Kan blockchain de nachtmerries van hotelprogramma’s veranderen in zoete dromen?

Technologische tools gebruiken om reizigers te informeren en meer controle te geven verhoogt de tevredenheid, zorgt voor betere naleving en u bespaart nog geld ook, zegt Yannis Karmis, product strategy leader bij BCD Travel.

Omslachtige onkostenprocedures, onvolledige reizigersprofielen en onnauwkeurige rekeningen – dit zijn het soort complexiteiten die een krachtig beheer van hotelprogramma’s in de weg staan, en de reizigerservaring en bedrijfsbudgetten ondermijnen. BCD Travel werkt samen met Travelport, een bedrijf in reistechnologie, en IBM aan een oplossing.

De bedrijven experimenteren met manieren waarop blockchain de back-end zakenreisprocessen kan vereenvoudigen. Dit geldt vooral voor het uit- en afrekenen van de hotelcommissies, die ervoor zorgen dat alle dienstverleners, die samen de reiservaringen verzorgen, worden vergoed.

Wat is blockchain?

Blockchain is in principe een digitaal grootboek dat transacties in een chronologische volgorde plaatst. Elke transactie vormt een blok gegevens die gecodeerd wordt voor de veiligheid. Elke keer dat een transactie wordt verricht, wordt er een nieuw blok met gegevens toegevoegd aan de keten (de ‘chain’).

Deze afzonderlijke blokken kunnen niet meer worden gewijzigd. Wilt u meer gegevens toevoegen? Voeg dan een blok toe aan de ketting. Blockchain verzamelt alle details van de reeks transacties, de gegevens zijn dus onbetwistbaar. Het verstrekt informatie aan meerdere partijen zonder aan één van die partijen gebonden te zijn. Hierdoor worden de transparantie van de gegevens en de efficiëntie van de verwerking enorm verbeterd.

Een industrieverstorende factor

BCD, Travelport en IBM hebben ontdekt dat de ingewikkelde processen voor hotelcommissies nauwkeurig en snel opgehelderd kunnen worden, door een grootboek te hanteren dat geschikt is voor blockchain. Hierin worden de gegevens die bepalend zijn voor de commissies aan de hotels opgeslagen en gedistribueerd.

Marwan Batrouni, Vice President of Global Hotel Strategy, BCD Travel

“Momenteel is het beheer van hotelgegevens een uitdaging, en niet alleen voor BCD Travel. Hotelgegevens zijn voor alle partijen een uitdaging”, aldus Marwan Batrouni, Vice President of Global Hotel Strategy voor de zakenreisorganisatie. “De reiziger kan een boeking meerdere keren aanpassen, waardoor informatie makkelijk verloren raakt. Bijvoorbeeld, als een reiziger arriveert en vervolgens langer in het hotel verblijft dan gepland, dan wordt die informatie niet automatisch naar ons teruggekoppeld voor opname in de boekingsgegevens. Maar met blockchaintechnologie kunnen we de gegevens via andere bronnen ontvangen, waardoor er geen gaten ontstaan. Dit zorgt voor een betere vereffening van de commissies aan hotels en zorgt ervoor dat onze klanten rekeningen ontvangen die kloppen.”

Blockchain verbetert de transparantie en verslaglegging, want het ontvangt gegevens van:

  • betalingen die niet via creditcards plaatsvinden;
  • vereffeningen door zakenreisorganisaties;
  • overdracht van geld, waar of wanneer dan ook;
  • betere rapportage;
  • meer transparantie.

“Blockchain kan echt ROI opleveren bij het voldoen van hotelcommissies, evenals voordelen voor zakenreisprogramma’s”, sprak Ross Vinograd van Travelport. “Nu reizigers over eindeloze opties beschikken voor accommodatie, is een boeking alleen niet genoeg meer om een commissie aan een consultant of zakenreisorganisatie uit te betalen. Met blockchain kunnen we voor alle betrokkenen de kosten verminderen en de lasten verlichten door een beter proces te bieden dat transparanter, nauwkeuriger en efficiënter is.

Focus op reizigers

Verschillende grote hotelmerken doen mee aan het project van BCD-Travelport-IBM. Ze zien voordelen in het stroomlijnen van de administratieve processen en in het gebruik van rekeninggegevens die bedrijven en reizigers vertrouwen. Met blockchain kan de tijd die besteed wordt aan het opstellen van en het onderhandelen over rekeningen aanzienlijk afnemen.

“Door hun uren niet aan het onderhandelen van bedragen of de stiptheid en punctualiteit van gegevens te besteden, kunnen de betrokkenen zich richten op wat echt belangrijk is: de reiziger”, zegt Kurt Wedgewood, die de leiding heeft over IBM’s blockchain-initiatieven in Noord-Amerika.

En dat, zegt Wedgewood, is de echte waarde van blockchain: “We zien een verschuiving bij internationale distributiebedrijven en dienstverleners van het afbetalen van de voortdurende stroomrekeningen, naar het creëren van nieuwe ervaringen en inzichten voor de reiziger.”

Hoe kan de last van onkostenbeheer verlicht worden

Bekijk het nieuwste rapport van BCD Travel in de Inform-serie, Betalingen en onkosten, opkomende technologieën en zakenreismanagement. Het rapport geeft aan wanneer travelmanagers de nieuwe technologieën naar verwachting kunnen gaan gebruiken. Daarnaast beschrijft het enkele potentiële uitdagingen die gepaard kunnen gaan met de implementatie ervan.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.