Manuel Neuer: Op reis met racefiets, compressiebroek en Obama

Manuel Neuer, keeper van het Duitse nationale voetbalelftal, sprak in een interview met Move over het reizen voor voetbalwedstrijden, zijn favoriete vakantiebestemming en zijn reisrituelen.

Met ruim 100 zakenvluchten per jaar is de keeper van het Duitse nationale voetbalelftal duidelijk een frequente reiziger. Hij praat met Move over zijn reisgenen en liefde voor de natuur.

Manuel Neuer, je bent een van de grote spelers in het betaalde voetbal: al ruim 20 jaar sta je in de goal. Is er een plek waar je het liefste speelt?

Ik had een van mijn beste momenten in het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro. Het Duitse nationale elftal werd toen voor de vierde keer wereldkampioen na de overwinning op Argentinië tijdens het WK van 2014 in Brazilië. En dat in het bijzijn van bijna 90.000 toeschouwers. Dat is een onvergetelijke herinnering die ik altijd aan het gigantische stadion link.

Hoe vaak vlieg je per jaar?

München is nou niet bepaald centraal gelegen. Met FC Bayern München reizen we alleen per bus naar Augsburg, Stuttgart en Nuremberg. We vliegen naar alle andere bestemmingen die noordelijker liggen. Als je alle binnenlandse en internationale vluchten bij elkaar optelt, kom je zeker op ruim 100 per jaar uit.

Buitengewone carrière

Manuel Neuer, geboren in Gelsenkirchen, ziet voetbal niet als een beroep, maar als een roeping. Hij heeft de positie tussen de palen een geheel nieuwe dimensie gegeven met zijn offensieve aanpak en wordt gezien als een van de beste keepers aller tijden. Al op twintigjarige leeftijd werd hij bij FC Schalke 04 de jongste vaste keeper in de Bundesliga. Maar hij is ook enorm succesvol met FC Bayern München en het Duitse nationale elftal: hij won de Champions League, het wereldkampioenschap voetbal voor clubs van de FIFA, werd Duits kampioen en ook nog eens wereldkampioen. En zijn carrière is nog lang niet voorbij.

Heb je vaak last van jetlags?

Met FC Bayern München spelen we voornamelijk binnen Europa en het tijdsverschil is dus maximaal een uur. Het maakt ons niet uit of we ‘s avonds een uur langer wakker zijn of ‘s morgens een uur eerder moeten opstaan. Dat is vrijwel geen verschil. Bij vluchten naar bestemmingen buiten Europa ligt het anders. Zo stond er eens een wedstrijd met het Duitse nationale elftal in Astana (Kazachstan) gepland om 20.45 uur, Duitse tijd welteverstaan. Toen we na de eerste helft de kleedkamer in kwamen, zagen we op de klok dat het ineens al 0.45 uur was! Maar we hadden zeker nog geen vier uur gespeeld (Manuel lacht). Even waren we in de war, maar in dit soort situaties houden we altijd de Duitse tijd aan, spelen we de wedstrijd en vliegen we dan zo snel mogelijk weer terug.

Heb je een bepaald reisritueel?

Ik weet dat het niet sexy klinkt, maar ik draag altijd een compressiebroek of een panty tijdens een vlucht om mijn lichaam topfit te houden voor de wedstrijd de volgende dag. Die kledingstukken stimuleren de bloedcirculatie en zo ben ik dus optimaal voorbereid op de wedstrijd. Ik kan dit alleen maar aanbevelen aan iedereen die vaak en lang onderweg is.

Waar zit je het liefste in het vliegtuig?

Met FC Bayern München reizen we altijd per privévliegtuig binnen Duitsland. Meestal zit ik rechts achterin. We hebben allemaal een rij van twee stoelen voor onszelf. Dus als ik even uit het raam wil kijken, hoef ik alleen maar een zitplaats op te schuiven. Als ik dan naar buiten kijk, laat ik me meevoeren door het landschap dat voorbijvliegt en geniet ik gewoon van de rust en stilte.

Vind je het leuk om op reis te gaan tijdens vakanties of blijf je liever thuis in je vrije tijd?

Er is veel te doen in de omgeving van München. In mijn spaarzame vrije dagen ga ik vaak met mijn vrouw en ons hondje naar de Tegernsee. We houden van de natuur, en van wandelen, racefietsen en mountainbiken. Maar in de afgelopen paar jaar vonden we het ook leuk om op reis te gaan.

Naar waar ga je graag op reis?

Tijdens onze laatste vakantie zijn we naar Phuket in Thailand geweest. Maar we hebben ook wel eens langs de westkust van Californië gereisd en het Caribisch gebied bezocht. Er zijn zo veel landen die ik wil ontdekken, maar dan liever na mijn carrière, wanneer ik meer tijd heb. Bijvoorbeeld Australië en Nieuw-Zeeland, Bhutan, maar ook Zuid-Afrika, waar ik al eens eerder ben geweest.

Wat is de grootste uitdaging die je buiten het betaalde voetbal onlangs bent aangegaan?

Afgelopen zomer heb ik met vrienden de Alpen op de racefiets doorkruist. We vertrokken in München en fietsten via Oostenrijk en Italië naar Zwitserland. Tijdens deze 700 kilometer beklommen we bijna 10.000 hoogtemeters, in maar vier dagen! Dat vond ik nou een echte uitdaging en een belangrijke levenservaring.

Wat houdt dat precies in?

In de Alpen kan het weer snel omslaan. En wanneer de omstandigheden wat minder aangenaam zijn, leer je elkaar beter kennen. We hebben heel veel lol gehad, maar iedereen wist dat we van elkaar afhankelijk waren.

Wie zou jij graag eens spreken tijdens een lange vlucht?

Op dit moment zou ik zeggen, mijn vrouw (Manuel lacht). Nee, dat is een grapje. Ik heb Angela Merker al een paar keer getroffen en we hebben ook al eens samen aan de dinertafel gezeten. Ik heb Barack Obama nog nooit ontmoet. Met hem zou ik graag een keer praten. Ik vind zijn standpunten en betrokkenheid geweldig. Ook zou ik graag zijn persoonlijke opvattingen wel eens willen horen, los van wat hij allemaal bereikt heeft op politiek gebied.

Waar kun je het beste ontspannen?

Onderweg in mijn kleine VW California. Dan neem ik mijn racefiets mee, rijd ik de bergen in en ga ik daar mooie tochten maken. Ik kan overal stoppen en heb alles wat ik nodig heb, van een koelkast tot een luifel. Weg van de dagelijkse drukte verwacht niemand dat Manuel Neuer, in het midden van de natuur, ineens uit een klein campertje komt. En als mensen me al herkennen, vinden ze het meestal leuk om me te ontmoeten. Dat is gewoon geweldig.

Foto: FC Bayern München

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.