6 !important;border-left-color: #3764a1 !important;border-left-style: solid !important;}”][vc_custom_heading text=”Internationaal reizen” font_container=”tag:h4|text_align:center” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1523829010969{margin-top: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;border-top-width: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}”][vc_column_text]

Click on image to enlarge

[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”8958″ img_size=”full”][vc_column_text]

 • In de afgelopen vijf jaar namen de internationale reizen jaarlijks met 4% toe. Het jaarlijks volume van vertrekkende passagiers nam met 5% toe en het aantal aankomsten groeide met 3%. Naar verwachting zal de algehele groei tot 2023 gelijk blijven, hoewel het aantal aankomsten sneller zal groeien dan het aantal vertrekken.
 • Bezoekers van Zuid-Afrika vertegenwoordigen 62% van de internationale reizen. Meer dan een vijfde van de overnachtende bezoekers komt uit Zimbabwe. In de komende vijf jaar zal het aantal aankomsten vanuit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten met gemiddeld 11% per jaar groeien; elk land vertegenwoordigt 6% van het aantal bezoeken.
 • Mozambique is de belangrijkste bestemming voor Zuid-Afrikaanse reizigers. Zimbabwe, Swaziland, Botswana en Lesotho zijn eveneens populair.
 • Het staatsbedrijf South African Airways (SAA) is de grootste luchtvaartmaatschappij van het land en verzorgt ongeveer een derde van de vluchten die vertrekken vanuit de zes grootste markten van Zuid-Afrika. Als de eigen activiteiten van SAA worden opgeteld bij die van zijn prijsvechter Mango, vertegenwoordigen deze luchtvaartmaatschappijen meer dan de helft van het aantal vertrekken vanuit Johannesburg (inclusief de tweede luchthaven Lanseria) en George, en meer dan 40% van het aantal vertrekken vanuit Kaapstad, Durban en Port Elizabeth.
 • De grootste binnenlandse concurrenten van SAA zijn Comair, dat vluchten tussen grote steden verzorgt onder de vlag van British Airways, en budgetmaatschappij Kulula, dat ook gelieerd is aan BA.
 • Het snelgroeiende FlySafair vergroot de concurrentie in het lowcostsegment.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_custom_heading text=”Accommodatie” font_container=”tag:h3|font_size:20|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1523829081239{border-left-width: 3px !important;padding-top: 1px !important;padding-bottom: 1px !important;padding-left: 3px !important;background-color: #ff9e16 !important;border-left-color: #ef790e !important;border-left-style: solid !important;}”][vc_custom_heading text=”Vraag naar hotels” font_container=”tag:h4|text_align:center” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1523829092689{margin-top: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;border-top-width: 0px !important;border-bottom-width: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}”][vc_column_text]

Click on image to enlarge

[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”8957″ img_size=”full”][vc_column_text]

 • De vraag naar hotelaccommodatie in Zuid-Afrika daalde tussen 2013 en 2018 met 14%. Het aantal hotelovernachtingen geboekt door binnenlandse reizigers daalde gemiddeld met 7% per jaar.
 • De internationale vraag was veerkrachtiger: deze nam in dezelfde periode met 5% per jaar toe. Naar verwachting blijft de groei tot 2023 op dit tempo doorgaan.
 • De lokale horeca-, gaming- en entertainmentgroep Tsogo Sun is de grootste hotelketen van Zuid-Afrika. Tsogo Sun exploiteert 83 hotels onder verschillende merken, waaronder: SUN1 in het budgetsegment, StayEasy in het middensegment, SunSquare in het hogere middensegment en Maia in het luxesegment.
 • Sinds de overname van de lokale keten Protea in 2014 en de daaropvolgende fusie met Starwood is Marriott de op één na grootste hotelketen van Zuid-Afrika. Het hotelbedrijf bezit hier 63 hotels. De meeste zijn Protea-hotels in het hogere middensegment.
 • City Lodge Hotel Group exploiteert 55 select-servicehotels.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.