Marktontwikkelingen: Italië

Internationale reisuitgaven dragen bij aan een herstel van de Italiaanse economie.

De economie in vogelvlucht

Italië is de vierde grootste economie van Europa, maar de recente prestatie bleef achter bij andere landen van de Europese Unie. Dit komt vooral vanwege teruglopende export. Italië heeft net een driejarige recessie achter de rug maar de economische groei in 2015 van 0,6% lijkt geen aankondiging van een snel herstel. Sterker nog, met de groei in het laatste kwartaal van vorig jaar was Italië het zwakst van alle lidstaten van de eurozone.

Oxford Economics verwacht dat de Italiaanse economie in 2016 met 1% zal groeien, met een verdere toename van 1,3% in 2017. Een verbeterende arbeidsmarkt en een lage inflatie ondersteunen de consumentenuitgaven, die tot dusverre ten grondslag lagen aan het herstel van Italië. Zakelijke investeringen zitten helaas nog niet in de lift.

Inzicht in de zakelijke reisbranche

In 2015 brachten meer dan 80 miljoen mensen een bezoek aan Italië, waarmee het binnen Europa de tweede positie inneemt na Frankrijk. Een vijfde van alle bezoekers waren voor zaken in Italië.

Italië is de vierde grootste Europese markt voor zakenreizen, met in 2015 uitgaven van bijna €30 miljard. Meer dan de helft van dat bedrag komt van binnenlandse reizigers. Europeanen bezoeken het land ook vaak. Slechts 16% van de bezoekers in 2015 kwam uit landen buiten Europa. In de komende vijf jaar zullen uitgaven door internationale reizigers sneller stijgen tot ongeveer 50% in 2020.

Binnen Europa heeft Italië het grootste aanbod van accommodaties: in 2014 waren er 1,1 miljoen kamers beschikbaar. Na jaren van groei begon de terugloop van de goedkopere overnachtingsplaatsen in 2008. Luxe hotels zitten nog steeds in een stijgende lijn als gevolg van een sterke vraag, vooral van internationale reizigers. De aanwezigheid van hotelketens is slechts 4%, wat overeen komt met het belang van niet-zakelijke reizen, waarin goed wordt voorzien door onafhankelijke hotels.

De nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia lijdt onder de goedkope luchtvaartmaatschappijen die bijna 60% van de vluchten naar Europese steden voor hun rekening nemen. Etihad Airways is nu een belangrijke aandeelhouder van Alitalia. Door de investering heeft Alitalia zijn netwerk langeafstandsvluchten kunnen aanpassen met nieuwe routes op bestemmingen als Beijing, Mexico-Stad, Santiago en Seoel. 

Kansen

  • Nieuwe regeringshervormingen, zoals de wijzigingen in de arbeidsmarkt in 2015, zorgen voor een verbetering van de concurrentiepositie van Italië en dragen bij aan de fundering voor sterkere groei.
  • Groei van de werkgelegenheid en belastingvernieuwingen vergroten het besteedbaar inkomen ,waardoor consumenten blijven bijdragen aan het economisch herstel.
  • Alitalia zit in de lift, voor een groot gedeelte door de steun van Etihad Airways, en kan zakenreizigers betere mogelijkheden bieden voor wereldwijd geïntegreerde luchtvaartservice in de Italiaanse markt.

Uitdagingen

  • Een zwak vertrouwen en externe vraag staan zakelijke investeringen in de weg.
  • De rente is laag, maar er is weinig krediet, waardoor de economie minder kan groeien.
  • Door hoge schulden is Italië gevoelig voor abrupte veranderingen in de financiële markt of vertragingen in de economie. En de regering wil meer uitgeven.

De Research & Intelligence experts van BCD Travel vertalen de trends die zorgen voor internationale zakelijke groei in nieuwe markten. Praat met je accountmanager over hoe BCD Travel de groei van jouw bedrijf kan ondersteunen en jouw reizigers veilig naar de juiste bestemming kan brengen.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.